Archiv aktivit pracovníků 3. LF v masmédiích

31. srpna 2018

Vakcína proti rakovině? Nová naděje

Čeští vědci zazářili na nedávné prestižní konferenci

klinických onkologů v USA, kde sklidili za vývoj vakcíny proti rakovině vaječníků pozitivní ohlasy od kolegů z celého světa. Tento významný úspěch byl navíc korunován schválením další etapy výzkumu. Ambiciózní projekt protinádorového léku vytvořeného pacientovi „na míru” z jeho vlastní krve se tak posouvá o krok dál ke svému cíli – k uvedení nového účinného léku na jedno z nejzákeřnějších onkologických onemocnění, na něž umírá přes 70 procent nemocných. „Vakcína se dokáže vypořádat i se zbylými nádorovými buňkami, které mohou za pár let vést ke vzniku nového nádoru,“ říká v rozhovoru prof. MUDr. LUKÁŠ ROB (60), CSc., přednosta porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

 

Zdroj: Téma, Rubrika: Rozhovor, Strana: 28, Autor: Silvie Králová


23. července 2018

Na ASCO jsou dobře vidět trendy, kterými se onkologie bude ubírat

Středem onkologického kalendáře je bezesporu výroční kongres Americké společnosti klinické onkologie (ASCO). Je tak velký, že se už před lety přestal stěhovat a koná se vždy na začátku června v obřím McCormickově centru na břehu Michiganského jezera v Chicagu. Každý rok sem přijíždí přes třicet tisíc účastníků, mezi nimi i desítky českých odborníků. Žádný jednotlivec není schopen zde prezentované informace pojmout v jejich celistvosti – každý si odváží svůj vlastní výsek. V rozhovoru pro Medical Tribune shrnuje doc. MUDr. Renata Soumarová, Ph.D., MBA, co je její osobní „take home message“ z kongresu. Hovořili jsme s ní i o tom, jak se cítí v nové funkci přednostky Radioterapeutické a onkologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

 

Zdroj: https://www.tribune.cz/, autor: Lucie Ondřichová


16. června 2018

100 kg na váze rozhodně není od štítné žlázy, vyvrací mýtus Michal Kršek

Týden štítné žlázy, který se konal na konci května, má lidem připomenout, aby nepřehlíželi příznaky onemocnění. Někdy ale není jednoduché nemoc rozpoznat – zpočátku jde o nespecifické příznaky, třeba únava má desítky různých příčin. A právě k tomu slouží preventivní kontrola, připomíná v pořadu Host Radiožurnálu předseda České endokrinologické společnosti Michal Kršek.

 

Zdroj: Český rozhlas Radiožurnál, pořad: Host radiožurnálu, autor: Patricie Strouhalová, Prokop Havel


30. května 2018

Digitální technologie nás často jen zneužívají, varuje neurovědec

V poslední době se objevuje řada studií, které ukazují, že se zvyšující se mírou užívání digitálních technologií se zhoršují některé naše mozkové schopnosti. Máme se bát? Nejen o tom bude hovořit neurovědec Karel Kieslich na pražské konferenci Lead & Learn 2018. Ještě před akcí poskytl on-line deníku TÝDEN.CZ exkluzivní rozhovor.

 

Zdroj: tyden.cz, rubrika: Člověk, autor: Vladimír Barák


29. května 2018

Výstava v Karolinu představuje 100 let ČR

V Křížové chodbě Karolina je až do 1. září otevřena výstava 100 let – 100 předmětů – 100 příběhů, která představuje historii ČR spojenou s životem Univerzity Karlovy.

Rok 2005 charakterizuje úspěch Česka v léčbě akutního infarktu myokardu. Úmrtnost na něj se díky plošnému zavedení angioplastik snížila z 10 až 17 procent na pět procent. K soustředění pacientů do specializovaných kardiocenter zásadně přispěl profesor Petr Widimský, současný děkan 3. lékařské fakulty UK.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Příloha - KONFERENCE · KONGRESY · INFORMACE, strana: 1, autor: nam


28. května 2018

Diferenciální diagnostika bolestí hlavy

Bolesti hlavy jsou velmi častým příznakem a patří, spolu s bolestmi páteře, k nejčastějším obtížím pacientů v neurologické ordinaci. Jde o pouhý symptom s velkým množstvím různých příčin. Obecně dělíme bolesti hlavy na primární a sekundární.

Primární bolesti Z bolesti hlavy bez prokazatelné strukturální léze a bez jiného organického onemocnění, které by s nimi bylo v přímé souvislosti. Mezi jednotlivými záchvaty bolesti je nemocný zcela bez obtíží. Pokud lékař špatně diagnostikuje a následně špatně léčí tento typ bolesti, pacient není v přímém ohrožení života. Výrazně se však snižuje kvalita života nemocného, při chronickém průběhu obtíží se přidává deprese a často i sociální problémy, včetně ztráty zaměstnání.

 

O autorovi: MUDr. Eva Medová, Neurologická klinika FNKV a 3. LF UK, Praha 10

 

Zdroj: Practicus, rubrika: Odborný článek, strana: 12, autor: MUDr. Eva Medová


24. května 2018

Medičky volí rodinu, ne špitál

České nemocnice se potýkají s nedostatkem mladých lékařů a v některých oborech je to už dramatické. Současní doktoři stárnou a noví se do nemocnic nehrnou.

Školy upozorňují i na další problém: medicínu podle nich nebude mít brzy kdo učit. „Lékařským fakultám hrozí během pěti až deseti let krize, protože nebudou mít dostatek učitelů lékařství a tím by mohly postupně přicházet o akreditaci k výuce, což by znamenalo již totální kolaps celého systému,“ řekl Právu děkan 3. lékařské fakulty UK Petr Widimský.

„O místa učitelů medicíny není mezi mladými lékaři zájem, protože jsou mnohem hůř placená než místa lékařů v nemocnicích nebo v soukromých praxích,“ dodal.

 

Zdroj: Právo, rubrika: Titulní strana, strana: 1, autor: Jan Martinek


22. května 2018

Biologická léčba melanomu prodlužuje přežití

Až třetinu onkologických onemocnění tvoří zhoubné nádory kůže. Na jejich časné odhalení se zaměřuje Stan proti melanomu, letos věnovaný akrolentiginóznímu melanomu. O prevenci i léčbě jsme si povídali s profesorem

MUDr. Petrem Arenbergerem, DrSc., MBA, FCMA, přednostou Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty UK a předsedou České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Příloha, strana: 1, autor: nam


21. května 2018

Vědci vypínali octomilkám geny. Zkoumali imunitu

Pět let pracovali vědci Tomáš Doležal a Adam Bajgar na výzkumu, jakým způsobem nakládá organizmus s energií během imunitních reakcí. Výsledky jejich experimentů provedených na octomilkách otiskl začátkem května přední vědecký časopis PloS Patogens.

Vědci z přírodovědecké fakulty už mají na svůj článek první ohlasy. Už ve chvíli, kdy v PloS Patogens vyšel, je kontaktovali výzkumníci z Ameriky, kteří dělají podobné experimenty na myších a chtějí s Jihočechy komunikovat. Téma zaujalo i odborníky z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Chtěli by se na některé ty mechanizmy podívat. My cílíme tento základní výzkum na lidi, kteří dělají biomedicínu. Ale má to přesah, třeba tady jiná laboratoř dělá nádorovou problematiku a úzce to spolu souvisí, protože nádory si možná říkají o energii podobným způsobem,“ dodává Tomáš Doležal.

  

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Jižní Čechy, strana: 14, autor: Ludmila Mlsová


21. května 2018

Vědci z NUDZ zkoumají vliv přenosu nervových vzruchů při léčbě duševních poruch

Nový projekt vědeckých pracovišť pod vedením Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) může přinést zásadní poznatky v léčbě duševních onemocnění, například Alzheimerovy nemoci nebo schizofrenie. Výzkum se zabývá přenosem vzruchu mezi nervovými buňkami chemickou cestou a jeho poruchami. Vědci na něj získali grant téměř 150 milionů korun. Novináře o tom informoval mluvčí NUDZ Jan Červenka.

Partnery projektu jsou Fyziologický ústav Akademie věd ČR, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR a Univerzita Hradec Králové. Konsorcium je doplněno 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Praze.

 

Zdroj: Zdravotnické noviny.,rubrika: Aktuality, strana: 4, autor: fkc


17. května 2018

Projekt konsorcia předních českých vědců může přinést zásadní poznatky v léčbě mnoha duševních onemocnění

„Výrazné možnosti slibuje regulace glutamátergní transmise prostřednictvím ovlivnění tzv. NMDA receptorů, na které se neuropřenašeč váže. Ty jsou však v nervové soustavě velmi rozšířeny a jejich ovlivňování s sebou proto nese celou řadu nežádoucích účinků, od narušení motoriky až po vyvolání psychóz. Tyto NMDA receptory se dělí na celou řadu typů a pokud by se podařilo selektivně ovlivňovat jednotlivé typy, riziko nežádoucích účinků by se významně snížilo. Je však potřeba zkoumat, do jaké míry jsou nově objevené látky pro tyto účely vhodné. Námi navržený směr dává naději na získání látek vykazujících požadovaný vliv, což by mohlo znamenat zásadní přínos při léčbě celé řady duševních onemocnění. Kromě toho chceme celou problematiku glutamátergní transmise detailněji prozkoumat a popsat také interakce s dalšími systémy neuropřenašečů,“ vysvětluje doktor Valeš z Národního ústavu duševního zdraví.

Žadatelem a zároveň vedoucím partnerem projektu Pharma Brain je Národní ústav duševního zdraví, hlavním partnerem v konsorciu projektu je Fyziologický ústav Akademie věd ČR, dalšími partnery jsou Ústav organické chemie a biochemie AV ČR a Univerzita Hradec Králové.

Konsorcium je doplněno 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Praze.

 

Zdroj: tribune.cz


14. května 2018

Slunce je teď u nás agresivní jako na Jadranu

MONIKA ARENBERGEROVÁ

 

Do skupiny ohrožené kožními nádory dnes patří i ženy do 30 let, které žene touha po opálení na slunce a do solárií, říká lékařka Monika Arenbergerová.

 

Kožním nádorem melanomem v Česku ročně onemocní kolem 2 500 lidí a u 500 si vybere tu nejvyšší daň. „Důležité je včasné odhalení nádoru. Pokud je melanom diagnostikován bezprostředně po svém vzniku, existuje šance na plné vyléčení,“ říká Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Kromě návštěvy v ordinaci dermatologa si lidé v některých městech můžou nechat kůži zdarma vyšetřit ve speciálních Stanech proti melanomu.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Rozhovor, strana: 12, autor: Petra Hátlová


14. května 2018

Vinohradská trojka: Závod mediků nejen pro mediky

Většina úspěšných projektů mívá trnité začátky. Ty sice řadu lidí odradí od pokračování, jsou ale i tací, kteří berou každý pomyslný schod na cestě k cíli jako výzvu a o to více se snaží v tvrdé konkurenci uspět. Když se v roce 2015 skupinka studentů 3. lékařské fakulty UK rozhodla uspořádat charitativní běh v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, tušila, že je čeká řada nečekaných překážek, avšak nechtěně dostali i jedinečnou příležitost poznat sebe sama.

Vinohradská Trojka je charitativní běh, který vznikl na základě snahy studentů o zapojení fakultního spolku TRIMED do humanitárně orientovaného a veřejně prospěšného projektu. Samotné jméno závodu je odvozeno od vzdálenosti, kterou běžci překonávají, počtu prvotních zakladatelů a hlavně jména naší alma mater, která se nebála odvážnou myšlenku podpořit.

 

Zdroj: Zdravotnické noviny. rubrika: Praha, strana: 6, autor: trimed


11. května 2018

Rostoucí výskyt melanomu se daří kompenzovat včasným záchytem

Stále mu ale podlehne 500 lidí ročně

 

Diagnóza maligního melanomu, zvláště pokud šlo o pokročilejší stadium, znamenala ještě před několika lety velmi špatné vyhlídky. Dnes se situace obrací – díky imunoterapii už pětileté přežití není naprostou raritou, ale vcelku běžnou věcí. Zároveň navzdory rostoucí incidenci přichází více pacientů v raných fázích, kdy je onemocnění dobře léčitelné. I když ale mortalita dlouhodobě stagnuje, stále […]

„Špatná zpráva, když se zjistí, že má někdo melanom, či dokonce pokročilý melanom, je částečně vyvážena dobrou zprávou: není to jednoznačné odsouzení k tomu hledat si vhodný hospic. Dnes máme moderní léčbu, která je schopna významné části pacientů prodloužit život a udělat z akutní nádorové choroby onemocnění chronické,“ konstatuje profesor Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady a 3. LF UK. „Dobrá zpráva také je, že záchyt v časnějších stadiích stoupá,“ dodává.

  

Zdroj: zdravotnickydenik.cz, rubrika: Praxe


10. května 2018

104letý vědec ve Švýcarsku podstoupil asistovanou sebevraždu.

Rodná Austrálie mu odchod neumožnila.

 

Australský vědec David Goodall zemřel ve Švýcarsku ve věku 104 let poté, co podstoupil asistovanou sebevraždu. Do žíly si vpravil smrtící lék Nembutal. Před smrtí uvedl, že doufá, že jeho naplánovaná smrt přiměje zákonodárce v jeho vlasti do deseti let ke změně zákonů.

„Eticky je to naprosto čistý koncept, který se snaží zachytit, co by si pacient přál ve chvíli, kdy by mohl mluvit. Nemá to vůbec nic společného s eutanázií,“ dodal Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky z 3. lékařské fakulty UK.

Zdroj: ct24.cz, rubrika: Svět, autor: dolejsii


9. května 2018

Nepředvídatelná koexistence diabetu a tyreopatie

Již posedmé společnost Merck podpořila cyklus jarních endokrinologických seminářů. Toto setkání zahájil svým sdělením o nejednoznačném a komplexním vztahu mezi onemocněním štítné žlázy a diabetem prof. MUDr. Michal Kršek, CSc., z Endokrinologického centra II. interní kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: konference kongresy sympozia, strana: 7, autor: red


8. května 2018

Charitativní běh Vinohradská Trojka 2018

Vinohradská Trojka je charitativní běh, který se bude konat ve čtvrtek 17. 5. 2018 pod záštitou 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v areálu Vinohradské nemocnice a přilehlého Státního zdravotního ústavu.

Akce je určena pro studenty a zaměstnance lékařských fakult, pracovníky zdravotnických zařízení s rodinnými příslušníky a samozřejmě i pro širokou veřejnost.

 

Zdroj: tribune.cz


7. května 2018

MONIKA ARENBERGEROVÁ: „Dermatologie mi nedala nic zadarmo!“

Ještě jako studentka se probojovala do finále Miss Československo. Otevíral se před ní lákavý svět modelingu, přesto raději zvolila dráhu lékařky. Jak se vyrovnává s náročnou profesí dermatoložky a daří se jí nenosit si práci domů?

 

10. květen Evropský den melanomu pro vaše zdraví

 

* Proč jste si z pestré palety lékařských oborů vybrala právě dermatologii?

 

Od začátku mě fascinovalo, že mnoho nemocí v tomto oboru lze zaléčit a potlačit, ale vyléčit se nedají. Je v tom velký kus objevitelského nadšení, které mě zatím neopustilo. Hledat pro pacienta nejlepší způsob léčby je mnohdy až detektivní dobrodružství, řečeno s nadsázkou. O to větší pak přichází radost, když se nám společně daří nad nemocí vítězit a pacientovi se uleví nebo dokážeme nemoc vyléčit. Ještě nikdy se mi nestalo, že bych sklouzla do rutiny.

Přední česká dermatoložka působí na Dermatovenerologické klinice 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Specializuje se především na problematiku kožního melanomu a na málo známé zánětlivé onemocnění kůže – hidradenitidu.

 

Zdroj: Překvapení, rubrika: Pro vaše zdraví, strana: 14, autor: Zuzana Macková


7. května 2018

Stáže studentů GEVO na vysokých školách

V rámci výuky na našem gymnáziu byl již před lety zaveden předmět profesní volba, který středoškolákům pomáhá uvědomit si jejich další možnosti po ukončení studia a který je pevnou součástí ŠVP G. Probíhala v něm teoretická výuka, v níž jsme se snažili upozornit nejen na administrativní překážky studia, a stejně tak jsme zařadili předávání praktických zkušeností. V rámci těchto hodin docházeli do školy absolventi gymnázia, kteří upozorňovali na úskalí studia na vysoké škole.

V průběhu let jsme tak přešli na model, kdy studentům nabízíme přibližně 16 fakult, na kterých se nám podařilo „uchytit“. Režim se ovšem liší fakulta od fakulty. Ideální situace z našeho pohledu panuje na 3. lékařské fakulty UK. V rámci jejího vlastního programu dostane náš student přiděleného studenta z prvního nebo druhého ročníku VŠ. S ním absolvuje celý týden podle jeho rozvrhu na fakultě.

 

Zdroj: Řízení školy, rubrika: Příloha 3 - Inovace a inspirace ze škol, strana: 25, autor: Mgr. Matěj Bíža


6. května 2018

Anketa: ženou měsíce dubna je lékařka Jitka Bušková

Každý týden krátce představujeme zajímavou Češku, výraznou osobnost bez ohledu na obor, v němž se pohybuje. Každý měsíc můžete pak rozhodnout o tom, která vás nejvíce zaujala a s tou vám vždy nabídneme velký rozhovor. Na konci roku 2018 vyhlásíme Ženu roku. V dubnu jste nejvíc hlasů dali Jitce Buškové, vedoucí lékařce oddělení spánkové medicíny Národního ústavu duševního zdraví.

Rozhovor s lékařkou Jitkou Buškovou

Narodila se před 43 lety, vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2014 získala evropský certifikát v oboru somnologie. V současné době působí jako vedoucí lékařka oddělení spánkové medicíny Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech. Vyučuje spánkovou medicínu na 3. LF UK a vede diplomové práce na Pražské vysoké škole psychosociálních studií. Spánkové medicíně se věnuje dvacet let. Absolvovala řadu zahraničních stáží.

 

Zdroj: ona.iDNES.cz, rubrika: OnaDnes.cz / Lidé, autor: iDNES.cz, Pavla Matějů


4. května 2018

PÁSOVÝ OPAR

JDE O VELMI NEPŘÍJEMNÉ A BOLESTIVÉ ONEMOCNĚNÍ. NEJČASTĚJI SE OBJEVUJE U LIDÍ PO PADESÁTCE. PROVÁZÍ HO NEJEN VÝSEV PUCHÝŘKŮ, ALE TAKÉ NEURALGICKÉ BOLESTI, KTERÉ DOKÁŽOU ČLOVĚKA VELMI POTRÁPIT. NENÍ PROTO DIVU, ŽE ZÁJEM O OČKOVÁNÍ MAJÍ PŘEDEVŠÍM LIDÉ, KTEŘÍ SE S TOUTO EMOCÍ UŽ NĚKDY SETKALI. BYLO BY VŠAK LEPŠÍ, KDYBY SE NECHALI NAOČKOVAT PREVENTIVNĚ.

 

Pásový opar neboli herpes zoster vyvolává Varicella zoster virus.

 

Jde o stejný virus, který u dětí způsobuje plané neštovice. „Ty se malými svědivými puchýřky.

Zvláště v nízkém věku se bez jakýchkoli problémů odhojí, i když někdy zanechají drobnou jizvičku, pokud si dítě puchýř rozškrábne, protože pak se rána může prohloubit, “ vysvětluje prof. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech v Praze. Virus, který způsobuje tohle relativně lehké dětské onemocnění, kterým si prošel takřka každý z nás, o sobě ale může dát ještě vědět.

 

Zdroj: Zdraví, rubrika: Téma pod lupou, strana: 22, autor: Andrea Skalická


3. května 2018

Rozhovor s profesorem Lukášem Robem

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

--------------------

Hezké dopoledne sedm minut po deváté hodině. Mým hostem je gynekolog, profesor Lukáš Rob přednosta Gykenekologicko-porodnické kliniky Univerzity Karlovy, druhé lékařské fakulty Fakultní nemocnice Motol, ne je to špatně třetí, omlouvám se. Ale onkogynekologické oddělení k vám pořád patří, tak se omlouvám. Já když jsem pátrala po tom, jak jste se stal gynekologem, jak jste vlastně vstoupil do své profese, tak by se ten začátek vaší profese dal velmi snadno označit gynekologem proti své vůli, vy vlastně teď děláte něco, co jste úplně dělat nechtěl, jak se to stalo?

 

Zdroj: ČRO Radiožurnál, 09:05, pořad: Host Lucie Výborné


3. května 2018

Bolest

Neumíme ji měřit. Nemáme na ni žádný teploměr ani biochemické testy.

Máme dotazníky a různé škály a necháváme pacienty zaškrtávat políčka, ale ona sama je natolik subjektivní, že je nesdělitelná. 

Její velikost nemá žádné jednotky, a proto ji věda, tradičně zaujata daty, má tendenci nebrat vážně, zvláště pokud je jen emocionální nebo sociální nebo spirituální. Těžko ji vtěsnat do světa objektivní lékařské zprávy. Ale přesto je zde.

Bolest říká: Pokud chceš někoho učit, musíš si nejprve získat studentovu pozornost. To já umím znamenitě.

 

Zdroj: Vesmír, rubrika: úvodník, strana: 3, autor: Marek Vácha


3. května 2018

Psychika, mocná čarodějka

Rozhovor s Cyrilem Höschlem

 

Bolest je často poptávaným cílem farmakologické léčby, ale velmi na ni zabírá i placebo. Proč? Jakými drahami se v lidském těle šíří bolest a jak na ni fungují léky? O tom hovoří psychiatr a ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl.

 

Zdroj: Vesmír, rubrika: téma bolest, strana: 24, autor: Eva Bobůrková


3. května 2018

Dostat se na vysokou školu je nyní nejlehčí v historii. Pokračovat může každý maturant

Nejtěžší je zvládnout přijímačky na umělecké a lékařské obory.

 

Pro maturanty je to navýsost dobrá zpráva: pokračovat ve studiu po „zkoušce z dospělosti“ je v současnosti nejjednodušší v historii. Z oficiálních čísel ministerstva školství vyplývá, že počet studentů zapsaných do prezenční formy studia (52 223) ve stávajícím školním roce byl prakticky totožný s počtem maturantů (52 455). Připočítají-li se i kombinované, tedy „dálkové“ obory, začalo studovat dokonce 69 911 lidí.

Obdobná čísla se dají předpokládat i pro školní rok 2018/2019.

Čistě matematicky se tedy má šanci dostat na vysokou školu každý maturant (a třetina si může přibrat ještě druhý obor).

UK (3. lékařská fakulta) 414, 20 %

 

Zdroj: Českobudějovický deník, rubrika: Česko/Téma, strana: 4, autor: ALEŠ VOJÍŘ, KATEŘINA PERKNEROVÁ


2. května 2018

Podceňovaná nemoc u mužů

Osteoporózu mnozí považují za onemocnění žen po přechodu. Tak jednoznačné to však zdaleka není.

Onemocnět mohou také muži, dokonce i děti a mladiství.

 

Osteoporóza u dětských pacientů bývá komplikací nějakého základního onemocnění,“ uvádí profesor Milan Bayer z Kliniky dětí a dorostu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, místopředseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu České lékařské společnosti J. E. Purkyně. „Souviset může například s dědičnými poruchami metabolismu nebo chorobami zažívacího traktu či poruchami výživy.“

 

Zdroj: Lidové noviny, rubrika: Medicína, strana: 15, autor: IVANA MATYÁŠOVÁ


2. května 2018

ThinkTank: Proč se většina dětí obává matematiky? Mohou za to učitelé? Způsob výuky?

Marek Vácha, Římskokatolický kněz, teolog, přírodovědec, pedagog a spisovatel. Je administrátorem farnosti Lechovice u Znojma a přednostou Ústavu lékařské etiky na 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Specializuje se na otázky evoluční biologie a lékařské i environmentální etiky.

 

Proč se jí děti bojí, nevím. Co naopak vím je, že matematika naučí logicky a přesně myslet. Pro obecné vzdělání je neobejitelná. Právě proto, že je pravoúhlá a bez emocí, nuly a jedničky a nic víc. Čistá filosofie, díky které ale máme sondy na Marsu.


1. května 2018

Psychiatr Petr Winkler: „Starejte se o duševní zdraví jako o své zuby,“ radil lidem na filmovém festivalu

Boj s diskriminací a stigmatizací lidí s duševním onemocněním v Česku započal. Sociální psychiatr Petr Winkler z Národního ústavu duševního zdraví se v rámci Film Festivalu Na hlavu, který se konal od 27. do 29. dubna v Městské knihovně na Mariánském náměstí v Praze, představil nový projekt Na rovinu. Mimo jiné se také rozvyprávěl o tom, jak moc je důležité pečovat o svou duši a jaké chyby dělají i samotní psychiatři.

 

Cílem iniciativy Na rovinu je tak zvýšit povědomí o duševním zdraví a tím zbavit lidi strachu. „Chceme učit lidi komunikovat o svých problémech,“ vysvětloval Winkler, že se za duševní problémy lidé v Česku stydí. Podle dřívější studie vědců z Národního ústavu duševního zdraví a 3. lékařské fakulty UK by soused s duševním onemocněním nevadil jen 25% respondentů. V Anglii by přitom takový soused nevadil celým 72%. A to je právě to, co chtějí psychiatři u nás změnit.

 

Zdroj: blesk.cz, rubrika: Pražané, autor: Efo


30. dubna 2018

ANKETA: vyberte ženu měsíce dubna

Jitka Bušková, lékařka

Narodila se před 43 lety, vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2014 získala evropský certifikát v oboru somnologie. V současné době působí jako vedoucí lékařka oddělení spánkové medicíny Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech. Vyučuje spánkovou medicínu na 3. LF UK a vede diplomové práce na Pražské vysoké škole psychosociálních studií. Spánkové medicíně se věnuje dvacet let. Absolvovala řadu zahraničních stáží.

 

Zdroj: ona.iDNES.cz, rubrika: OnaDnes.cz / Lidé, autor: iDNES.cz, Pavla Matějů


30. dubna 2018

Ceny lékařům

PACIENTSKÉ ORGANIZACE

 

Unie pacientů předala 19. dubna cenu za celoživotní přínos dermatovenerologovi Petru Arenbergerovi, přednostovi Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

 

Zdroj: Terapie, rubrika: Zpravodajský deník, strana: 2


27. dubna 2018

Pražská městská knihovna se mění v kino: Představí filmy o lidech s duševní nemocí

Městská knihovna v Praze se opět po roce promění v kinosál. V rámci festivalu Na hlavu tady můžete od 27. do 29. dubna zhlédnout filmy bojující se stigmatizací lidí s duševním handicapem.

 

tigmatizace lidí s duševním onemocněním je v Česku dle pořadatelů velmi výrazná. „Podle dřívější studie vědců z Národního ústavu duševního zdraví a 3. lékařské fakulty UK by například soused s duševním onemocněním nevadil jen 25 % respondentů. Pro srovnání v Anglii by takový soused nevadil 72 % respondentů,“ vysvětlovala Pavla Chlebounová, ředitelka festivalu, že život lidí s duševním onemocněním bývá složitý.

 

Zdroj: blesk.cz, rubrika: Praha - Volný čas, autor: Efo


26. dubna 2018

MOZEK NIČÍM NENAHRADÍŠ

Neurovědec a psychiatr Jiří Horáček

 

„Mozek se neskládá z vymezených funkčních center, ale z množství neuronových sítí, které vznikají a zanikají.

Ač milionkrát pomalejší než dnešní počítače, je nejvýkonnější výpočetní zřízení,“ říká profesor Jiří Horáček, přední český neurovědec a psychiatr. Zkoumá hlubiny lidské mysli a v labyrintu mozkových buněk hledá odpovědi na otázky existence.

 

Může mozek přemýšlet o sobě? Kde se v hlavách osob trpících schizofrenií berou záhadné obtěžující hlasy?

v současnosti pracuje jako náměstek pro vědu a výzkum, lékař a výzkumný pracovník v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech u Prahy; zároveň vyučuje na 3. lékařské fakultě.

 

Zdroj: Instinkt, rubrika: Rozhovor, strana: 44, autor: René Vaněk


24. dubna 2018

Medikem roku je i rodák z Prachatic

Soutěž zručnosti, dovedností, ale i zábavy přilákal do Jindřichova Hradce mediky ze čtvrtých až šestých ročníků lékařských fakult z různých koutů České republiky. Některé z nich reprezentovali i budoucí lékaři z jižních Čech. Prachatický rodák Martin Debnar byl členem pražské vítězné party a další dva Jihočeši hájili plzeňské barvy.

 

Soutěž zručnosti, dovedností, ale i zábavy přilákal do Jindřichova Hradce medikům ze čtvrtých až šestých ročníků lékařských fakult z České republiky. Čtvrtý ročník klání s názvem Medik roku, který pořádá společnost Jihočeské nemocnice a který každý rok hostí jedna z nemocnic na jihu Čech, letos přilákal devatenáct pětičlenných týmů. Ty se utkaly ve dvanácti soutěžních disciplínách.

 

Studenti si tak pod vedením jindřichohradeckých lékařů na moderních trenažérech vyzkoušeli například videolaryngoskopii u dítětě, resuscitaci dítěte, interní hrátky, endoskopické laparoskopické dovednosti na trenažeru, kanylaci periferní žíly, řešení kritického stavu dospělého či simulaci porodu. Pořadatelé chtěli, aby medici nejen soutěžili a bavili se, ale aby se také něco naučili. Navíc součástí projektu je i odměna všem soutěžícím v podobě placené stáže.

 

Letošnímu ročníku Medik roku kraloval tým 3. lékařské fakulty University Karlovy v Praze, jehož platným členem byl Martin Debnar z Prachatic.

 

Zdroj: budejckadrbna.cz , rubrika: Vzdělání


23. dubna 2018

Evropský den melanomu přivedl do ordinací stovky lidí

Monika ARENBERGEROVÁ, Dermatovenerologická klinika 3. LF UK a FN Královské Vinohrady

--------------------

Analýza ukázal poměrně velkou rizikovost toho znaménka. Takže mi ho budeme vyřezávat.

 

Zdroj: Prima, 23. 4. 2018, 18:55, pořad: Zprávy FTV Prima


23. dubna 2018

Přichází hemově vázané železo

Významu železa a jeho forem pro lidský gravidní či negravidní metabolismus se na nedávném sympoziu „Jarní roadshow 2018“ věnoval MUDr. Jiří Slíva, Ph. D., z Ústavu farmakologie 3. LF UK v Praze. Záleží na typu vázaného železa v potravních doplňcích při suplementaci? V čem je význam hemového železa? A mohou těhotným v něčem škodit multivitaminy? KONFERENCE . KONGRESY . SYMPOZIA

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: KONFERENCE . KONGRESY . SYMPOZIA, strana: 3, autor: red


23. dubna 2018

Chodíte po střechách nebo kopete ve spaní? Může to být signál nemoci

Nespavost dovede potrápit až třetinu populace. Někoho celoživotně a některé poruchy jsou životu nebezpečné, jako třeba náměsíčnost, kterou trpí až čtyři procenta dospělé populace. Právě na méně typické poruchy spánku zaměřují svůj výzkum experti z Národního ústavu duševního zdraví v čele s vedoucí lékařkou Jitkou Buškovou.

 

Zdroj: https://ona.idnes.cz/


20. dubna 2018

13. komnata Jana Měšťáka

Doc. MUDr. Jan Měšťák, PhD., narozený 26. srpna 1944 v Praze, pracuje jako špičkový lékař, který se specializuje na plastickou chirurgii, zejména na plastiku nosu a rekonstrukce prsů po mastektomii. Po atestaci ze všeobecné chirurgie pracoval více než dvacet let na Klinice plastické chirurgie 3. lékařské fakulta University Karlovy v Praze, kterou založil a kde také habilitoval. Kromě svých lékařských postů je členem mnohých odborných spolků u nás i v zahraničí, vysokoškolským pedagogem a předsedou či členem redakčních rad mnohých periodik, publikoval více než stovku odborných prací a spolupodílel se na učebních textech pro posluchače lékařských fakult.

 

Zdroj: chytrazena.cz


19. dubna 2018

Unie pacientů ocení za přínos dermatovenerologa Arenbergera

Praha 19. dubna (ČTK) - Unie pacientů ocení dnes večer za celoživotní přínos dermatovenerologa Petra Arenbergera, přednostu Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty University Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

 

Zdroj: Zpravodajství ČTK, rubrika: zdr


17. dubna 2018

Nízkobílkovinná dieta u chronického onemocnění ledvin bez kompromisů

Na výživě záleží – a v nefrologii obzvlášť. Česká nefrologická společnost proto věnuje problematice nutrice zvláštní pozornost. Dokladem toho je i pracovní den, který pořádala v březnu v Praze. Dominantním tématem na něm byla nízkobílkovinná dieta při konzervativní léčbě chronického onemocnění ledvin. Při mezioborové diskusi se zde sešli nejen lékaři, ale i sestry a nutriční terapeutky. Již blíže na nízkobílkovinnou dietu se zaměřil prof. MUDr. Ivan Rychlík, CSc., přednosta I. interní kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady. Ten nejprve krátce shrnul některá základní fakta o proteinech.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: KONFERENCE · KONGRESY · SYMPOZIA, strana: 4, autor: red


17. dubna 2018

SVATOPLUK SVOBODA: Pomáháme lidské duši s nožem v ruce

Ve své profesi působí už přes čtyřicet let. Přesto je pro Svatopluka Svobodu práce drogou a hnacím motorem. I když je prvotřídním odborníkem v mikrochirurgii, ani estetickou chirurgií nepohrdá. A je stoprocentně přesvědčený, že česká medicína dosáhla v péči o pacienty na světovou špičku.

MUDr. Svatopluk Svoboda (67) Plastickou chirurgií se zabývá od roku 1976, je zaměstnancem Kliniky plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze a zároveň je odborným asistentem 3. lékařské fakulta University Karlovy

 

Zdroj: Kolínský týden, rubrika: Rozhovor, strana: 8, autor: ALENA DUŠKOVÁ


16. dubna 2018

Sténající figurína rodící ženy vylekala mediky

JINDŘICHŮV HRADEC

Pětice studentů vstoupí do ordinace, kde leží těžce oddechující žena, která se chystá rodit. Najednou začne křičet bolestí. Dvě dívky, které stály kousek od její hlavy, leknutím uskočí. Jako kdyby to bylo doopravdy. „Překvapila mě skvěle zpracovaná modelová situace kritického stavu u dospělého člověka. Viděli jsme simulátor pacienta, který s námi mluvil, mrkal, dýchal, mohli jsme si poslechnout jeho srdce. Když slyšíte, jak odkašlává, určitě to na vás zapůsobí víc než jen kus mrtvé hmoty,“ zhodnotil jednu z disciplín Vojtěch Míra z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Jižní Čechy, strana: 14, autor: Markéta Machačová


16. dubna 2018

Rytířem lékařského stavu byl pasován MUDr. František Koukolík, DrSc.

V pořadí dvacátým čtvrtým Rytířem lékařského stavu byl v Tereziánském sále Břevnovského kláštera dne 15. 3. 2018 prezidentem ČLK slavnostně pasován primář MUDr. František Koukolík, DrSc. Primář Koukolík je stále pracovně aktivní, nejenom coby emeritní primář patologie v Thomayerově nemocnici, ale také jako přednášející na 3. lékařské fakulty a příležitostně i na fakultě filozofické.

 

Zdroj: TEMPUS Medicorum, rubrika: Rytíř lékařského stavu, strana: 14, autor: MUDr. Milan Kubek


16. dubna 2018

Medikovi roku v Jindřichově Hradci kraloval tým 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze

Soutěže zručností, dovedností, ale i zábavy s názvem Medik roku se uskutečnila v jindřichohradecké nemocnici. V nabité konkurenci devatenácti pětičlenných týmů mediků ze čtvrtých až šestých ročníků lékařských fakult z České republiky čtvrtý ročník klání vyšel nejlépe reprezentantům 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Vítězové své dovednosti, vědomosti i týmovou souhru prokázali ve dvanácti soutěžních disciplínách.

 

Zdroj: budejckadrbna.cz, rubrika: Zdraví


15. dubna 2018

Soutěž Medik roku ovládla Jindřichohradeckou nemocnici

Soutěžní den vyvrcholil společenským večerem, kde se vyhlašovaly výsledky. Medikem roku 2018 se stali studenti 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

 

Zdroj: Jihočeská televize, 15. 4. 2018, 20:00, pořad: Zprávy, redaktorka Lucie Znojová


11. dubna 2018

Zlaté české hlavičky? Máme na co být hrdí

Česká republika je sice malá země, zato je ale plná výjimečných osobností a (nejen) technologických mozků. Čeští vědci a objevitelé dali světu celou řadu vynálezů, bez kterých si mnozí z nás nedovedou představit každodenní život.

 

Marek Novák

Tento třiadvacetiletý mladík je už profesionálem ve světě byznysu, vynálezů a prestižních ocenění od NASA nebo třeba Microsoftu. V současné době zároveň studuje ČVUT, přednáší robotiku na středních školách a rozjíždí vlastní podnikání. Se svými dvěma kolegy zcela ovládl prestižní soutěž Imagine Cup, ve které pánové představili svůj unikátní glukometr o velikosti kreditní karty (na soutěži prezentovali variantu pro děti). Jeho glukometr se dá propojit se smartphonem a se získanými daty se tak dá pracovat v reálném čase, rodiče tak například mohou mít vždy přehled o hladině cukru svého dítka. Společně se specialisty z 3. lékařské fakulty ve Vinohradech Marek také pracuje na vyléčení cukrovky druhého typu.

 

Zdroj: https://www.studenta.cz


10. dubna 2018

Festival Na hlavu představí iniciativu, která bourá předsudky

Filmový festival Na hlavu představí novou iniciativu, která pomáhá bourat předsudky o duševních nemocích. Druhý ročník festivalu se koná v Městské knihovně v Praze 27. až 29. dubna. Pořádají ho pracovníci Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), který sídlí v Klecanech u Prahy. Promítání známých filmů s tematikou duševního zdraví a mysli doprovodí na festivalu přednášky předních vědců z této oblasti. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ústavu Jan Červenka. Podle vědců jsou lidé s duševním onemocněním v České republice stigmatizováni výrazně více než například v Anglii. Podle dřívější studie vědců z NUDZ a 3. lékařské fakulty UK by například soused s duševním onemocněním nevadil jen čtvrtině respondentů.

 

Zdroj: Zpravodajství ČTK, rubrika: zdr kul mag


6. dubna 2018

Kopete ve spaní? Může to být signál nemoci

JITKA BUŠKOVÁ

 

„Dnes už víme, že jedna z poruch spánku předchází rozvoji neurodegenerativního onemocnění,“ říká specialistka na tuto problematiku Jitka Bušková.

 

Nespavost sice dovede potrápit až třetinu populace a někoho i celoživotně, nicméně poruchy spánku jsou mnohem košatější. A někdy dokonce život ohrožující. Tři až čtyři procenta dospělé populace trpí například náměsíčností, kdy se pacient může ve spánku zranit. Právě na méně typické poruchy spánku zaměřují svůj výzkum experti z Národního ústavu duševního zdraví v čele s vedoucí lékařkou Jitkou Buškovou. Vyučuje spánkovou medicínu na 3. LF UK a vede diplomové práce na Pražské vysoké škole psychosociálních studií.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Rozhovor, strana: 11, autor: Ivana Karásková


3. dubna 2018

Dermatologický update aneb Novinky v dermatologii 2018

„Domnívám se, že prožíváme krásnou a převratnou dobu, neboť během dermatologického updatu každý rok přinášíme nové a nové molekuly. Nemyslím si, že jiné obory jsou na tom tak dobře,“ uvedl svou přednášku na téma IL-23 jako nového cíle léčby prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, předseda České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP a přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV, Praha.

 

Zdroj: Terapie, strana: 9, autor: Eva Srbová


26. března 2018

Svoji práci zasvětil zkoumání paměti a snaze o pochopení lidské nátury

„Jsem vděčný ohromnému počtu lidí ze všech dob a míst, kteří mne učili: jasnému rozumu milétských filosofů stejně jako moudrosti vezíra Ptahotepa, jenž před čtyřiačtyřiceti stoletími napsal: ‚Nebuď pyšný na své vědění. Raď se s nevědomým jako se vzdělaným, neboť umění žít je nesnadné. Někdy ti může dát dobrou radu i otrokyně, jež slouží u tvého mlynáře.‘ Měl pravdu,“ řekl u příležitosti pasování Rytířem českého lékařského stavu neuropatolog, vědec a spisovatel MUDr. František Koukolík, DrSc. Jak v rozhovoru pro MT uvedl, dostalo se mu tím té nejvyšší pocty, kterou si může český lékař představit.

 

Zdroj: Medical Tribune 5/2018, Autor: kol


24. března 2018

Jak se medici učí mluvit s pacienty o umírání?

Přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. LF UK a katolický kněz Marek Orko Vácha a primářka Cesty domů Irena Závadová v pořadu Hyde Park Civilizace diskutují na téma, které je pro mnohé tabu, Umírání a smrt.

 

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/


20. března 2018

Česko musí vyškolit víc mladých lékařů

Už příští rok začne českých doktorů ubývat. Ministr zdravotnictví chce zvýšit počet mediků o 15 procent

Počty studentů medicíny v roce 2018

 

fakulta                      studujících    cizinců      samoplátců

1. LF                           4827              1487          741

2. LF                           1794              555            271

3. LF                           2212             692            417

LF v Plzni                   2035             615            390

LF v Hr.Králové        1778              543            402

LF MU v Brně           4497             1826           655

LF UP v OL               2253              972            370

LF Ostrava               1654              403            199

 

Pramen: registr ČLK, MŠMT

 

Zdroj: Lidové noviny, rubrika: Titulní strana, strana: 3, autor: PAVEL BARTOŠEK


20. března 2018

Zubaři v Praze nechtějí pacienty, kteří žádají ošetření jen na pokladnu

Podle odhadu stomatologické komory nemá jeden až dva miliony lidí v Česku zubního lékaře. Paradoxně je však v naší zemi jedna z nejhustších sítí zubařů a zvlášť v Praze a dalších velkých městech se o nedostatku mluvit nedá. Dle statistiky dojde 78 procent obyvatel do nejbližší ordinace za méně než 5 minut. Přesto se řada z nich setká s tím, že jim zubař řekne, že další pacienty nepřijímá. Studenti dentální hygieny ve vinohradské nemocnici budou vysvětlovat zájemcům i to, jak a proč používat mezizubní kartáček. V areálu nemocnice vytvoří sedm tematicky zaměřených stanovišť, například na těhotné ženy, seniory, malé děti. Kdo bude mít zájem, může si ve středu prohlédnout výukové centrum dentálních hygienistů během dne otevřených dveří.

 

Akce Dne ústního zdraví Vinohradská nemocnice dnes po celý den. Studenti 3. lékařské fakulty budou dnes návštěvníkům nemocnice vysvětlovat, jak se správě starat o své zuby.

 

Zdroj: denik.cz ,rubrika: Zdraví, autor: Eva Brendlová


19. března 2018

Koncepce ve vzdělávání i ve zdravotní péči

Prvním únorovým dnem vstoupila 3. LF UK do nového období. Své funkce se ujal děkan, významný kardiolog prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc. Ve vedení vystřídal prof. MUDr. Michala Anděla, CSc. Fakultu povede do 31. ledna 2022. Fakulta sídlí v největším areálu lékařského školství, výzkumu i praxe v České republice na pražských Vinohradech. „Odlišujeme se formou přijímacího řízení. První kolo totiž tvoří rozřazovací test, kde uspěje asi čtvrtina uchazečů. Zhruba polovina z této části studentů postupuje k ústnímu pohovoru, kde tříčlenná porota složená z docenta a dvou asistentů nezkoumá ani tak znalosti studentů ze střední školy, ale hodnotí člověka jako osobnost. Potřebujeme zjistit, jestli se pro výkon lékařské profese hodí. Oceňujeme různé koníčky, záliby nebo úspěchy. Tento způsob výběru do našich řad přináší velmi zajímavé studenty. Naši medici jsou velmi aktivní nejen ve studiu, ale i v mimostudijních aktivitách,“ říká prof. Widimský.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, rubrika: Klinická praxe, strana: 26, autor: Mgr. Pavlína Perlíková


19. března 2018

František Koukolík byl pasován na Rytíře lékařského stavu

Neuropatolog a spisovatel František Koukolík byl minulý týden ve čtvrtek slavnostně pasován na Rytíře českého lékařského stavu. Titul každoročně uděluje Česká lékařská komora jedné z osobností české medicíny, „která výkonem své lékařské praxe nebo vědeckou činností významným způsobem přispěla k rozvoji medicíny a která se svým morálním jednáním stala příkladem a vzorem pro své kolegy.“ Čtyřiadvacátého […]

František Koukolík stále ve svým 76 letech přednáší na 3. lékařské fakulty UK v Praze, kde je zároveň členem vědecké rady. Mimořádně přednáší i na Filozofické fakultě UK a FAMU. Je členem České lékařské akademie.

 

Zdroj: zdravotnickydenik.cz, rubrika: Praxe


16. března 2018

Třetina lidí má nedostatek spánku. Nevyspí se během týdne a dohánění o víkendu nefunguje

Poruchami spánku je podle lékařů ohroženo 30 procent populace. Lidé v moderní společnosti nedostatek spánku během týdne dohánějí o víkendu – ale to z podstaty spánkového cyklu nezabírá. Národní ústav duševního zdraví pořádá v rámci Světového dne spánku cyklus přednášek s názvem Komplexní přístup k poruchám spánku. Akce se koná v prostorách 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (Ruská 87, Praha 10) od 14 do 18 hodin. Jednotlivé příspěvky postupně představí několik hlavních oblastí současné spánkové medicíny. Účastníci se dozvědí, proč člověk vlastně potřebuje spát, jak vypadá zdravý spánek a s jakými mýty je spojován.

 

Zdroj: ct24.cz, rubrika: Věda, autor: Kozlik


15. března 2018

SKUTEČNÝ PŘÍBĚH JXD ÚLEVA ZÁVISLOST ABSŤÁK

Mnoho z nás užívá léky proti stresu. Alespoň v prostředí intelektuálů je zobání nějakých pilulek „na hlavu“ v podstatě standardem. Ani já jsem nebyl výjimkou a jako desetitisíce jiných jsem užíval proti úzkosti a naštvanosti benzodiazepiny.

NEJVYŠŠÍ AUTORITA

Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych., je ředitelem Národního ústavu duševního zdraví a přednostou psychiatrické kliniky 3. lékařské fakulty. V naší zemi absolutní psychiatrická autorita.

Vnímá psychiatrická veřejnost masové užívání benzodiazepinů jako potenciální problém?

Cyril Höschl: „Ano, psychiatři vnímají benzodiazepiny jako potenciální problém, zejména pro jejich návykový potenciál (proto by se měly užívat jen krátkodobě, řekněme maximálně jeden až dva týdny), příznaky z odnětí (například dokonce i epileptický záchvat), zkříženou toleranci s alkoholem, vliv na pozornost a v neposlední řadě negativní vliv na kognitivní funkce u starých lidí, kteří jsou jejich narušením i tak ohroženi.

 

Zdroj: Reflex , rubrika: Téma, strana: 30, autor: JIŘÍ X. DOLEŽAL J


15. března 2018

Akné léčí trpělivost a důslednost

Jednou z nejčastějších a psychiku nejvíc deptajících kožních chorob je akné. Problémy s ním řeší více než 80 % dospívajících, ale také asi 40 % dospělých. Přesto o této nemoci stále panuje řada mýtů. „Akné je vnějším projevem vnitřní nerovnováhy těla a na jeho vzniku se podílí spousta faktorů,“ říká MUDr. Jan Hugo z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady.

 

Zdroj: Týdeník Květy, rubrika: Zdraví, strana: 41


12. března 2018

Pojišťovny začínají hradit imunoterapii

Čeští onkologové mají opět více možností, jakou léčbu svým pacientům nabídnout. Nově totiž začaly pojišťovny hradit imunoterapii nemocným s metastazujícím melanomem. Úhrada dalších indikací by měla následovat

„Ze skupiny pacientů, jimž byla nasazena imunologická léčba a přežili jeden až tři roky, prakticky nikdo neumírá. Nemocní se nemohou považovat za vyléčené, ale dostávají se z akutního do tzv. chronického stadia, které známe například ve spojitosti s infekcí HIV. V dnešní době jsme právě díky imunoterapii schopni protáhnout dobu spolužití s nádorovými buňkami,“ uvedl přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV v Praze prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc.

 

Zdroj: Terapie, rubrika: Aktuality, strana: 24, autor: red


12. března 2018

Další významný průlom v léčbě metastazujícího zhoubného melanomu

Metastazující zhoubný melanom, patří k vysoce agresivním kožním nádorům, jehož výskyt neustále roste – každých 10 let se přibližně zdvojnásobí. Vychází z pigmentotvorných buněk a na jeho vzniku se podílí především ultrafialové záření, a to zejména jeho UVB složka. „Melanom vzniká z pigmentotvorných buněk, většinou to bývá jejich poškozením, obvykle v důsledku častého výskytu na slunci a nedostatečné ochraně. Tvoří se buď z mateřských znamének, nebo z tzv. zdravé kůže, kde se ale mohou také vyskytovat pigmentotvorné buňky,“ říká prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrad a předseda České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP.

 

Zdroj: zena-in.cz


9. března 2018

Léčba IBD v mezioborových souvislostech

Léčba idiopatických střevních zánětů (IBD) patří mezi ty oblasti gastroenterologie, kde jde o problematiku s velkým přesahem do celé řady dalších oborů. Bylo to zřetelné i na sympoziu podpořeném společností AbbVie, které bylo součástí programu 6. kongresu České gastroenterologické společnosti v Ostravě. Již konkrétněji se na jeden z průsečíků mezi obory zaměřila doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady, která hovořila o vztahu mezi hidradenitis suppurativa (HS) a Crohnovou nemocí.

 

Zdroj: Medicína po promoci, rubrika: Zprávy z kongresů, strana: 101, autor: Mgr. Lucie Ondřichová


9. března 2018

Když bolest i slyšíme

Proč policejní sirény nebo kousání do jablka vadí jen někomu? Proč naopak téměř všem lidem běhá mráz po zádech při skřípání křídy nebo nehtů na tabuli? Proč slyšíme hůř než naši rodiče? A proč stále přibývá lidí, kteří mají se sluchem problémy? Docent ALEŠ HAHN (70), přední český otorhinolaryngolog (ORL), mluví v rozhovoru pro TÉMA i o skrytém nebezpečí sluchátek ve tvaru pecek a vysvětluje zdánlivý paradox, že bolestivou reakcí na konkrétní zvuky trpí zpravidla lidé, kteří špatně slyší. „Potřeba utíkat před sirénou není normální.“ „Padesátník slyší stejně špatně jako dřív šedesátník.“ Doc. MUDr. Dr. med. ALEŠ HAHN (70), CSc. Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, dále promoval na lékařské fakultě Julius-Maximillian Univerzity Würzburg (Německo). Specializuje se na sanační a rekonstrukční chirurgii středního ucha, na běžnou operativu v otorhinolaryngologii (ušním, nosním, krčním) a na otoneurologii. V letech 1992–2015 byl přednostou ORL kliniky 3. LF UK a FNKV, v současné době je vedoucím lékařem Tinnitus Centra Praha, kmenový lékař EUC Premium. Do jeho klientely patří řada známých osobností veřejného života.

 

Zdroj: Téma, rubrika: Rozhovor, strana: 32, autor: Jan Čáp


8. března 2018

Lékaři mají nový lék na rakovinu, hradí ho pojišťovna

Mít před šesti lety metastázující melanom na kůži znamenalo jistotu brzké smrti. Dnes mají lékaři v rukou novou účinnou metodu, kdy zaktivizují pacientův vlastní imunitní systém, aby nádorové buňky vyhledal a zničil. Léčba je velmi úspěšná.

Když se tedy někomu před pěti, šesti lety objevil metastázující melanom, tak jsme příbuzným naznačovali, aby začali shánět hospic, pokud se v posledních stadiích o nemocného nechtějí postarat sami,“ říká profesor Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady. Zlom nastal někdy v roce 2010, kdy se objevil první opravdu seriózní imunitní preparát, s tím, že ta dosud nejúčinnější imunoterapie je na našem trhu asi rok a půl. Od února 2018 je k dispozici i druhý z těch nejúčinnějších preparátů.

 

Zdroj: vitalia.cz, autor: Kateřina Čepelíková


7. března 2018

Katku trápí hidradenitida. Nemoc, která způsobuje jizvy na těle i duši

Vše se naštěstí změnilo, když se Kateřina setkala s docentkou Monikou Arenbergerovou z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice

Královské Vinohrady.

 

Právě ta se na hidradenitidu specializuje a s určením správné diagnózy neváhala.

 

Zdroj: https://ona.idnes.cz/


1. března 2018

Fyzioterapie: Na přijímačky vás připraví kurzy

Po čtyřech úspěšných Dnech otevřených dveří 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Karlových Varech, kdy se stovkám možných budoucích studentů i návštěvníků z řad široké veřejnosti představila možnost karlovarského denního studia oboru Fyzioterapie, navážou od března do května doplňkové přípravné kurzy pro přijímací zkoušky. Přihlášky ke studiu se podávaly do konce února, a ti studenti, kteří projevili zájem o tolik žádanou profesi, mají nyní možnost zvýšit své šance na úspěch při přijímacím řízení. Není to nabídka samoúčelná, třetí lékařská fakulta každoročně čelí mnohonásobně většímu zájmu o studium, než kolik může nabídnout míst. Přípravné kurzy tedy mohou být tím, co rozhodne, zda se student jen přihlásí nebo zda bude i přijat. Doplňkové přípravné kurzy jsou přitom pro zájemce zcela zdarma.

Zdroj: Karlovarské radniční listy, rubrika: Školství, strana: 11


27. února 2018

Postavení imunoterapie v současné léčbě maligního melanomu

Tři roky po odsouhlasení FDA má pembrolizumab šest schválených indikací a v současné době na 400 probíhajících klinických studií. Jak ukazují i výsledky z české praxe, u dospělých pacientů s pokročilým neresekovatelným nebo metastazujícím melanomem zvyšuje četnost léčebných odpovědí ve srovnání s dosavadní léčbou a prodlužuje dobu do progrese i celkové přežití. Nejnovější data byla prezentována v rámci odborného sympozia firmy MSD 7. února v Praze.

 

Postavení imunoterapie v léčbě metastazujícího melanomu se v přednášce Pozice imunoterapie v léčbě maligního melanomu věnoval prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, FCMA, z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV v Praze, podle něhož maligní melanom vzhledem ke své obrovské mutační náloži velmi dobře reaguje právě na imunoterapii. Incidence maligního melanomu celosvětově i v Evropě stále stoupá. ČR je v Evropě na devátém místě, celosvětově na dvanáctém. V posledních letech však dochází k rozevírání nůžek mezi incidencí a mortalitou, a to díky lépe fungující prevenci a screeningu, důležitou roli sehrává i farmaceutický průmysl se svými novými léky.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Konference - kongresy – informace, strana: 2 autor: kol


22. února 2018

Medicína dnes pulsuje energií

Uznávaná dermatoložka a specialistka na léčbu melanomu a psoriázu, doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., byla 1. února jmenována novou proděkankou pro vnější vztahy na 3. LF UK. Denně se pohybuje v oblasti, kde se odehrávají bouřlivé změny.

 

Novinky v oboru na poli medicínských technologií i v oblasti zdravotní péče zažíváme téměř každým dnem. Změny se dotýkají všech zúčastněných skupin: pacientů, zdravotnických profesionálů, vědců či studentů medicíny. Úkolem lékařských fakult a odborných pracovišť je reagovat na klíčové změny a připravit mladým lékařům půdu, aby mohli co nejrychleji a nejefektivněji získat také praktické dovednosti.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, rubrika: klinická praxe, strana 28, autor Mgr. Pavlína Perlíková


19. února 2018

Inaugurace nového děkana 3. LF UK

Prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc., byl ve velkém sále Karolina 3. února 2018 slavnostně uveden do funkce děkana 3. lékařské fakulty UK. Nahradil tak ve funkci internistu prof. MUDr. Michala Anděla, CSc.

 

Prof. Widimský je významným kardiologem, profesně spjatým s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady (FNKV) a 3. LF UK. V současnosti působí jako přednosta III. interní-kardiologické kliniky a jako vedoucí Kardiocentra 3. LF UK a FNKV. V posledních letech vykonával prof. Widimský na 3. LF funkci proděkana pro vědu a výzkum. Akademický senát jej 25. října 2017 zvolil děkanem fakulty.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, rubrika: události, strana: 47


19. února 2018

Slavné lékařské rody: Ladislav a Jiří Syllabovi

Otec a syn, kteří formovali své obory.

 

Do rodiny bystřického starosty Františka Syllaby se jako sedmé, předposlední dítě 16. června 1868 narodil syn Ladislav. Nadanému chlapci umožnila dokončit gymnázium velkorysá finanční pomoc jeho staršího bratra, který již působil v Kolíně jako profesor náboženství. Ladislav se po maturitě zapsal na lékařskou fakultu v Praze.

 

Zdroj: Terapie, rubrika: Historie, strana: 26, autor: Doc. MUDr. Otakar Brázda, CSc.


18. února 2018

Budoucnost pro všechny

Teolog Tomáš Halík a prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych., ředitel Národního ústavu duševního zdraví v Otázkách Václava Moravce.

 

Zdroj: ČT 24


14. února 2018

O systému prevence, sledování a léčby dekubitů v ČR se diskutovalo u kulatého stolu

Mgr. Hana Svobodová, Ph. D. (3. LF UK), potvrdila za zástupce vzdělavatelů, že ve výuce jsou předávány informace podložené důkazy dle guidelines EPUAP.

 

Zdroj: Florence, rubrika: Z konferencí, strana: 25


13. února 2018

Noví děkani: Lékařská fakulta má připravit konkurenceschopné lékaře

Děkan 3. LF UK prof. Petr Widimský odpovídal na otázky:

 

1. Co byste během svého funkčního období rád změnil?

2. Co byste vzkázal akademickým pracovníkům vaší fakulty a co studentům?

3. Zlomek z celkového medicínského vědění, který může fakulta studenty naučit, je stále menší. Jak vybrat, co je skutečně podstatné?

4. Proč by se talentovaní maturanti se zájmem o medicínu měli rozhodnout právě pro vaši fakultu?

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Fórum, strana: 2


13. února 2018

Tři z osmi lékařských fakult vedou od února noví děkani

Rektor Univerzity Karlovy profesor MUDr. Tomáš Zima, DrSc., jmenoval 1. února na návrh akademických senátů fakult devět děkanů pro období let 2018–2022, z nich dva jsou nově zvolení děkani lékařských fakult – děkan 3. lékařské fakulty prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc., a děkan Lékařské fakulty v Plzni prof. MUDr. Jindřich Fínek, Ph. D., a dva, kteří obhájili post pro druhé volební období – děkan 2. lékařské fakulty UK prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc., a děkan Farmaceutické fakulty prof. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph. D. Nového děkana má od února rovněž Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně – prof. MUDr. Martina Bareše, Ph. D.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Titulní strana, strana: 1, autor: nam


13. února 2018

Dermatologie je mimořádně vděčný obor

V lednu Univerzita Karlova udělila čestné doktoráty dvěma významným osobnostem světové medicíny – prvním oceněným je kardiolog prof. Salim Yusuf, druhým dermatolog prof. Thomas Ruzicka. Ten si během svého pražského pobytu našel čas i na rozhovor pro Medical Tribune. „Když se podívám dozadu na svou profesní kariéru, vidím spíše lineární vývoj než nějaké dramatické zvraty,“ řekl mimo jiné.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Příloha - Remedia - Informace/Excerpta/Zajímavosti, strana: 6, autor: Lucie Ondřichová


12. února 2018

Profesor Richard Rokyta – 57 let s medicínou

Profesoru fyziologie Richardu Rokytovi se téma bolesti stalo osudným již před více než 45 lety. ve svém oboru zastává princip Popperovy břitvy – cesty k odstranění lidské bolesti totiž vedou přes nepřetržité ověřování či vyvracení vědeckých poznatků.

 

Laudatium

Prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc., (*19. ledna 1938 v Užhorodu) oslavil své osmdesátiny. Ústav normální, patologické a klinické fyziologie 3. LF UK Praha, kde působí od začátku 90. let, 25. ledna – tedy v den pořádání jeho narozeninové oslavy, doslova praskal ve švech. Se svou zdravicí přišlo 12 významných představitelů české medicíny a poslední gratulant uzavřel oficiální část hudebním pozdravem členů Kocianova a M. Nostitz kvarteta.

 

Zdroj: Zdravotnické noviny. rubrika: Příloha - plus- Laudatium, strana: 20, autor: Jaroslava Sladká


9. února 2018

DOKTORKA Z HOR

Horská záchranářka, horolezkyně, houslistka a dcera známého psychiatra Kristina Höschlová o tom, jak pásla kozy ve Švýcarsku, o intuici, o smrti a o noční samotě v lese.

 

KRISTINA HÖSCHLOVÁ (38) 

Lékařka a záchranářka se specializací na anesteziologii a urgentní a horskou medicínu. Po absolvování 3. lékařské fakulty UK v Praze, pracovala šest let v traumacentru Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a u záchranné služby. Před čtyřmi lety byla s Lékaři bez hranic v Afghánistánu, v mezinárodní nemocnici v Kundúzu. Čtyři zimní sezony působila jako urgentní lékařka záchranné služby v alpských lyžařských střediscích ve Švýcarsku, v Brianconu a u Mont Blanc Helicopteres v Avoriaz ve Francii.

 

Zdroj: Pátek Lidových novin, rubrika: Rozhovor, strana: 22, autor: Alena Plavcová


9. února 2018

Projekt „Rozhlédni se!“ vstupuje do 9. sezóny

I v tomto roce se školáci a předškoláci dozvědí, jak se chovat bezpečně v silničním provozu – začíná totiž další ročník projektu Rozhlédni se! V rámci prvního kola instruktoři navštívili školy na severu Čech a dětem interaktivní formou vysvětlili pravidla silničního provozu a zásady bezpečného chování.

 

Nadační fond Kolečko je unikátní v tom, že pojal angažovanost v boji proti dětským úrazům a jejich následkům komplexně. Mimo ohromného množství dětí, proškolených v preventivním programu Rozhlédni se, podporuje celou síť osmi Center dětské traumatologie sponzorováním jejich přístrojového vybavení“, uvedl profesor Petr Havránek, přednosta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice a přednosta dětského traumacentra s pražské Krči.

 

Zdroj: czechbanking.cz , rubrika: Doprava, autor: Erich Handl


8. února 2018

Domov důchodců, jak jej možná neznáte a asi ani nepoznáte

Už jsou to téměř dva roky, kdy jsem měl možnost strávit krásné dva měsíce v Holandsku na oddělení gerontopsychiatrie. Rád bych se s vámi podělil o některé zajímavosti, které jsem zde, jako student ošetřovatelství, zažil.

 

V podstatě jsem jel na zkušenou, a to společně s 6 dalšími spolužáky po výběrovém řízení, které probíhalo a půdě 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Na stáž jsme jeli v rámci předmětu prázdninové praxe konané v sociálním zařízení. „Tehdy“ se psal rok 2016 a Ústav ošetřovatelství 3. LF UK slavil výročí 10let od založení tohoto programu.

 

Zdroj: idnes.cz, rubrika: Blog, autor: Michal Češek


8. února 2018

Přípravné kurzy mají u studentů úspěch

Hlavně nepodcenit přípravu. Tak přistupuje k přijímacím zkouškám stále větší množství studentů v kraji. Po desítkách se hlásí do přípravných kurzů, které otevírají školy v regionu. Týká se to zejména gymnázií, ale i 3. lékařské fakulty.

 

KARLOVARSKÝ KRAJ Velký ohlas mezi studenty mají přípravné kurzy k přijímacím zkouškám. Nově je chystá i 3. lékařskáfakulta Univerzity Karlovy, která v krajském městě spustí od nového akademického roku výuku bakalářského oboru fyzioterapie. Do Karlových Varů plánuje přijmout dvacítku zájemců.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Kraj Karlovarský, strana: 15, autor: Jana Plechatá


8. února 2018

Vytiskni si novou kůži

„Tento systém umožňuje zkrátit výrobní proces, snížit hmotnost implantátu a současně prodloužit jeho životnost. To se týká například umělých kloubů,“ upozorňuje Jozef Rosina, proděkan Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT a přednosta Ústavu lékařské biofyziky a lékařské informatiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Domnívám se, že nás čeká doba, kdy se budou 3D tiskárny využívat při tisku lidských orgánů,“ dodává.

 

Zdroj: FaktorS , rubrika: Věda a výzkum, strana: 56, autor: Lukáš Seidl


7. února 2018

Transplantace rohovky

Transplantace rohovky je nejen nejstarší, ale také jedna z nejčastějších a nejúspěšnějších transplantací prováděných na lidském těle. Přesto můžeme v posledních letech sledovat značný pokrok v použitých materiálech, operačních technikách i pooperační péči. Především techniky tkáňového inženýrství slibují velké budoucí možnosti. V globálním měřítku je výzvou do budoucna zajištění transplantace rohovky a dostupnost tkání v rozvojových zemích.

 

O autorovi| doc. MUDr. Pavel Studený, Ph. D. Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Oftalmologická klinika, e-mail: StudenyPavel@seznam.cz

 

Zdroj: Postgraduální medicína | 7.2.2018 | Rubrika: Oftalmologie | Strana: 16 | Autor: doc. MUDr. Pavel Studený, Ph. D. | Téma: 3. lékařská fakulta


6. února 2018

DÁ SE HUBNOUT VE ŠKOLE?

Téměř 30 % dětí a dospívajících má problémy s nadváhou. Podle zdravotnických statistik je růst nadbytečných kilogramů markantnější od sedmi let věku, tedy zhruba od doby, kdy do každodenního režimu dítěte zasáhne povinná školní docházka.

 

Přestože prokazatelně existují genetické dispozice k určitému typu postavy, svádět nadváhu jen na geny je sice pohodlné, ale nesprávné. Internista Jaroslav Stránský z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v pojednání o nadváze a obezitě dětí a dospívajících uvádí, že mají-li rodiče s normální hmotností obézní tříleté dítě, je riziko jeho obezity v dospělosti minimální.

 

Zdroj: Rodina a škola, rubrika: Zdraví, strana: 24, autor: Daniela Kramulová


6. února 2018

Rozhovor s lékařem Peterem Balážem

Základem úspěšné transplantace jsou cévy, říká chirurg Peter Baláž. Trápí vás nebo vaše blízké křečové žíly? Jen genetika za to velmi pravděpodobně nemůže, říká v rozhovoru s Lucií Výbornou specialista cévní a transplantační chirurgie Peter Baláž.

 

Zdroj: ČRO Radiožurnál, 6. 2. 2018, 09:05, pořad: Host Lucie Výborné


5. února 2018

LUPÉNKA. Nejde jen o kůži

Toto kruté kožní onemocnění zasahuje v první řadě fyzický vzhled a v těsném závěsu duši. Nemocní se stydí za viditelné příznaky a jejich boj s nimi bývá vysilující. Jak dalece jim tato nemoc změní život a existuje účinná léčba?

 

Normální kůže Psoriáza myokardu,“ upozorňuje profesor MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, FCMA, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. U těžkých případů lupénky je prokázáno výrazné zkrácení délky života - u mužů o tři a půl roku, u žen je to ještě o rok více.

 

Zdroj: Překvapení, rubrika: Pro vaše zdraví, strana 14


1. února 2018

Neléčíme jen to, co vidíme na kůži

„V dermatologii pacientovi nemůžete lhát – buď se kůže zlepšuje, nebo nezlepšuje, a i on sám jasně vidí, zda je léčba úspěšná,“ říká primář Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, Ph. D., MBA.

 

Zdroj: Moje zdraví, rubrika: Klinika NA KUS ŘEČI S DERMATOVENEROLOGEM, strana 28, autor: Markéta Ostřížková


31. ledna 2018

HODNOCENÍ VYSOKÝCH ŠKOL A FAKULT

Zdroj: Hospodářské noviny, 31. 1. 2018, rubrika: Nejlepší vysoké školy - profily škol – příloha, strana: 25, autor: red


30. ledna 2018

Irské referendum o potratech

Daniel TAKÁČ, moderátor

 

Marek VÁCHA, přednosta Ústavu etiky, 3. lékařská fakulta UK

 

Zdroj: ČT 24, 30. 1. 2018, 22:00, pořad: Události, komentáře


29. ledna 2018

WHO nám vytýká nadměrnou spotřebu alkoholu a cigaret

Dlouholetá ředitelka kanceláře WHO v České republice MUDr. Alena Šteflová chce prosazovat prevenci a zvyšování zdravotní gramotnosti i na pozici náměstkyně ministra zdravotnictví

 

S pomocí WHO se nám podařilo vytvořit jeden z prvních akčních plánů prevence násilí na dětech a později také genderově pojaté násilí. V čele této skupiny stála 3. lékařská fakulta UK a MUDr. Eva Vaníčková.

 

Zdroj: Terapie, rubrika: Rozhovor, strana 22


29. ledna 2018

Lidské tělo z tiskárny

„Tento systém umožňuje zkrátit výrobní proces, snížit hmotnost implantátu a současně prodloužit jeho životnost. To se týká například umělých kloubů,“ vysvětluje TÝDNU Jozef Rosina, proděkan Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT a přednosta Ústavu lékařské biofyziky a lékařské informatiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Domnívám se, že nás čeká doba, kdy se budou 3D tiskárny využívat při tisku lidských orgánů,“ dodává.

 

Zdroj: Týden, rubrika: Život, strana 80, autor: Lukáš Seidl


29. ledna 2018

Čestné doktoráty 3. LF UK

Dvě světově významné osobnosti medicíny převzaly 15. ledna 2018 v prostorách Velké auly Karolina čestné doktoráty.

 

První z doktorátů Honoris causa připadl prof. Salimovi Yusufovi, D. Phil., FRCPC, FRSC, O. C. Významný kardiolog se právem označuje jako otec moderních klinických studií.

 

„V posledních 25 letech prof. Yusuf úzce spolupracuje s českými vědci, a to zejména s kardiovaskulárními specialisty z UK. Dlouhodobá spolupráce vyústila ve 13 společných publikací v nejprestižnějších lékařských časopisech,“ řekl profesor Widimský, přední český kardiolog, přednosta 3. kardiologické kliniky a nastupující děkan 3. lékařské fakulty UK.

 

Druhou nominovanou osobností byl profesor Dr. med. Dr. h. c. mult. Thomas Ruzicka, FCMA, který se narodil v Praze.

Jeho špičkově vybavená laboratoř s dostatkem prostředků na výzkum mi na začátku devadesátých let minulého století nastartovala mou vědeckou kariéru,“ řekl profesor Arenberger, známý český kožní lékař a přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, rubrika: Události, strana 45


28. ledna 2018

Chcete mít zdravé děti? Přimějte je k pohybu ještě před nástupem do školy

Pokud se nezafixují do nástupu do školní docházky, nikdy se již správně nerozvinou, a jedinec pak využívá jiné (a nevhodné) stereotypy, což může mít dalekosáhlé následky,“ upozorňuje Doc. RNDr. Petr Sedlák, Ph.D. z Ústavu hygieny 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

 

Zdroj: maminka.cz, rubrika: Audio, Video


26. ledna 2018

41 profesorů o zdraví

ANKETA S VÝZNAMNÝMI OSOBNOSTMI NAŠÍ MEDICÍNY

 

„Mladý lékař, který absolvoval lékařskou fakultu v roce 2017 a měl by se připravovat na svůj budoucí obor podle nového platného zákona, tak neví jak a ani na kterých akreditovaných pracovištích. Prováděcí vyhlášky prostě neexistují,“ upozorňuje například profesor Petr Widimský, přednosta Kardiocentra FN Královské Vinohrady a 3. LF UK.

 

Prof. MUDr. Robert Gürlich, CSc.

přednosta Chirurgické kliniky FN KV a 3. LF UK:

V roce 2017 dle mého názoru nezačalo platit žádné zásadní systémové rozhodnutí.

 

Prof. MUDr. Lukáš Rob, CSc.

přednosta Gynekologicko- porodnické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady:

Pro gynekologii a porodnictví bylo asi v roce 2017 nejvýznamnější, že byl realizován Evropský projekt podpory center vysoce specializované léče v onkogynekologii a perinatologii.

 

Prof. MUDr. Pavel Kuchyňka, CSc.

přednosta Oční kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady:

Je to pokrok v péči o pacienty s věkem podmíněnou makulární degenerací (především u její exudativní – vlhké formy), která je v Evropě a USA nejčastější příčinou praktické slepoty u pacientů starších 65 let.

 

Zdroj: Téma, rubrika: Téma, strana 6, autor: Lubor Černohlávek


26. ledna 2018

Kůže si pamatuje, co jsme jí udělali, a vrátí nám to, říká profesor Arenberger. Nádor si vyoperoval sám před zrcadlem

„Kůže si pamatuje, co jsme jí udělali, a vrátí nám to až po letech.“

 

Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze

 

Zdroj: ct24.cz, rubrika: Věda, autor: Kozlik


25. ledna 2018

Zdraví je i problém sociální a politický, upozorňuje světoznámý kardiolog Yusuf

Světoznámý kardiolog a epidemiolog Salim Yusuf obdržel v Praze čestný doktorát Univerzity Karlovy. Mezi jeho přínosy v oblasti veřejného zdraví patří například řada epidemiologických studií, které přispěly k lepší prevenci i léčbě kardiovaskulárních onemocnění.

 

- záznam rozhovoru, 13:30 minuta

- článek

 

Zdroj: Rozhlas Plus – Magazín Leonardo, 25. 1. 2018, 14:35, autor: Filip Rambousek, Ondřej Čihák


25. ledna 2018

Jak se pracuje na emergency?

Již tři roky se na 3. LF UK, Ústavu ošetřovatelství vyučuje povinně volitelný předmět emergentní ošetřovatelství, jehož cílem je seznámit studenty pregraduálního studia (všeobecné sestry) s problematikou práce sestry na akutním příjmu. Každý NLZP by se měl celoživotně vzdělávat. A to nejen proto, aby si vylepšil životopis, ale především, aby dokázal efektivně poskytovat zdravotní péči ve stresových podmínkách urgentní medicíny.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, rubrika: Sestra a ošetřovatelství, strana 30


24. ledna 2018

Byty mají přilákat lékaře a pedagogy

Jedny z prvních startovacích bytů chtějí vybudovat Karlovy Vary. Vyrůst mají v městské části Doubí a sloužit by měly například lékařům nebo pedagogům. Vedení radnice na ně chce získat dotaci z vládního programu Restart.

 

KARLOVY VARY Šest až osm bytů by mohl karlovarským magistrát za čas nabízet zájemcům v Komenského ulici. Město chce zrekonstruovat svou tamní vilu a její prostory přeměnit na takzvané startovací byty. S přestavbou by chtělo začít ještě v letošním roce.

 

„Restart je program určený na podporu strukturálně postiženým regionům, a abychom mohli dotaci získat, musíme udělat takzvanou studii proveditelnosti. Ta bude stát 180 tisíc korun bez DPH,“ informoval primátorův náměstek pro investice Čestmír Bruštík.

 

Projekt souvisí i s příchodem třetí lékařské fakulty Univerzity Karlovy do krajského města. Ta v něm od nového akademického roku spustí výuku fyzioterapie. Karlovy Vary jí už vyhradily prostory ve školní budově na Palachově nábřeží. I tento dům chce město zrekonstruovat za pomoci programu Restart. Podle projektové dokumentace bude oprava stát 120 až 150 milionů korun.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Kraj Karlovarský, strana 15, autor: Jana Plechatá


24. ledna 2018

Ušetřili jsme přes 24 milionů

ČESKÉ BUDĚJOVICE Před půl rokem se Zuzana Roithová stala tváří Jihočeských nemocnic. Ačkoli je převzala v dobré finanční kondici, hledá další rezervy. „Prvním krokem bylo snížení odměn manažerům. Celková úspora dosáhne ročně 24,5 milionu korun, což je zhruba 40 procent nákladů na odměny,“ říká předsedkyně představenstva Jihočeských nemocnic.

 

Víte, kolik lékařů ve zdejších nemocnicích chybí?

 

Ředitelé mají určitý problém s lékaři, ale větší problém je dnes spíš získat náhradu za specialisty, kteří budou odcházet do důchodu. Mrzí mě například situace, kdy z jedné nemocnice odešel endokrinolog do privátu, pojišťovna nasmlouvala v privátu nové výkony, ale nemocnice o tyto výkony přišla a už nebude mít ani šanci nového specialistu na toto místo získat. Pokud jde o mladé lékaře, není tu situace horší než v jiných krajích. Nově spolupracujeme s 3. lékařskou fakultou Karlovy Univerzity, abychom získali lékaře z Prahy do jižních Čech se zřetelem, že máme v nemocnicích velmi moderní vybavení a naše platy jsou vyšší než v Praze.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Jižní Čechy, strana 17, autor: Ludmila Mlsová


23. ledna 2018

Čestné doktoráty špičkám světové medicíny

Univerzita Karlova udílí čestné doktoráty jen poskrovnu, největším osobnostem ve svých oborech. V polovině ledna se této pocty dostalo dvěma světově uznávaným vynikajícím lékařům a vědcům, které navrhla 3. lékařská fakulta UK.

 

„Během posledních 25 let prof. Yusuf úzce spolupracuje s českými vědci, zejména s kardiovaskulárními specialisty z Univerzity Karlovy. Tato dlouhodobá spolupráce vyústila ve 13 společných publikací v nejprestižnějších lékařských časopisech,“ řekl prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc. Druhým nominovaným je profesor Dr. med. Dr. h. c. mult. Thomas Ruzicka, FCMA. Ten se sice narodil v Praze, ale jako dermatolog působí především v Německu. V současnosti je přednostou největšího dermatologického pracoviště na světě – Kliniky dermatologie a alergologie na Ludwig Maximilian Universität v Mnichově.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Titulní strana, strana 1, autor: red


23. ledna 2018

Rozhlas Dvojka, Káva o čtvrté

Téma: Zima. Host: prof. MUDr. Michal Kršek, přednosta II. Interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

 

Zdroj: ČrO Dvojka, moderuje Patricie Strouhalová


22. ledna 2018

Zvládla jsem lupénku

Už není na podlaze bílo.

U lupénky nejde jen o to, že se vám na těle objeví nehezké fl eky a odlupuje se kůže. Tahle nemoc zamává i s psychikou a ohrožuje život.

 

Odpovídá: Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

 

Zdroj: Blesk pro ženy, rubrika: Zdraví, strana 38, autor: Majka Dvořáková


20. ledna 2018

Hyde Park Civilizace, ČT24, Petr Arenberger

Přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady v Praze.

 

Nádory kůže ročně má až 30 tisíc lidí, tvoří čtvrtinu všech nádorů v ČR. Většinu kožních nádorů tvoří ty nezhoubné. Jak poznat rakovinu? Jaké další nemoci postihují největší orgán našeho těla? Proč je kůže zrcadlem vnitřních chorob?

 

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz


19. ledna 2018

Richard Rokyta - významná osobnost české i světové fyziologie

Celosvětově uznávaným odborníkem, vášnivým sportovcem i milovníkem a znalcem Francie a francouzštiny je významný český fyziolog Richard Rokyta, který 19. ledna oslaví osmdesátiny.

 

Po absolvování dalších doktorských studií se stal profesorem pro obor fyziologie a patologická fyziologie. V letech 1990 až 1997 byl přednostou Ústavu normální, patologické a klinické fyziologie 3. LF UK Praha, kde dosud působí. V letech 1990-1996 byl také proděkanem 3. LF UK.

 

Zdroj: zdn.cz, rubrika: Z domova, autor: ČTK


18. ledna 2018

Filmová divočina v Kině Aero

V Kině Aero od 20.30 proběhne projekce českého sportovního dokumentu Divoč co to dá! Celý večer bude věnován aktivnímu životnímu stylu. Svůj film zde předvedou také přední čeští youtubeři Madbros a do besedy po projekci se zapojí patron projektu Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky a humanitních studií na 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

 

Zdroj: Metro, rubrika: Praha, strana 3, autor: MET


17. ledna 2018

Dentální hygiena nakonec šetří i peníze

Několik tisíc nebo i desítek tisíc korun, to není až tak neobvyklý účet pro pacienta v zubní ordinaci. Naproti tomu návštěva dentální hygienistky vyjde většinou pod tisíc korun a v budoucnu může ušetřit nemalé peníze právě za placenou péči u zubního lékaře.

 

„Dentální hygienistka pomáhá lékařům ve výchově pacientů k péči o dutinu ústní a provádí systematickou prevenci, která následně znamená uchování funkčního chrupu po celý aktivní život pacientů,“ vysvětluje docentka Eva Gojišová, přednostka Stomatologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

 

Zdroj: Lidové noviny, rubrika: Medicína & věda, strana 15, autor: lh


16. ledna 2018

Dnes léčíme melanom tak, jak se nám dříve ani nezdálo, říká dermatolog Thomas Růžička

Ve 13 letech opustil Tomáš Růžička se svými rodiči tehdejší Československo. Dnes je profesorem dermatologie a vede největší kožní kliniku na světě v německém Mnichově. Autor 15 knih a téměř tisíce vědeckých článků přijel do Prahy, aby přijal čestný doktorát Univerzity Karlovy.

 

Rozhovor: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3971184, 12:30 minuta

 

http://www.rozhlas.cz/leonardo/magazinleonardo/_zprava/dnes-lecime-melanom-tak-jak-se-nam-drive-ani-nezdalo-rika-dermatolog-thomas-ruzicka--1781189

 

Zdroj: Rozhlas Plus – Magazín Leonardo, 16. 1. 2018, 14:35, autor: Andrea Skalická


15. ledna 2018

Karlova univerzita udělila dva čestné doktoráty – oceněnými jsou kardiolog a dermatolog, oba specialisté světového formátu

Univerzita Karlova udílí čestné doktoráty jen poskrovnu a největším osobnostem ve svých oborech. v tomto tisíciletí jich udělila jen několik desítek, v průměru čtyři ročně, ale v některých letech jen jednomu nebo dvěma laureátům. „o to větší štěstí máme letos, kdy již 15. ledna 2018 budou na návrh 3. lékařské fakulty UK uděleny čestné doktoráty dvěma světově uznávaným vynikajícím lékařům a vědcům,“ uvedl děkan fakulty profesor Anděl.

 

Zdroj: Zdravotnické noviny. rubrika: ZN plus/Aktuality, strana 30, autor: red


11. ledna 2018

Proč je dobré být lékařem právě v USA?

Odpověď dal medikům MUDr. Michal Křemen v přednášce na Veletrhu práce TRIMED JOB pořádaném loni v listopadu na 3. lékařské fakultě UK v Praze. Už během studia byl MUDr. Křemen na stážích v Kanadě, Francii i USA a důležité informace pro ty, kdo by se do ciziny chtěli vydat, shrnul na www.lekarvzahranici.cz. Na USA ocenil výbornou úroveň medicíny, špičkový výzkum a vysokou prestiž lékařského povolání.

 

Do USA se nedá jít jinak než ve fázi absolventa lékařské fakulty. V USA se neuznávají atestace z jiných zemí. Pokud mladý lékař po absolvování lékařské fakulty už v ČR absolvoval část nebo i celé specializační vzdělávání a má atestaci, v USA bude zařazen jako absolvent bez atestace. „Nic se vám nebude uznávat, ani délka praxe, ani atestace. Takže pokud tam chcete, nemá smysl tady ztrácet čas, a až dostanete diplom, dejte si ho do kufru a vyjeďte,“ doporučil dr. Křemen. Předatestační příprava (specializace) je v USA organizována do tzv. rezidenčního programu, nebo krátce rezidentury.

 

Zdroj: tribune.cz


9. ledna 2018

Prasklé koutky: Banalita, nebo příčina vážnější nemoci?

Na prasklé koutky lidé trpí zejména v zimě, kdy nás sužuje chlad a vítr a máme velký nedostatek vitaminu B, železa a kyseliny listové. I když ale rty začneme mazat a doplňovat vitaminy, někdy koutky praskat nepřestanou. Proč?

 

MUDr. Irena Sobotková.

Vystudovala 3. LF UK. Pracovala na interně Nemocnice Na Františku, po atestaci v oboru všeobecné lékařství působí jako praktický lékař.

 

Zdroj: vitalia.cz, autor: Kateřina Čepelíková


9. ledna 2018

Otevřou dveře vysoké školy

Dny otevřených dveří 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Karlových Varech jsou v objektu bývalé jazykové základní školy na nábřeží Jana Palacha naplánovány na sobotu 12. ledna od osmi hodin ráno. Dopoledne je připraven program pro studenty středních škol a odpoledne bude věnováno celé řadě přednášek. Akce je přístupná zdarma. První ročník studia oboru fyzioterapeut má být otevřen na podzim.

 

Zdroj: Právo, rubrika: Severní Čechy - Ústecký kraj, Liberecký kraj, strana: 11, autor: (vor)


8. ledna 2018

MUDr. Alena Šteflová, Ph.D., MPH, lékařka, se stala odbornou náměstkyní ministra zdravotnictví ČR

MUDr. Alena Šteflová zastávala v letech 2003–2017 v pozici ředitelky národní kanceláře WHO v ČR. Nyní se stala odbornou náměstkyní ministra zdravotnictví. Do její kompetence patří prevence a komunikace napříč sférou primární péče.

 

MUDr. Alena Šteflová zastávala v letech 2003–2017 v pozici ředitelky národní kanceláře WHO v ČR. V letech 1991–2003 byla přizvána na Ministerstvo zdravotnictví, kde zastávala různé pozice včetně poradkyně Hlavního hygienika ČR, vedoucí oddělení ambulantní a primární péče a ředitelky odboru pro vědu a výzkum. Vystudovala 3. lékařskou fakultu UK, na které v roce 2007 završila doktorandské studium v oboru Preventivní lékařství. Působila zde rovněž zhruba dvacet let jako externí lektorka Ústavu preventivního lékařství.

 

Zdroj: tribune.cz


8. ledna 2018

Zeptali jsme se v novoroční anketě

V letošní tradiční novoroční anketě Zdravotnických novin jsme dali prostor členům nově ustavené redakční rady – předním osobnostem české medicíny i farmakologie, kteří kromě obrovského přínosu svým oborům mají v mnoha případech zásluhu i o formování a výchovu současných mladých lékařů, jejichž úroveň bude definovat kvalitu našeho zdravotnictví v následujících dekádách.

Doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., Dermatovenerologická klinika 3. LF UK a FNKV

 

Zdroj: Zdravotnické noviny. rubrika: Titulní strana, strana 1, autor: Filip Kůt Citores


8. ledna 2018

Kariérové poradenství na středních školách

Řemesla i další potřebné obory potýkající se s nezájmem uchazečů. Absolventi středních škol rozhodnutí nevěnovat se své profesi. Předčasné odchody ze vzdělávání kvůli tomu, že volba školy neodpovídá zájmu či schopnostem žáka. To jsou pádné důvody, které hovoří o potřebě kariérového poradenství (nejen) na středních školách. Pražské Gymnázium Evolution (GEVO) vysílá pro změnu žáky předposledních ročníků na týdenní stáž na vysokou školu: „Spolupracujeme především s 3. LF, FSV nebo Právnickou fakultou UK, s Fakultou architektury i dalšími fakultami ČVUT a VŠCHT,“ vysvětluje Michal Řezáč, který učí historii, společenské vědy a profesní volbu.

 

Zdroj: Řízení školy, rubrika: Příloha 3 - Aktuality z NÚV, strana 17, autor: PhDr. Daniela Kramulová


4. ledna 2018

Youtubeři MadBros a skupina Divočáci představí dokumenty

Promítání dvou dokumentů v pražském kinu Aero doplní i diskuse.

 

Ve čtvrtek 18. ledna od 20:30 se v pražském kině Aero uskuteční projekce dvou dokumentů – premiéra Divoč co to dá! a dokument českých youtuberů MadBros s názvem Závislost za závislost. Vedle projekce se uskuteční také beseda s tvůrci dokumentů a kmotrem filmu Divoč co to dá! Markem Orkem Váchou, přednostou Ústavu etiky a humanitních studií na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Tématem celého večera je motivace k aktivnímu životnímu stylu

 

Zdroj: mediaguru.cz


4. ledna 2018

Zánětem se tělo brání

Proč vzniká a jak se léčí Zánět neznamená pro tělo jen to nejhorší, protože patří mezi obranné reakce. Ale není to s ním jednoduché. Zatímco jeho akutní fáze nám může zachránit život, chronický zánět naopak může vést k horším koncům.

 

„Kolem 40 až 60 procent postižených má lupénku v rodinné anamnéze. Nemusí se projevit přímo u dětí pacienta, ale například až u jeho vnoučat,“ říká profesor MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, FCMA, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

 

Zdroj: Moje zdraví, rubrika: klinika všechny významy zánětu, strana 40


28. prosince 2017

Talentovaný Jihočech vytváří přístroje pro nemocné. Uspěl s glukometrem

Vydařený rok má za sebou Marek Novák. Student Fakulty elektrotechnické ČVUT se svými spolužáky vytvořil „chytrý“ glukometr, který vypadá jako kreditní karta. Sloužit má hlavně dětem. Mladý vynálezce se podílí i na dalších projektech a o pomoc ho žádají doktoři nebo výzkumníci.

 

Je zvyklý, že za ním chodí doktoři i výzkumníci, zda jim nemůže pomoci. „Spolupracuji s 3. lékařskou fakultou na Ústavu pro studium obezity a diabetu a dělám tam technologickou podporu výzkumníkům. Často se stává, že nějaké vybavení nebo přístroje nejsou k dispozici, nebo potřebují upravit. Moje role je, že pro ně dělám ty zakázky,“ dodává Novák, jeden z nejúspěšnějších nastupujících českých vědců.

 

Zdroj: budejovice.iDNES.cz, rubrika: Budějovice / Budějovice – zprávy, autor: MF DNES, Ludmila Mlsová


27. prosince 2017

Piráti vybírali v konkursu své lidi do VZP: zájem byl velký, uspěli i nestraníci

V listopadu Česká pirátská strana vyhlásila výběrové řízení na „nominanty“, kteří zasednou ve Správní a Dozorčí radě VZP. Řízení bylo otevřené komukoliv, kdo splnil celkem obecná kritéria, zahrnující kromě znalosti problematiky i názorovou shodu s programem strany. Přesto, že nápad politické strany pořádat konkurz na své zástupce do VZP, působil trochu jako studentská recese, vyvolal obrovský zájem. […]

Ostatně Piráti byli prakticky jedinou politickou silou, kandidující ve volbách, která měla v programu skutečně zásadní změnu v postavení zdravotních pojišťoven, byť v poněkud originálním pojetí, k němuž se ještě v ZD vrátíme. Zdeněk Hřib absolvoval všeobecné lékařství na 3. LF UK v Praze, vedl sekci informatiky Státního ústavu pro kontrolu léčiv

 

Zdroj: zdravotnickydenik.cz, rubrika: Politika a Ekonomika, autor: Tomáš Cikrt


19. prosince 2017

Léčba IBD v mezioborových souvislostech

Léčba idiopatických střevních zánětů (IBD) patří mezi ty oblasti gastroenterologie, kde jde o problematiku s velkým přesahem do celé řady dalších oborů. Bylo to zřetelné i na sympoziu podpořeném společností AbbVie, které bylo součástí programu 6. kongresu České gastroenterologické společnosti v Ostravě. Již konkrétněji se na jeden z průsečíků mezi obory zaměřila doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady, která hovořila o vztahu mezi hidradenitis suppurativa (HS) a Crohnovou nemocí.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Konference/kongresy/sympozia, strana 18, autor: lon


18. prosince 2017

Sledování hladiny železa u nemocných v ordinaci praktického lékaře

Zjišťování hladiny železa v krvi není součástí rutinního vyšetření. Nicméně platí, že v případě nízké hodnoty hemoglobinu a hematokritu, může být stanovení hladiny železa velice přínosné z pohledu diferenciální diagnostiky anémie.

 

O autorovi: MUDr. Jiří Slíva, Ph. D. Ústav farmakologie, 3. LF UK, Praha

 

Zdroj: Practicus, rubrika: Odborný článek, strana 22, autor: MUDr. Jiří Slíva, Ph. D.


12. prosince 2017

Pracovní lékařství pro praktické lékaře

Všeobecní praktičtí lékaři se podílejí na poskytování zdravotní péče pracujícím zejména při výkonu pracovnělékařských služeb a při procesu posuzování nemocí z povolání (a ohrožení nemocemi z povolání). V minulosti poskytoval primární lékařskou péči zaměstnancům nějakého závodu nebo podniku závodní lékař. Jeho úkoly byly téměř stejné jako úkoly obvodního územního lékaře, jenom poněkud rozšířené o poradenství v oblasti bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci (přičemž tato role byla často jenom formální).

 

O autorovi: doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc., MBA, Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Klinika pracovního a cestovního lékařství.

 

Zdroj: Postgraduální medicína, rubrika: VŠEOBECNÉ PRAKTICKÉ LÉKAŘSTVÍ, strana 91, autor: doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc., MBA


11. prosince 2017

Fakta a mýty v antitrombotické léčbě

Je protidestičková léčba ASA skutečně účinná? Jakou lékovou formu zvolit? Řekl warfarin skutečně své poslední slovo?

 

Tyto a mnohé další aktuální otázky byly předmětem sympozia společnosti PRO. MED. CS konaného v rámci letošního výročního kongresu ČIS ČLS JEP. Stav poznání v oblasti antitrombotické léčby zmapoval ve svém sdělení prof. MUDr. Jan Bultas, CSc., z Ústavu farmakologie 3. LF UK v Praze.

 

Zdroj: AM Review, rubrika: Congresová review, strana 12, autor: Kristýna Čillíková


11. prosince 2017

Pro včasnou léčbu pacienta je nejdůležitější čas

Moderní trendy v urgentní neuroradiologii a 3. lékařská fakulta Karlovy univerzity se představí na konferenci EMIR 2017 v karlovarském hotelu Pupp. Akutní onemocnění mozku, zejména mozkové mrtvice, patří spolu s dalšími kardiovaskulárními onemocněními k nejčastějším příčinám úmrtí našich obyvatel.

 

Zdroj: Karlovarské radniční listy, rubrika: Zprávy z Magistrátu, strana 5


9. prosince 2017

Před zimou odhadujeme, kdo na ulici nepřežije

Jeden bezdomovec mi řekl, že jistě nejsem pravá doktorka, protože skutečný doktor by k němu nikdy nepřijel, vypráví lékařka chudých.

 

Lékařka Andrea Pekárková se věnuje lidem, na které mnozí její kolegové hledí spatra. Bezdomovcům. O svém budoucím zaměření měla jasno už při studiu medicíny. Momentálně vyjíždí za pacienty s terénními pracovníky Armády spásy a se záchranářským batohem na zádech do lokalit na Ostravsku. Od Nového roku v Ostravě začne v její režii fungovat první ordinace pro chudé. Postupně by měli mít podobnou službu k dispozici i v Brně a dalších krajských městech.

 

Na ošetřování bezdomovců už pár let spolupracujete s mediky. Jak tyto pacienty vnímají oni?

 

Překvapivě empaticky. Na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy jsem před lety iniciovala projekt zaměřený na bezdomovce. Je do něj každým rokem zapojeno dvacet třicet mediků a já už ho teď jen odborně garantuji. Studenti kolikrát žasli, že jsou to „normální lidé, se kterými můžou mluvit“. Začalo to na jedné krizové zimní noclehárně v Praze, kde jsme zajišťovali první pomoc. Studenti této fakulty si dokonce vymohli povinně volitelný předmět o bezdomovectví.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Rozhovor, strana 16, autor: Ivana Karásková


8. prosince 2017

Chřipka zabíjí. A stále mutuje

Některé její viry „jdou“ víc po lidech mladých a zdravých. Je jedním z nejpodceňovanějších onemocnění vůbec, i proto se jen minimum lidí proti chřipce nechává očkovat. Na chřipku a její následky přitom ročně zemře v Česku kolem dvou tisíc lidí – tedy zhruba stejně jako na mozkovou příhodu či rakovinu slinivky a dvakrát tolik co při autonehodách. „Právě teď je nejvyšší čas nechat se očkovat, pokud se v letošní chřipkové sezoně chcete téhle nemoci vyhnout,“ radí JAN KYNČL (43), přední český odborník na chřipku a vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu. Podílí se na výuce epidemiologie na 3. lékařské fakultě UK. „Vakcíny různých výrobců mají stejné složení.“ „Stále existuje zdroj nákazy chřipky v přírodě.“

 

Zdroj: Téma, rubrika: Rozhovor, strana 26, autor: Ludmila Hamplová


30. listopadu 2017

Nejdůležitější je pohoda

Zní to obyčejně a jednoduše? Rozhovor s Joyce a Ladim, kteří se v USA věnují tématu demence bezmála 40 let, vás přesvědčí, že tomu tak opravdu je. Přednáší po celém světě, skvěle se doplňují. Povídali jsme si o stáří, malých zázracích, o rozdílu mezi žít a existovat a o tom, k čemu všemu stačí jen to, že máte srdce.

 

Prof. MUDr. Ladislav Volicer, CSc. patří mezi přední americké odborníky na léčení demence. V současné době je profesorem Univerzity Jižní Florida v Tampě, hostujícím profesorem na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a na Univerzitě v Západní Sydney.

 

Zdroj: VITAL, rubrika: Rozhovor - Jotce & Ladislav, strana 32, autor: SIMONA BAGAROVÁ


27. listopadu 2017

TRIMED JOB 2017

České nemocnice nabídly mladým lékařům práci a možnost přípravy na atestaci a studentům pražských lékařských fakult prázdninové praxe na Veletrhu práce 3. LF UK TRIMED JOB 2017.

 

„Cílem je přiblížit studentům a absolventům medicíny jejich možnosti po ukončení studia a pomoci jim při důležitých rozhodnutích týkajících se jejich následného pracovního uplatnění,“ řekl MT hlavní pořadatel student čtvrtého ročníku 3. LF UK Tomáš Sychra.

 

Zdroj: Medical Tribune, autor: Naďa Myslivcová


24. listopadu 2017

Odborníci Blesku na telefonu

To byl projekt

5 týdnů 34 odborníků 10 hodin pomoci

 

PRAHA – Hloupá otázka je jen ta, kterou nepoložíte. To se stalo mottem projektu Blesku, jehož cílem bylo poradit čtenářům v životních situacích. Především pak tam, kde nejčastěji chybují nebo jim stud v dotazování brání.

 

TÉMA: Nádory kůže. Profesor MUDr. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady

 

Zdroj: Blesk, rubrika: Servis, strana: 10, autor: Olga Nedbálková


14. listopadu 2017

Lékaři se učí, jak sdělovat špatné zprávy pacientům

V některých medicínských oborech je schopnost umět správně komunikovat s pacientem důležitější než v jiných. Avšak to, jak sdělit nemocnému špatnou prognózu nebo jak zvládat emoce, je dnes často momentem, jehož se řada lékařů při své práci nejvíce obává. Pomoci jim mohou odborné semináře, které v průběhu tohoto roku probíhají po celé České republice.

 

„Zájem o tyto semináře nás mile překvapil, je větší, než jsme čekali. Ukazuje se, že je to téma, které běžný lékař řeší a s nímž se zatím během vzdělávání na fakultě neměl moc příležitostí setkat. Dalším tématem, o němž do budoucna uvažujeme, je oblast emocí, s nimiž, jak se nám lékaři svěřují, neumějí pracovat. Kolegové přicházejí s řadou nápadů a my věříme, že vymyslíme pokračování, které by pro ně dávalo smysl,“ řekl pro MT ředitel Centra paliativní péče a odborný asistent na oddělení lékařské psychologie Kliniky psychiatrie a lékařské psychologie 3. LF UK PhDr. Martin Loučka, Ph. D., který spolu s MUDr. Adamem Houskou pořádá semináře, které navštěvují mladí, i starší lékaři různých oborů.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: KONFERENCE · KONGRESY · INFORMACE, strana: 2, autor: kol


13. listopadu 2017

3. LF UK oznámila kandidáta na děkana

Členové Akademického senátu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zvolili dne 25. října 2017 na svém 2. mimořádném zasedání kandidáta na děkana pro období 2018–2022.

 

Kandidátem byl zvolen prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc., FESC, FACC, přednosta III. interní kardiologické kliniky a proděkan pro vědu a akademické postupy. Senát tak vyřadil druhou kandidátku prof. MUDr. Lucii Bankovskou Motlovou, Ph. D., proděkanku 3. LF pro vnější vztahy, rozvoj akademické obce a sociální záležitosti.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, rubrika: Ze společnosti, strana: 29


10. listopadu 2017

Univerzity lákají nové studenty

Karlovarský kraj sice nemá vlastní vysokou školu, stále se ale objevují nové pobočky těch zavedených, které nabízí možnost studovat bez dojíždění.

 

KARLOVARSKÝ KRAJ Na své budoucí studenty začínají líčit vysoké školy působící v Karlovarském kraji. Bude jich nebývalý počet. Šanci mají zdravotníci, ekonomové i strojaři.

 

Výuku bakalářského oboru fyzioterapie spustí v Karlových Varech 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Od listopadu do února bude každý druhý pátek pořádat ve svém karlovarském sídle na nábřeží Jana Palacha dny otevřených dveří, kterých se budou účastnit i odborníci fakulty.

 

Zdroj: 5plus2, rubrika: Česká republika, strana: 38, autor: JANA PLECHATÁ


9. listopadu 2017

Lupenka pod kontrolou

Nepříjemné svědění není to jediné, co musí nemocní s lupenkou překonávat. Lupenka není jen nemoc kůže, je to zánět, který postihuje také další orgány, například klouby. A ve svých důsledcích také psychiku.

„Psoriázou trpí asi dvě až tři procenta populace, v České republice je to asi 200 až 300 tisíc lidí. Nemoc často propukne buď mezi 20. a 30. rokem, nebo mezi 40. a 50. Roli tu zřejmě hrají i hormony,“ říká prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, FCMA, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady v Praze. „Spouštěčem může být stres, léky či dědičnost. Kolem 40 až 60 % postižených má lupenku v rodinné anamnéze.“

 

Zdroj: Týdeník Květy, rubrika: Trendy, strana: 38


6. listopadu 2017

V hlavní roli věda a technika

Začíná populární týden plný aktivit spojených s vědou. V Praze se chystá více než 300 akcí.

 

PRAHA Na celý týden se hlavní město promění v centrum vědy. Začíná tradiční listopadový festival Týden vědy a techniky Akademie věd ČR (AV ČR), který je zároveň největším vědeckým festivalem u nás.

 

17. ročník festivalu s mottem „Česká věda hýbe světem“ přináší klasické dny otevřených dveří, přednášky, workshopy nebo diskuse s odborníky. Návštěvníci se však mohou těšit i na novinky.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Praha, strana: 15, autor: Daniel Podlipný


30. října 2017

Domácí násilí v ČR: lékaři poprvé získali manuál

Více než čtvrtina Češek zažila násilí od svých blízkých, jen menšina případů je odhalena. Jak odkrýt domácí násilí a jak obětem efektivně pomoci, poradí nové guidelines.

 

Změnu odstartoval až dvouletý projekt regionálního úřadu Světové zdravotnické organizace (World Health Organization – WHO) pro Evropu ve spolupráci s českým ministerstvem zdravotnictví, jehož prioritou byl boj proti domácímu násilí. Díky němu vznikla pracovní skupina v čele s lékařkou Evou Vaníčkovou z 3. lékařské fakulty UK a Ústavu hygieny v Praze, která vytvořila manuál pro lékaře zaměřený na tuto problematiku.

 

Zdroj: AM Review, rubrika: Téma, strana: 4, autor: Lenka Kadeřávková


28. října 2017

Unikátní přístroj prodlužuje lidem po úraze kosti

Renáta CZADERNOVÁ, moderátorka

--------------------

Unikátním přístrojem, který pomáhá prodlužovat zkrácené končetiny a rovnat jejich deformace, léčí jako první v republice pražská Thomayerova nemocnice. Pořídila ho z dotací města. Pacient může přístroj ovládat u sebe doma. Odpadá tak dlouhý pobyt v nemocnici a zároveň nemusí pacient prodělat tolik operací.

 

Petr HAVRÁNEK, přednosta kliniky dětské chirurgie 3. LF UK A TN

--------------------

4 až 5 centimetrů už je poměrně velký zkrat.

 

Zdroj: TV Nova, 28. 10. 2017, 19:30, pořad: Televizní noviny


28. října 2017

Děkanem 3. lékařské fakulty UK byl zvolen Petr Widimský, zaměří se na praktické dovednosti absolventů

3. lékařská fakulta UK bude mít od příštího roku nového děkana. Michala Anděla by měl v křesle začátkem února vystřídat známý český kardiolog Petr Widimský. Akademický senát 3. LF ho zvolil tuto středu z celkem dvou kandidátů, volbu by ale ještě měl jmenováním potvrdit rektor UK.

 

Zdroj:  http://www.zdravotnickydenik.cz


27. října 2017

Mozek nespí nikdy

Psychiatr a neurovědec Jiří Horáček o falešné realitě, povinnosti psychiatra okusit halucinogen a taky o tom, jak malý je rozdíl mezi člověkem a potkanem.

 

Národní ústav duševního zdraví v Klecanech u Prahy je impozantní areál téměř ještě vonící novotou. V jedné z jeho kanceláří mi právě profesor Jiří Horáček, který je tu náměstkem ředitele pro vědu a výzkum, říká o mozku věci, nad nimiž zůstává rozum stát.

 

Zdroj: Pátek Lidových novin, rubrika: Rozhovor, strana: 22, autor: Alena Plavcová


25. října 2017

I malé množství chemikálií může vadit

Je vždy velmi obtížné zjistit, co přesně způsobilo rakovinu u konkrétního pacienta, říká Petr Heneberg z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Jeho tým se podílel na velkém mezinárodním výzkumu, který zkoumal vliv chemikálií v okolním prostředí na lidské zdraví.

 

Zdroj: Lidové noviny, rubrika: Medicína & věda, strana: 15, autor: ANNA PŘÍHODOVÁ


24. října 2017

Simulační medicíně patří budoucnost

Součástí programu výročního kongresu České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ČLS JEP bylo i sympozium s názvem „Proč se věnujeme simulační medicíně“ spojené s workshopem. Pracovní skupina simulační medicíny zde nabídla příležitost k bližšímu seznámení s tímto relativně novým oborem.

 

Jak řekl v úvodním slovu prim. MUDr. Michael Stern, MBA, z KAR 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, který je rovněž lektorem simulačních kursů Aesculap Akademie, pracovní skupina se snažila maximálně využít poskytnutý prostor a smysluplně představit posluchačům, čím se již tři roky zabývá.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Konference, kongresy, sympozia, strana: 3, autor: lon


18. října 2017

Střelničná a Křižíkova. Také sem vyrážejí senioři.

Praha nabízí širokou škálu akcí, kurzů a seminářů. Většina je pro seniory zdarma nebo za symbolickou cenu.

 

Nejčastěji univerzity třetího věku navštěvují lidé od 60 do 70 let a více studentů tvoří ženy. Vzdělání je často bezplatné, na některých univerzitách se hradí zápisné. Například Univerzita Karlova v Praze požaduje poplatek od 100 do 600 korun podle druhu kurzu. Méně akademickou alternativou mohou být různorodé kurzy a semináře, které pořádají městské části, kulturní, vzdělávací či zájmová centra.

 

Zdroj: Metro, rubrika: Praha 8, 9, 10, strana: 13, autor: IVA PELÁKOVÁ


11. října 2017

Život s lupénkou

Michal KUBAL, moderátor

Petr ARENBERGER, přednosta dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a FN Královské Vinohrady

--------------------

Spolupracovat s ostatními odbornostmi, jako jsou třeba kardiologové nebo obezitologové. Je potřeba i konzultovat psychology.

 

Zdroj: ČT 1, 11. 10. 2017, 19:00, pořad: Události


10. října 2017

Vše, co potřebujete vědět o parenterální výživě v intenzivní péči

Další velmi zajímavé sympozium připravila pro návštěvníky XXIV. kongresu České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ČLS JEP (ČSARIM) v Brně farmaceutická společnost Baxter. Ačkoli stál v sále po celou dobu sympozia roll-up připomínající přípravek Olimel, bylo příjemné, že sympozium se věnovalo tématu v širších souvislostech. Kdo věděl, který odborník bude přednášet, nemohl se tomu divit.

 

Přehledné přednášky o lipidových emulzích v parenterální léčbě se v druhé části sympozia ujal doc. MUDr. Pavel Těšínský z jednotky intenzivní metabolické péče II. interní kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: sešit D, strana: 30, autor: haš


9. října 2017

Budovu bývalé školy na nábřeží čeká oprava

KARLOVY VARY Magistrát připravuje opravu bývalé školy na nábřeží Jana Palacha, aby mohla opět sloužit. Nechal vypsat veřejnou zakázku na projektovou dokumentaci. Město hledá autora, který navrhne opravu bývalé školy pro potřeby 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Od příštího roku v ní začne vyučovat obor fyzioterapie.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Kraj Karlovarský, strana: 14, autor: (ple)


5. října 2017

Rukama, nebo hlavou?

Jeden může být spokojený při fyzické práci v lese, jiný je úspěšným, ale nešťastným vědcem. Jaká práce je pro nás ta pravá? To je otázka za milion.

 

„Doporučení výběru vhodného zaměstnání s ohledem na zdravotní stav může provést dětský nebo dorostový lékař. Často to činí ve spolupráci s pracovním lékařem, případně takové doporučení může učinit i pracovní lékař,“ vysvětluje primář kliniky pracovního a cestovního lékařství 3. LF UK a FN Královské Vinohrady

 

Doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc., MBA.

 

Zdroj: Moje zdraví, rubrika: práce a zdraví spokojeni v práci, strana: 14, autor: PhDr. Marta Boučková


3. října 2017

„Studie z Barcelony 2017“ kritickým pohledem

Letošní kongres Evropské kardiologické společnosti v Barceloně proběhl ve znamení prezentace výsledků řady „pozitivních“ klinických studií, resp. v řadě případů megastudií. Gratulacemi autorům studií, přednesených v rámci několika bloků Hot lines, se nešetřilo. Sám nestor americké kardiologie Eugene Braunwald pronesl slova o „převratné události“. Je však takový entuziasmus namístě? Podrobme dané studie kritickému pohledu zaměřenému nejen na praktickou využitelnost výsledků.

 

Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.,

Ústav farmakologie 3. LF UK, Praha

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Příloha – Kardiologie, strana: 17


1. října 2017

Obrazem: Jaká je práce u letecké záchranné služby v Alpách?

Fotografie lékařky Kristiny Höschlové

 

Narodila se v Praze. Jejími rodiči jsou psychiatr Cyril Höschl a akademická malířka Jitka Štenclová. Absolvovala 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

 

Zdroj: aktualne.cz, rubrika: Obrazem



27. září 2017

Mozek lovce versus technika

Od okamžiku, kdy se oddělila linie vedoucí k současným šimpanzům od linie vedoucí k současnému člověku, jsme žili v afrických lesostepích. Naše mozky jsou prý za tu dobu skvěle vybaveny, aby řešily problémy, s nimiž se lze v tomto prostředí setkat: strach ze tmy, z šelem, z pavouků a z hadů. Tento strach je aspoň částečně vrozený.

O autorovi: Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky a humanitních studií na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, biolog a kněz

 

Zdroj: Lidové noviny, rubrika: Medicína, strana: 14, autor: MAREK VÁCHA


24. září 2017

Vagonáři

Nora FRIDRICHOVÁ, moderátorka

--------------------

Říká se jim vagonáři. Teenageři, kteří z nudy nebo kvůli selfie lezou na vagóny odstavených vlaků. V průměru 9 ročně se jich přitom těžce popálí o dráty vysokého napětí. Léčba je dlouhá. Extrémně bolestivá a s celoživotními následky. Jen letos si takto zničilo život už 7 dospívajících. Dokumentaristka Jarmila Štuková zorganizovala natočení klipu, který má mladé lidi varovat. Se dvěma z nich, pro které už je pozdě, natáčel Jan Novák.

 

Robert ZAJÍČEK, přednosta Kliniky popáleninové medicíny FNKV a 3. LF UK

--------------------

Velice často je ten úraz spojený s hořením. To znamená, že mu chytají šaty a ten pacient ještě začíná hořet. Takže ono to není jenom to poškození elektrickým proudem jako takové. Ale i zároveň to, že pacient utrpí závažné popáleniny.

 

Zdroj: ČT 1, 24. 9. 2017, 21:45, pořad: 168 hodin


18. září 2017

Fyzioterapie bude v Karlových Varech už příští rok

Několikaleté přípravy rozšíření výuky oboru fyzioterapie 3. lékařské fakulty UK byly úspěšně završeny. Výuka může začít v příštím akademickém roce.

 

Rozšíření výuky schválil Akademický senát 3. LF UK v květnu letošního roku. Obor fyzioterapie budou moci zájemci studovat až v příštím roce. Je to dáno termínem podáváním přihlášek, který je stanoven na konec února. Letos by se studenti už nestihli přihlásit.

 

Koordinátorka projektu za 3. lékařskou fakultu doc. PhDr. Kamila Řasová, Ph. D., k posunutí začátku studia dodává: „Ten půlrok do podávání přihlášek určitě intenzivně využijeme. Musíme zajistit koordinaci garantů a vyučujících jednotlivých předmětů, budeme mít čas doladit spoustu detailů, zdánlivě maličkostí, ale pro výuku mohou být zásadní.“

 

Zdroj: Zdravotnická medicína, rubrika: Medicína, strana: 47


18. září 2017

Novinky v biologické léčbě psoriázy

Biologická léčba byla v dnešní podobě u psoriázy poprvé použita v registračních studiích v roce 2004. od té doby bylo o této nové cílené terapii publikováno velké množství dat, vycházejících z výsledků mezinárodních randomizovaných klinických studií, národních registrů, postmarketingových hlášení, klinických hodnocení a jednotlivých popisů případů. V posledních letech byly také vydány různé národní a mezinárodní doporučené postupy pro biologickou léčbu psoriázy, některé z nich pak byly revidovány a doplněny, např. v roce 2011 postupy německé a americké.

 

O autorovi: prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, FCMA, Dermatovenerologická klinika 3. LF UK a FNKV Praha

 

Zdroj: Zdravotnické noviny, rubrika: Příloha - ZN PLUS, strana: 8


18. září 2017

Imunoterapie v léčbě metastatického melanomu

Tradiční terapeutické přístupy využívající chemoterapii nebo chemoimunoterapii neprokázaly statisticky významné prodloužení celkového přežití (os). Do léčby maligního melanomu však v posledních letech vstoupily nové preparáty, které se dostávají do popředí a umožňují delší dobu přežití pacientů s metastazujícím melanomem. Jedná se o biologickou léčbu preparáty s účinnými látkami ipilimumab, nivolumab a pembrolizumab nebo cílenou léčbu BraF a meK inhibitory. V tomto článku se budeme zabývat imunoterapií.

 

O autorovi: Doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, FCMA, Dermatovenerologická klinika 3. LF UK a FNKV Praha

 

Zdroj: Zdravotnické noviny, rubrika: Příloha - ZN PLUS, strana: 6


12. září 2017

Škodlivé tuky zabíjejí méně. Češi už nejedí levné margaríny

Šest a půl tisíce. Tolik lidí se každoročně zachrání jen díky tomu, že se do potravin přestal přidávat levný margarín? Jeho spotřeba klesla za posledních deset let dokonce na čtvrtinu.

 

„Stačí pouhých pět gramů tohoto tuku denně a riziko ischemické choroby srdeční vzroste o 23 procent,“ varoval vedoucí Katedry preventivního lékařství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavel Dlouhý.

 

Zdroj: Hradecký deník, rubrika: Česko, strana: 6, autor: VERONIKA RODRIGUEZ


10. září 2017

Duet o domácích porodech

Měsíčník Právní rádce přináší unikátní dialog mezi advokátem Tomášem Sokolem a Jiřím Knorem, náměstkem ředitele Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje, na téma domácích porodů.

 

MUDr. Jiří Knor, Ph. D., je náměstkem ředitele Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje pro léčebně-preventivní péči a působí také na Klinice anesteziologie a resuscitace 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

 

Zdroj: Právní rádce, rubrika: Právo a společnost, strana: 64, autor: TOMÁŠ SOKOL


5. září 2017

Zdravotní sestry na konferenci mluvily o těhotenství s roztroušenou sklerózou

Ve dnech 16. až 17. června se v Brně konal již 5. ročník multioborové konference pro zdravotní sestry z českých i slovenských MS center. MS centra se zaměřují na diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění centrálního nervového systému, především roztroušené sklerózy mozkomíšní (RS).

 

Velmi zajímavé sdělení přednesla MUDr. Petra Hanulíková, gynekolog a porodník z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze Podolí, která úzce spolupracuje s MUDr. Meluzínovou, vedoucí MS centra při Fakultní nemocnici v Motole.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Příloha - Konference, kongresy, sympozia, strana: 6, autor: Inter


25. srpna 2017

Pacient s mírným snížením glomerulární filtrace

Nemocné s mírným snížením glomerulární filtrace je důležité řádně vyšetřit, sledovat u nich vývoj glomerulární filtrace (GF) a odlišit aktivní onemocnění ledvin, vyžadující rychlou diagnostiku a léčbu, od chronického pomalu progredujícího onemocnění ledvin nebo stacionárního snížení GF. S věkem dochází fyziologicky k mírnému snižování GF. V praxi nahrazujeme měřenou GF nejčastěji odhadovanou glomerulární filtrací (eGF) podle vzorce CKD-EPI kalkulovaného ze s-kreatininu nebo s-cystatinu. Přesnost dříve používaných vzorců je menší (MDRD) či zcela nevyhovující (Cockcroft-Gault). Snížení GF je spojeno se zhoršením celkového funkčního stavu a se zhoršením prognózy. Při léčbě nemocných s mírným snížením GF se snažíme ovlivnit rizikové faktory progrese postižení ledvin a rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. Upřednostňujeme takové léky, u nichž je v této kategorii nemocných prokázán benefit. Musíme dbát na změněnou farmakokinetiku léků.

 

Zdroj: Postgraduální medicína, rubrika: Postgraduální nefrologie v kazuistikách, strana: 52, autor: MUDr. Martin Havrda


22. srpna 2017

Nedostatek peněz? Nevadí. Jsem mladá a zdravá, zbytek se nějak pořeší

Věděla jsem, že nechci stále chodit po brigádách a dělat nějakou monotónní práci, ale naopak něco, co má smysl.

 

* Vystudovala jste na 3. lékařské fakultě Karlovy Univerzity na Vinohradech obor všeobecné lékařství. Co plánujete dál? Od září mě čeká příprava na atestaci…

 

Kristýna Honzíková, budoucí praktická lékařka, řekla Pražskému deníku: Žila jen s psychicky nemocnou matkou, která pobírala invalidní důchod. Peněz proto nikdy neměly nazbyt. Startovní pozici neměla Kristýna Honzíková ideální. I tak si může plnit svůj sen a stát se lékařkou. Díky stipendiu.

 

Zdroj: Pražský deník, rubrika: Praha / Publicistika, strana: 5, autor: Veronika Cézová


21. srpna 2017

Non-exposure techniky miniinvazivní chirurgie v terapii stromálních nádorů a časných adenokarcinomů žaludku

Od března 2016 do ledna 2017 ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV) provedli 12 resekcí u pacientů s lokalizovanými tumory žaludku…

Prof. MUDr. Robert Gürlich, 2. interní klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady 3. LF UK

 

Zdroj: Zdravotnické noviny. rubrika: Příloha – Endokrinologie, strana: 23


17. srpna 2017

„Neruminujte aneb nepřežvykujte negativní myšlenky stále dokola!“

Rozhovor v prestižním časopise Czechleaders s prof. Lucií Bankovskou Motlovou: Don’t ruminate, or Don’t keep chewing over negative thoughts!

 

Profesorka Motlová Bankovská působí na 3. lékařské fakultě UK nepřetržitě od roku 1993. V současné době vyučuje psychiatrii a lékařskou psychologii, vede Oddělení lékařské psychologie a plní roli proděkanky pro vnější záležitosti, rozvoj akademické obce a sociální záležitosti. Pracuje v Národním ústavu duševního zdraví na pozici výzkumníka-seniora.

 

Zdroj: http://www.czechleaders.com


14. srpna 2017

Lidé přestali mít strach z AIDS

Pacienti nakažení HIV požadují zákonnou možnost tajit svou diagnózu před světem. „Desítky z nich jsou hyper nezodpovědní pánové,“ upozorňuje profesor Ladislav Machala, šéf AIDS centra pražské Nemocnice Na Bulovce, a dodává, že ví o nočních klubech, kde nakažení hrají se zdravými ruskou ruletu.

Prof. MUDr. Ladislav Machala, Ph. D. (63) Infektolog, v AIDS centru Nemocnice Na Bulovce pracuje od roku 1985, dnes je jeho vedoucím a momentálně má v péči 1700 z 2500 žijících nakažených pacientů z celé republiky. Vyučuje obor infekčních nemocí na 3. LF UK.

 

Zdroj: Týden, rubrika: Život, strana: 84, autor: Pavlína Wolfová


11. srpna 2017

Studium fyzioterapie letos nezačne

Prezenční studium rozšířené výuky bakalářského oboru fyzioterapie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (UK) Karlových Varech s letošním akademickým rokem proti dosavadním očekáváním nezačne.

 

Zdroj: Právo, rubrika: Severozápadní Čechy, strana: 8, autor: Rudolf Voleman


11. srpna 2017

Vlasy na vás prozradí vše

…ochranné vrstvy a vést tak ke zhoršené kvalitě nebo přemaštění,“ přibližuje dále Monika Arenbergová, dermatoložka z Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a FN Královské Vinohrady. V kombinaci s citlivou pokožkou se pak mohou objevit problémy jako lupy,

 

Zdroj: Rodina DNES, rubrika: Zdraví, strana: 14, autor: Michaela Ryšavá Svobodová


10. srpna 2017

Etické výzvy genových experimentů

Linda Bartošová, moderátorka - A odborný pohled teď po telefonu doplní Marek Vácha. Přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

 

Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky, 3. lékařská fakulta UK - Dobrý večer.

 

Zdroj: ČT 24, 10. 8. 2017, 21:31, pořad: Horizont


10. srpna 2017

Nová vysoká bude mít studenty nejdřív za rok

KARLOVY VARY Nástup studentů fyzioterapie na karlovarské pracoviště 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy se odkládá. Prezenční studium oboru začne v Karlových Varech až v příštím akademickém roce. Jak uvedl v nedávném rozhovoru pro MF DNES absolvent ČVUT a radní Jan Klíma

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Kraj Karlovarský, strana: 19, autor: (koz, ple)


9. srpna 2017

Cyril Höschl v Diagnóze F: Spotřeba antidepresiv stoupá, přibývá i možností jejich využití

V médiích se v těchto dnech objevila zpráva, že českým pacientům chybí antidepresiva. Spolu s dalšími léky jsou totiž vyvážena do zahraničí. Skutečně Čechům antidepresiva chybí, nebo jich jen mají příliš mnoho? A kdo stojí za výpadky na trhu? Nejen o tom byla Diagnóza F s psychiatrem Cyrilem Höschlem.

 

Zdroj: http://www.rozhlas.cz Rádio Wave, záznam rozhovoru


8. srpna 2017

Za sebou nechali padesát čtyři týmů

… přes dva roky. A co plány do budoucna? „Aktuálně hledáme financování pro dokončení vývoje a uvedení produktu na trh. Dále spolupracujeme s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy na výzkumu souvisejícím s nalezením léčby diabetu…

 

Zdroj: Českobudějovický deník, rubrika: Českobudějovicko / Jižní Čechy, strana: 3, autor: (ks)


22. července 2017

Sestřičky mají šanci rozšířit si vzdělání

Od nového roku už univerzitě přispěje státní rozpočet. Kromě FZS ZČU začne od nového akademického roku v Karlových Varech působit také 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Vyučovat začne bakalářský obor fyzioterapie, a to ve školní budově na Palachově nábřeží.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Kraj Karlovarský, strana: 17, autor: Jana Plechatá


22. července 2017

Univerzita není jen škola, je to i společenská pomoc

Zápisník Pozdní léto v kraji letos přinese splněný sen mnoha jeho obyvatel. Po dávném pokusu Univerzity Karlovy rozjet studium oboru fyzioterapie v Mariánských Lázních se tu její 3. lékařská fakulta objevuje s myšlenkou, otevřít tento obor ve Varech. Tentokrát za velkého zájmu zdejších…

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Kraj Karlovarský, strana: 18, autor: Jana Plechatá


14. července 2017

Diagnóza: bolavá záda

…tyč, tak to dělá neplechu.“ Prof. MUDr. MARTIN KRBEC (61), CSc. Přednosta Ortopedicko-traumatologické kliniky FN Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty UK, specialista na operace páteře. „K operacím páteře jsem se dostal začátkem 90. let, kdy péče o poraněnou páteř…

 

Zdroj: Téma, rubrika: Rozhovor, strana: 8, autor: Lubor Černohlávek


14. července 2017

Školy zaplatí kraj i mecenáši

… vysokoškoláků nastoupí od nového akademického roku do tří nově otevřených konzultačních středisek univerzit. Nejvíce peněz do startu dostane 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. V krajském městě začne od října vyučovat bakalářský obor Fyzioterapie. „Na rozjezd máme vyčleněné..

 

Zdroj: 5plus2, strana: 21, autor: Jana Plechatá


10. července 2017

Rodina, zákony a lékařská etika

Zlatohlávková, moderátorka - Marek Vácha, kněz, přírodovědec a odborník na lékařskou etiku. Hezký večer.

 

Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky 3. LF UK - Hezký večer.  

Dana Zlatohlávková, moderátorka: Kde je ta hranice, kde by měli rozhodovat lékaři a ne rodiče

 

Zdroj: ČT 24, 14. 7. 2017, 21:31, pořad: Horizont


4. července 2017

Začátek prázdnin naplnil úrazové ambulance dětmi

... se kterými děti končí o prázdninách na ambulancích nebo přímo na lůžkových odděleních nemocnic. Tomáš PEŠL, klinika dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK a TN - Bilance v podstatě přetékají, i přes dva lékaře v pohotovosti to v podstatě nestíháme…

 

Zdroj: TV Nova, 4. 7. 2017, 19:30, pořad: Televizní noviny


3. července 2017

Autoimunitní onemocnění tvoří uzavřený kruh

... potvrdil i první přednášející mezioborového sympozia společnosti AbbVie, prim. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady v Praze: „U pacienta s psoriázou způsobuje zvýšená koncentrace TNF-alfa…

 

Zdroj: AM Review, rubrika: Kongresová review, strana: 14, autor: Kateřina Dvorníková


27. června 2017

Zbytečně invalidou

.. peněz než člověk, který nemůže naplno pracovat,“ říká Věra Suchá. S tím souhlasí i docentka Kamila Řasová z Kliniky rehabilitačního lékařství z 3. lékařské fakulty v Praze. Její tým nedávno sledoval účinnost přístroje u čtyřiceti pacientů s roztroušenou sklerózou.

 

Zdroj:  Mladá fronta DNES, rubrika: Z domova, strana: 4, autor: Iva Bezděková


27. června 2017

Koupání. Důležitá je prevence

... hojení a regenerace a také stimuluje přirozené protizánětlivé procesy. „S kyselinou hyaluronovou se lze stále častěji setkat v gynekologii při odstraňování nebo prevenci vaginálních potíží,“ říká Jiří Slíva z Ústavu farmakologie 3. lékařské fakulty UK.

 

Zdroj:  Metro, rubrika: Zdraví, strana: 12, autor: MET


23. června 2017

Jak se budí z kómatu

... prof. MUDr. Marcela Lippertová - Grünerová, Ph. D., která působila celou řadu let na klinice v Německu a nyní pracuje ve FN Královské Vinohrady a 3. LF UK v Praze

 

 * Mozkovou příhodu v Česku ročně prodělá na 30 tisíc lidí a stále vyšší procento z nich přežívá…

 

Zdroj: Téma, rubrika: Rozhovor, strana: 30, autor: Silvie Králová


22. června 2017

Soupeři mě vyhecovali už na pětce, říká Štěrbová

… poháru Lídy Jelínkové a následném Memoriálu Miroslava Kroufka si Lenka Štěrbová na chvíli odpočala od učebnic. Právě totiž dokončuje druhý ročník na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Kraj Pardubický, strana: 19, autor: Luděk Votava


22. června 2017

Na rozjezd vysoké školy je na účtu 3,6 miliónu korun

... době na transparentním účtu, ze kterého mají být uhrazeny vstupní materiální náklady na rozjezd denního bakalářského studia oboru fyzioterapie 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v objektu bývalé základní školy Jana Palacha v Karlových Varech. „Transparentní účet byl zřízen...

 

Zdroj: Právo, rubrika: Severozápadní Čechy, strana: 12, autor: (vor)


20. června 2017

Afrika naučila mediky samostatnosti

Pětice studentů 3. lékařské fakultě UK měsíc pomáhala v České nemocnici v Itibo, kterou v horské vsi v africké Keni vystavěla a provozuje humanitární organizace ADRA. Účastníci mise mimo jiné měli příležitost k srovnání českého zdravotnictví s tím keňským. „Rozdíl je propastný.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: sešit A, strana: 1, autor: red


19. června 2017

Mezioborový přístup u poruch spánku v lékařské praxi

... komplexního přístupu ke zdraví. Mgr. Karolina Veldová, Mgr. Monika Lišková, PhDr. Jana Kopřivová, Ph. D., Národní ústav duševního zdraví, Klecany, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, rubrika: Medicína, strana: 27


19. června 2017

Psoriáza: komorbidity a bezpečnost léčby

... bezpečná modalita léčby psoriázy V posledním příspěvku se prim. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, MBA, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV Praha, zaměřil právě na bezpečnost léčby ustekinumabem v teorii a reálné klinické praxi. Ustekinumab neboli plně humánní...

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, rubrika: Medicína, strana: 44, autor: MUDr. Andrea Skálová


14. června 2017

Rozhovor s neurovědcem a psychiatrem Jiřím Horáčkem

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka - A mým hostem je profesor Jiří Horáček, neurovědec a psychiatr, pracuje v Národním ústavu duševního zdraví a také na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, tak vás tady vítám, dobrý den.

 

Jiří HORÁČEK, neurovědec, psychiatr - Dobrý den...

 

Zdroj: ČRO Radiožurnál, 14. 6. 2017, 09:05, pořad: Host Lucie Výborné


6. června 2017

Cesta k optimalizaci duální antiagregace

... aspekty antiagregační léčby se staly hlavním tématem sdělení prof. MUDr. Zuzany Moťovské, Ph. D., z III. interní-kardiologické kliniky 3. LF UK a FNKV v Praze: „Ve své přednášce bych se ráda věnovala populacím, které jsou pro nás v každodenní praxi z hlediska managementu duální...

 

Prof. Moťovská se zamyslela také nad přechody mezi jednotlivými inhibitory P2Y12: „Switching mezi jednotlivými inhibitory je poměrně častý, ať již z důvodu finanční náročnosti pro konkrétního pacienta, přítomnosti krvácení, trombózy, alergické reakce či intolerance.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: sešit B, strana: 17, autor: (pPCI)


5. června 2017

Čtvrt století výuky ošetřovatelství oslavili absolventi 3. LF UK v Karolinu

V historických prostorách pražského Karolina se ve středu 11. května 2017, den před Mezinárodním dnem sester, sešly desítky sester – absolventů i stávajících studentů, aby oslavily výročí 25 let od založení ošetřovatelských studií na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

 

Zdroj: Florence, rubrika: Z konference, strana: 20, autor: Magda Hettnerová


2. června 2017

Keňský pacient je stejný jako český. Jen ho všechno víc bolí, říkají mladí lékaři

V africké Keni není člověk nikdy sám. V rozhovoru s Lucií Výbornou to alespoň říkají student medicíny Jan Klimeš a čerstvý lékař Martin Pavelka, kteří se nedávno z Keni vrátili. „I kdybyste si po cestě chtěli jen odskočit na záchod, sesypou se kolem vás děti a budou vás sledovat,” usmívají se.

 

Zdroj: Radiožurnál, Host dne


30. května 2017

Práce na hygienické stanici mladé lékaře příliš neláká

Práce na hygienické stanici mladé lékaře příliš neláká, i když je různorodá a zajímavá. Není to akční medicína s operacemi zachraňujícími životy a denním kontaktem s pacienty, ale i tady se životy zachraňují: jde o preventivní obor se zaměřením na ochranu a podporu zdraví, předcházení epidemiím či poškození zdraví z hluku, potravin, z předmětů běžného užívání či chemikálií v prostředí.

 

Naše KHS je akreditovaným pracovištěm pro vzdělávání v oboru hygiena a epidemiologie, stážují u nás studenti 3. LF UK, Jihočeské a Západočeské univerzity.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: sešit B, strana 12, autor: nam


29. května 2017

Africká nemocnice naučila české mediky větší samostatnosti

Pět studentů 3. lékařské fakulty UK pod vedením mladého lékaře z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a dentistky z Všeobecné fakultní nemocnice pomáhalo (10. 3. - 8. 4. 2017) v péči o nemocné v České nemocnici v Itibo, kterou v horské vsi v africké Keni vystavěla a provozuje humanitární organizace ADRA.

 

Zdroj: Medical Tribune


26. května 2017

Fyzioterapeuty vychová škola přímo v Karlových Varech

3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy zahájí od října výuku v krajském městě. Prostory jsou už připravené.

 

Po třech letech slaví Karlovy Vary úspěch na poli vysokého školství. Od nového akademického roku, který začíná v říjnu, zahájí 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy prezenční výuku fyzioterapie. Akademický senát už záměr schválil.

 

Zdroj: 5plus2, rubrika: Karlovarský kraj, strana 29, autor: Jana Plechatá


23. května 2017

Lázeňské město má i veřejnou univerzitu

NOVÝ OBOR

 

V Karlových Varech začíná od letošního akademického roku výuka fyzioterapie. Do lázeňského města rozšíří obor 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Město, v němž už lze studovat některé soukromé vysoké školy, usilovalo o vznik studijního oboru veřejné univerzity dlouhá léta. Prostory pro výuku proto poskytlo jen za symbolické nájemné a zajistilo i ubytování a stravování studentů. Ti už se letos budou moci rozhodnout, zda budou studovat bakalářský obor fyzioterapie v Praze, nebo ve Varech.

 

Zdroj: Lidové noviny, rubrika: Akademie, strana 16, autor: čtk


22. května 2017

Dobré zprávy o rakovině

Nádorů přibývá, příčinou je však lepší diagnostika i delší život

 

Nádorová onemocnění straší Čechy nejvíc ze všech chorob, ač v příčinách úmrtí dosud nepředstihla kardiovaskulární nemoci. Nových pacientů se zhoubnými nádory každým rokem přibývá zhruba o dvě procenta. Od osmdesátých let jich je o celou čtvrtinu víc.

Prof. MUDr. Lukáš Rob, CSc., přednosta Gynekologickoporodnické kliniky na 3. LF UK a FN Královské Vinohrady v Praze

 

Přednosta gynekologicko-porodnické kliniky na Vinohradech je jedním ze zakladatelů onkogynekologie v Česku.

Prof. MUDr. Robert Gürlich, CSc., přednosta Chirurgické kliniky FN Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

 

Šéf chirurgické kliniky vinohradské nemocnice v Praze se specializuje na léčbu pacientů se zhoubnými nádory zažívacího traktu, zejména s karcinomem slinivky břišní. V roce 2009 vedl lékařský tým, který jako první v Česku provedl unikátní operaci slinivky zasažené rakovinou.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Seriál Špičky české medicíny, strana 4, autor: Ivana Karásková


22. května 2017

Běhám s těmi, kteří sami nemohou

Čtyři tisíce vytrvalců ze šestačtyřiceti zemí světa se postavilo na start pátého ročníku Mattoni 1/2Maratonu, který se o víkendu běžel v Karlových Varech. Poprvé v historii závodu se však v pelotonu objevila skupinka běžců, doprovázejících speciálně upravený vozíček.

 

Za projektem běhu se speciálně upraveným vozíčkem stojí občanské sdružení Running With Those That Can’t (Běhám s těmi, kteří sami nemohou). Založili jej studenti 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Základním cílem je zvýšení povědomí o lidech se speciálními potřebami a pomoc s jejich integrací do každodenního života.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Kraj Karlovarský, strana 15, autor: Jitka Dolanská


19. května 2017

Karlova Univerzita bude mít pobočku ve Varech

V Karlových Varech začne od října vyučovat 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Do prvního ročníku chce přijmout až pětadvacet studentů bakalářského oboru Fyzioterapie.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Kraj Karlovarský, strana 13, autor: Jana Plechatá


18. května 2017

Univerzita Karlova v Karlových Varech

Mnohaletou snahu přivést do Karlových Varů studium na veřejné vysoké škole se podařilo dotáhnout do konce. Od nadcházejícího akademického roku otevře totiž Univerzita Karlova (UK) v západočeských lázních první ročník denního bakalářského studia oboru fyzioterapie.

 

„Hlavní předměty budou vyučovat pedagogové 3. lékařské fakulty, to jsou garanti jednotlivých předmětů. Buď budou jezdit do Karlových Varů, anebo na část budou jezdit studenti do Prahy, protože vybavení zde není adekvátní tomu, co je v Praze.

 

Zdroj: Právo, rubrika: Severozápadní Čechy, strana 13, autor: Rudolf Voleman


12. května 2017

Zázraky medicíny

Jan POKORNÝ, moderátor

--------------------

David Marx? Nad čím vy žasnete ve své práci?

 

David MARX, expert přes lékařskou etiku, kvalitu ve zdravotnictví, proděkan pro studium 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

--------------------

Tak záleží, v jaké. Ale v takové té každodenní práci se zdravotníky žasnu nad tím, že přes všechny tyhle svízele, přes ty platové nedostatky, přes mnohdy organizační nedostatky, přes ne vždycky úplně jednoduchý kontakt s pacienty pořád ještě ta komunita zdravotníků patří k nejlepším nejenom z hlediska odborné interakce ale také lidsky. Jakoby to povolání mělo schopnost přitáhnout lidi intelektuálně schopné ale také lidsky kvalitní a jakoby mělo možnost nikoli 100% ale hodně odsít ty, kteří tam nepatří a tyhle dva atributy nenaplní.

 

Zdroj: ČRO Radiožurnál, 12. 5. 2017, 17:06, pořad: Dvacítka Radiožurnálu


4. května 2017

Tuk zabíjí. Spotřebu neznáme

Státní zdravotní ústav chystá velký test: chce měřit škodlivé tuky v mateřském mléce. Hodlá tak zjistit, jestli potravináři dodržují doporučení Evropské komise a snižují množství trans tuků v jídle. Mají totiž na svědomí řadu úmrtí.

 

Způsobují cukrovku, snižují hormonální rovnováhu a zapříčiňují neplodnost. „Stačí pouhých pět gramů tohoto tuku denně a riziko ischemické choroby srdeční vzroste o třiadvacet procent,“ varoval například vedoucí Katedry preventivního lékařství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavel Dlouhý.

 

Zdroj: Hradecký deník, rubrika: Česko, strana 7, autor: Veronika Rodriguez


3. května 2017

5 x 1 000 000

Pětice vědců z Univerzity Karlovy získala na svůj výzkum mimořádný příspěvek ve výši jednoho milionu korun. „Cílem je podpora významných vědeckých osobností, které mimořádně přispívají k odborné prestiži Univerzity Karlovy,“ píše se ve statutu výzkumné podpory Donatio Universitatis Carolinľ, kterou univerzita letos udělila poprvé.

Podporu obdrželi egyptolog prof. Miroslav Bárta, Dr., z Filozofické fakulty, odborník na biomedicínu a ředitel BIOCEV prof. Pavel Martásek, DrSc., z 1. lékařské fakulty, teolog a filosof prof. Petr Pokorný, DrSc., Dr.h.c.mult., z Evangelické teologické fakulty, organická chemička prof. Jana Roithová, Ph. D., z Přírodovědecké fakulty (členka redakční rady Vesmíru) a kardiolog prof. Petr Widimský, DrSc., z 3. lékařské fakulty.

 

Zdroj: Vesmír, rubrika: Zákulisí, strana 11, autor: ov


2. května 2017

Zákon o univerzitních nemocnicích prošel prvním testem ve sněmovně

Poslanecká sněmovna podpořila v prvním kole projednávání vládní návrh zákona o univerzitních nemocnicích – tedy široce obhajovanou i kritizovanou normu, která umožní změnu právní formy deseti fakultních nemocnic. Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka získají tato zařízení díky transformaci větší ekonomickou svobodu a jejich vedení mocnější nástroje k udržení vyrovnaného hospodaření.

 

Opoziční ODS sice neříká zákonu striktní ne, ale má vážné výhrady. „Zákon musí dostat jinou podobu, než jakou má v této chvíli,“ soudí lékař a bývalý děkan 3. LF UK Bohuslav Svoboda (ODS). Směr musí být podle něho takový, aby vysoká škola měla zásadní možnost mluvit do řízení nemocnic a vzdělávání lékařů nebylo dáno pouhou smlouvou.

 

Zdroj: Zdravotnické noviny. rubrika: Z domova, strana 3, autor: čtk, fkc


26. dubna 2017

Na dentální hygienu chodí už i děti

„Dentální hygienistka pomáhá lékařům ve výchově pacientů k zodpovědnému přístupu k péči o dutinu ústní a provádí systematickou prevenci, která následně znamená uchování funkčního chrupu po celý aktivní život pacientů,“ vysvětluje docentka Eva Gojišová, přednostka Stomatologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

 

Nechat si zuby a jejich okolí vyčistit profesionálně a omezit tak riziko zubního kazu by mělo být stejně samozřejmé jako dvakrát ročně zajít na preventivní prohlídku k zubaři. Péči dentální hygienistky však pojišťovny plně nehradí.

 

Zdroj: Lidové noviny, rubrika: Medicína & věda, strana 15, autor: Ludmila Hamplová


26. dubna 2017

MAREK ORKO VÁCHA: ŽIJEME V ŠESTÉM VYMÍRÁNÍ

Marek Orko Vácha je přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty na UK a katolický kněz. Žil na Antarktidě a půl roku v klášteře, vydal několik knih. Náš rozhovor se týká zejména zprávy Living Planet Report, kterou média úplně ignorovala.

 

Zdroj: Finmag, autor: Vojtěch Hodboď


19. dubna 2017

Reprodukční medicína

Je reprodukční medicína standardní péčí o pacienta nebo spíš výnosným byznysem? Jaká jsou rizika moderních antikoncepčních prostředků? A máme tendenci preferovat ochranu života matky před životem počatého dítěte? O tom bude v Souvislostech diskutovat Jan Pokorný s vedoucí linky pomoci Hnutí Pro život Zdeňkou Rybovou, s Michaelou Trtíkovou Vojtkovou ze Sociologického ústavu AV ČR, s gynekologem Alešem Roztočilem a s Markem Váchou z 3. lékařské fakulty UK.

 

Zdroj: ČT2 živě


18. dubna 2017

Stan proti melanomu

Roman FOJTA, moderátor

--------------------

Začíná další ročník akce Stan proti melanomu. Pořadatelé chtějí upozornit na nutnost chránit se před ultrafialovým zářením při pobytu venku, třeba při sportu. Letošní novinkou je taky vakcína proti melanomu. Zájemci si můžou nechat vyšetřit kožní znaménka. Stan bude otevřený na Ovocném trhu v Praze.

 

Petr ARENBERGER, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK

--------------------

Platí, že nejdůležitější je prevence, to znamená chodit opravdu na vyšetřování. A proto právě děláme ty naše akce Stan proti melanomu, abychom co nejvíc na tu akci upozornili, aby co nejvíce pacientů se uklidnilo, že jsou v pořádku, a když se náhodou něco najde, tak aby se to našlo v tom úplně nejmenším rozjetí a mohli jsme nabídnout úplné vyléčení.

 

Zdroj: ČT 24, 18. 4. 2017, 07:30, pořad: Zprávy


18. dubna 2017

Ve Stanu proti melanomu si mohou lidé nechat vyšetřit znaménka

Rakovina kůže se v Česku týká každého třetího člověka staršího 60 let. Ročně lékaři zjistí asi 2600 nových případů melanomu, což je nejagresivnější typ rakoviny kůže. Muži mají melanom nejčastěji na zádech či trupu, ženy v obličeji a na dolních končetinách. Při příležitosti letošního Stanu proti melanomu, v kterém si mohou lidé nechat bezplatně vyšetřit kožní znaménka, to řekl přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty UK Petr Arenberger.

 

Zdroj: Týden.cz, autor: ČTK


18. dubna 2017

Mají psychedelika místo v moderní medicíně?

Svůj pohled na výzkumné a terapeutické využití psychedelik a morální dilemata spojená se stigmatizovanými látkami, které lidé chápou pouze jako drogy, představili MUDr. Jan Hanka, vedoucí lékař ambulance a odborný asistent na 3. LF UK, Národní ústav duševního zdraví, a MUDr. Ivan David, CSc., náměstek pro vědu, výzkum a vzdělávání, Psychiatrická nemocnice Bohnice.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, rubrika: Duel, strana 6


11. dubna 2017

V Česku se zkouší vakcína proti rakovině kůže

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

--------------------

Teď jedna zpráva, na kterou už dlouho čekáme. V Česku se testuje vakcína proti rakovině kůže. Měla by dokázat zastavit růst a dokonce i vyléčit melanom. Vědci přišli na to, že účinnou látkou je poměrně běžný vir, který se objevuje například v oparu na rtu. Do klinické studie už se zapojili první pacienti.

 

Petr ARENBERGER, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV

--------------------

Ten virus je pozměněný tak, aby měl šanci se množit pouze v těch melanomových buňkách a zároveň má ještě takový speciální řetízek, který podporuje imunitní systém.

 

Zdroj: Prima, 11. 4. 2017, 18:55, pořad: Zprávy FTV Prima


10. dubna 2017

Výroky

„Již šestkrát od roku 2010 jsme žádali ministerstvo zdravotnictví o grant na celostátní antropologický výzkum, který se realizoval naposledy v roce 2001. Vždy byla naše žádost z finančních důvodů zamítnuta. Aktuální výzkum by umožnil porovnat výšku, váhu dětí, ale i další data včetně informací získaných od rodičů. Pediatr při každé preventivní prohlídce hodnotí dítě podle růstových grafů, což je dané vyhláškou ministerstva zdravotnictví o preventivních prohlídkách z roku 2012.“ Jitka Riedlová, Ústav anatomie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

 

Zdroj: AM Review, rubrika: Zpravodajský deník, strana 3


6. dubna 2017

Pětice výjimečných obdrží prémii

Egyptolog, biblista, chemička, kardiolog a další lékař. To jsou osobnosti, jež mimořádně přispívají k prestiži Univerzity Karlovy.

 

Světovou špičkou v kardiologii je Petr Widimský z 3. lékařské fakulty UK. Patří s nemnoha Čechy mezi nejcitovanější vědce světa podle údajů Thomson Reuters. Už v děkanově doporučení na udělení donatia se psalo o neskutečné cifře: 37 567 vědeckých citací! Vedle toho, že pracuje přímo na sále, je Widimský autorem stovek studií a spoluautorem devatenácti knih.

 

Zdroj: Lidové noviny, rubrika: Domov, strana 5, autor: Martin Rychlík


5. dubna 2017

Kdy je aktivní vlastní já? Objev vědců pomůže lépe porozumět schizofrenii

Objev vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy pomůže lépe porozumět schizofrenii. „Při experimentu za využití magnetické rezonance zjistili, jaké oblasti mozku jsou aktivní při prožívání vlastního já,“ informoval mluvčí NUDZ Jan Červenka. První výsledky vědecké studie byly publikovány v prestižním časopise Schizophrenia Bulletin.

 

Na studii se podílely i další instituce, například pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) nebo 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

 

Zdroj: lidovky.cz, rubrika: Lidovky / Věda, autor: ČTK


4. dubna 2017

ZVĚŘINA: Ďáblův palmový olej aneb kampaň je svatá

Nejstřízlivější a nejvěcnější reakcí byl text Michala Anděla, profesora vnitřního lékařství a přednosty Ústavu výživy 3. lékařské fakulty UK v Praze. Ten dodal jediné, že rostlinné tuky, které donedávna byly prezentovány jako „zdravé“, nejsou rozhodně škodlivější než tuky živočišné.

 

Zdroj: lidovky.cz, rubrika: Zprávy / Názory, autor: Lidové noviny, Martin Zvěřina


3. dubna 2017

3. LF UK vychovala již téměř tisíc sester

U příležitosti 25. výročí ošetřovatelských studií pořádá Ústav ošetřovatelství 3. LF UK v Praze slavnostní konferenci spojenou se setkáním absolventů těchto studií. Konference se koná 11. května ve Velké aule Karolina a srdečně zváni jsou na ni všichni absolventi.

 

Zdroj: Florence, rubrika: Rozhovor, strana 6


3. dubna 2017

Klinický průběh a prevence klíšťové encefalitidy

Klíšťová encefalitida je na území České republiky rozšířené onemocnění. Jde o zoonózu, jejímiž přenašeči jsou klíšťata, okrajově může k nákaze dojít i konzumací výrobků z nakažených zvířat. Průběh onemocnění kolísá od abortivních forem až po velmi těžké průběhy s možnými celoživotními následky. Přestože jde o onemocnění, jemuž lze předcházet vakcinací, je počet očkovaných poměrně nízký.

 

O autorovi| MUDr. Hana Roháčová, Ph.D., primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí,  1., 2. a  3. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 

Zdroj: Zdravotnické noviny. rubrika: Příloha - ZN Plus/Infekční medicína, strana 19 autor: MUDr. Hana Roháčová, Ph.D.


3. dubna 2017

Chronická bolest postihuje třetinu lidstva

Chronická bolest se stává jednou z civilizačních nemocí. Její incidence se neustále zvyšuje, podíl na tom mají i další civilizační onemocnění, jako jsou diabetes mellitus, kardiovaskulární a neuro-vaskulární onemocnění. Na chronickou bolest se sice neumírá, ale žije se s ní obtížně.

Využití patofyziologie v léčbě chronické bolesti v ordinaci praktického lékaře věnoval svůj příspěvek prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc., FCMA (Ústav normální, patologické a klinické fyziologie 3. LF UK).

 

Zdroj: Zdravotnické noviny. rubrika: Příloha - ZN Plus/Léčba bolesti, strana 21 autor: jj


31. března 2017

ZHÝČKÁNI teplem

„Zásadní problém je v tom, že malé děti nemají vyvinuté mechanismy tvorby tepla, především třesová termogeneze je u nich velmi omezená. Proto se s nízkou teplotou okolí nedokážou dobře vyrovnat a je pro ně mnohem nebezpečnější než pro dospělé,“ doplňuje Miloslav Franěk z Ústavu normální, patologické a klinické fyziologie z 3. LF UK.

 

Zdroj: Rodina DNES, rubrika: Zdraví, strana 14, autor: Michaela Svobodová


29. března 2017

Na návštěvu už nechoďte!

Komunikace s pacienty a rodinou patří k nejslabším článkům zdravotnictví. MF DNES sledovala, jak se medici učí říkat zlé zprávy.

 

Konverzace se neodehrává v nemocnici, nýbrž v posluchárně 3. lékařské fakulty UK v Praze. Pacienty a lékaře hrají studenti medicíny Martin a Adéla, účastníci volitelného kurzu komunikačních dovedností, jenž má zlepšit chování budoucích lékařů v bolestných situacích.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika: Z domova, strana 5, autor: Ivana Karásková


27. března 2017

Téma: Nemoci z povolání

Host: Martin Krbec, přednosta, Ortopedicko-traumatologická klinika, FNKV a 3. LF UK (synchron), 1:13:00

 

Zdroj: Studio ČT24, 10:30


21. března 2017

Dětská univerzita na 3. LF UK má první absolventy

Obrovský zájem vzbudila Dětská univerzita, kterou letos poprvé otevřela 3. LF UK pro žáky 2. až 5. tříd základních škol. Z kapacitních důvodů bylo z 600 přihlášených přijato 30, studium završili promocí. Projekt se v letním semestru rozšíří na druhý stupeň základních škol a gymnázia. Škola chce také nabídnout studentům gymnázií v rámci jejich středoškolské odborné činnosti účast na výzkumných projektech. O práci se školáky, studiu medicíny, stabilizaci lékařů v českém zdravotnictví a o přínosu akreditací pro pacienty i zdravotníky je rozhovor s proděkanem pro studium a výuku 3. LF UK a předsedou akreditační komise MUDr. Davidem Marxem, Ph. D.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Titulní strana, strana 1


21. března 2017

Dětská univerzita na 3. LF UK má první absolventy

Při slavnostním zakončení prvního běhu Dětské univerzity převzaly tři desítky školáků v Syllabově posluchárně 3. LF UK absolventské diplomy a odznaky. V Dětské univerzitě si 3. LF UK buduje „líheň talentů“, ale na nezájem maturantů o studium medicíny si stěžovat nemůže, z kapacitních důvodů může přijmout každého desátého. Zeptali jsme se proděkana pro studium a výuku MUDr. Davida Marxe, Ph. D., na Dětskou univerzitu, ale i na to, jak by mělo vypadat studium medicíny, aby mladí lékaři po promoci neodcházeli za atestací do ciziny.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Ze světa farmacie, strana 8, autor: nam


21. března 2017

Inovativní léky v ČR pomáhají stále více lidem

„Dermatologický výzkum probíhá v obrovských obrátkách. ČR je v tomto směru velmi úspěšná. Například v léčbě lupénky se nedávno dostala do praxe malá molekula, která působí jako inhibitor fosfodiesterázy 4 (PDE-4). V buňce snižuje prozánětlivé mediátory a zvyšuje mediátory protizánětlivé. Rychlost účinku je srovnatelná s konvenční léčbou, ale výhodou je možnost dlouhodobého podávání,“ říká o léku podávaném v tabletkách prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Fórum – informace, strana 4, autor: kol


20. března 2017

Domácí hemodialýza

V České republice potřebuje cca 6000 pacientů dialýzu. Většina českých pacientů podstupuje hemodialýzu, a to v dialyzačních centrech. Pro pacienty na hemodialýze je u nás nyní úspěšně zaváděna i domácí hemodialýza.

 

Problematice HHD věnovala svůj příspěvek na přednáškovém večeru 1. interní kliniky 3. LF UK a FNKV, konaném 20. února, nefroložka MUDr. Dominika Švec-Billá.

 

Zdroj: Zdravotnické noviny. rubrika: Příloha - ZN Plus – Urologie, strana 4, autor: jj


19. března 2017

Dětem bez domova pomáhají víly a elfové z projektu Andromeda

David Adam z 3. lékařské fakulty UK je nejen nadaným studentem, ale především člověkem se srdcem na správném místě. Před sedmi lety založil projekt Andromeda, který pomáhá dětem bez domova. Andromeda sdružuje „víly“ a „elfy“, kteří pravidelně docházejí za dětmi a poskytují jim tolik potřebnou lidskou blízkost.

 

Zdroj: iForum


18. března 2017

Jak správně tejpovat

Kamila Řasová, 3.LF

 

Zdroj: Studio 6 víkend, ČT 24


17. března 2017

Pásky pomáhají od bolesti

Metoda je oblíbená nejen mezi sportovci. K dosažení výsledků je ale potřeba odborné provedení. Při aplikaci pásky hraje roli každý centimetr a správné nasměrování. Jak využívat metodu tejpování, se učí i třeba studenti 3. lékařské fakulty. V tomto případě je o stabilizaci kolena před sportem, které jinak při námaze otéká. Vsedě nelze pásku správně připevnit.

 

Kamila ŘASOVÁ, Klinika rehabilitačního lékařství, 3. LF UK

 

Zdroj: ČT 1, 17. 3. 2017, 19:00, pořad: Události


13. března 2017

Úskalí při léčbě warfarinem - jak je řešit?

O autorovi| prof. MUDr. Jan Bultas, CSc. Farmakologický ústav 3. LF UK

 

Zdroj: Practicus, rubrika: Odborný článek, strana 8, autor: prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.


13. března 2017

Tlusté děti: časovaná bomba českého zdravotnictví

Dalším předmětem zkoumání byla prevalence inzulinové rezistence. „Parametr jsme hodnotili podle indexu homeostatického modelu inzulinové rezistence (tj. HOMA-IR > 4). Inzulinovou rezistenci vykazovala zhruba třetina dívek a 44 % hochů,“ uvedla pediatrička a dětská endokrinoložka Irena Aldhoon Hainerová z Kliniky dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. LF UK, jedna z autorek výzkumu.

 

Zdroj: AM Review, rubrika: Téma, strana 4, autor: Lenka Kadeřávková


9. března 2017

Tři studentky Univerzity Karlovy dostaly ocenění za významné vědecké práce

Cenu dostal i Lukáš Malý z 3. lékařské fakulty, který se podílí na činnosti mezinárodního zdravotnického týmu v Ugandě, či David Adam ze stejné fakulty, který se věnuje pomoci sociálně znevýhodněným dětem.

 

Zdroj: novinky.cz, rubrika: Věda a školy


6. března 2017

Předražený pohřeb, nebo bez obřadu?

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

--------------------

A pojďme se teď podívat tedy, co vlastně nabízejí konkrétně pohřební služby a o jaké služby naopak zájem je a o jaké naopak není. Irena Krcháková ještě jednou ve studiu Devadesátky.

 

Marek VÁCHA, přednosta Ústavu etiky a humanitních studií, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

--------------------

Pro mě ta novela je výborná ze dvou věcí. Pokud by to znamenalo konec výstavy Bodies, tak bych byl velmi a velmi spokojený, protože to opravdu nemá nic společného se vzděláváním veřejnosti. A to, ten druhý velmi dobrý bod je pro mě to umožnění pohřbu mrtvě narozených dětí a /nesrozumitelné/, takže v tomhle smyslu já jsem jako velmi spokojen.

 

Zdroj: ČT 24, 6. 3. 2017, 20:00, pořad: 90' ČT24


6. března 2017

Snímatelné zubní náhrady a specifika péče o ně

V České republice žije asi 1,4 milionu lidí, tedy zhruba sedmina populace, se snímatelnou zubní náhradou. A často s ní mají problém – náhrada špatně sedí, má tendenci se uvolňovat, usazují se pod ní zbytky jídla apod.

 

Zdroj: Florence, rubrika: Perličky, strana 11, autor: Mgr. Petra Křížová, DiS.


6. března 2017

Prezident nepromlouvá z Olympu

KDYBYCH BYLA PREZIDENTKOU...

Abych se vůbec mohla ucházet o post prezidentky, musím o patnáct let zestárnout. To je spousta času, během kterého můžu přemýšlet nad tím, co všechno by se dalo změnit. Školství, zdravotnictví, důchodová reforma, platy státních úředníků, snížit deficit státního rozpočtu, postavit dobré silnice, zavést fungující veřejnou dopravu, využít naslibované miliardy, co se v tomto mezidobí podaří vydělat na EET. Stovky geniálních a spásných nápadů mi běží hlavou: všechno vylepším, budu na známkách, snížím daně, postavím nemocnice, školy a zlevním zeleninu, elektřinu, plyn i zápalky. Zkrátka – konečně se všichni budeme mít dobře.

 

Andrea Hynková, autorka studuje 3. lékařskou fakultu UK

 

Zdroj: Respekt, strana 1, autor: Andrea Hynková


6. března 2017

Zdravé fujtajblíky

Při prvotním kontaktu s neznámou potravou projevuje řada živočišných druhů, člověka nevyjímaje, zdravou ostražitost a nedůvěru, mnohdy však přecházející až v úzkost. Toto nedůvěřivé chování vůči novému, nazývané taktéž neofobie, je v přírodě poměrně rozšířeným jevem.

 

Mgr. Kateřina Englerová (*1990) vystudovala etologii na katedře zoologie PřF UK, v současné době působí jako doktorský student v oboru neurovědy na 3. LF UK a svůj výzkum uskutečňuje na půdě Národního ústavu duševního zdraví.

 

Zdroj: Vesmír, rubrika: Téma – Chuť,  strana  24, autor: Kateřina Englerová


27. února 2017

ČEŠI V ČÍSLECH - Medici míří do ciziny

27% studentů 4., 5. a 6. ročníku lékařských fakult chce odejít do zahraničí

57% z nich hodlá v zahraničí strávit více než šest let

39% z nich míří do Německa

11% do Rakouska

8% do Švýcarska

7% do Velké Británie

 

Průzkum mezi 1207 mediky lékařských fakult ukázal, že víc než čtvrtina z nich chce po studiu zamířit do ciziny. Podle proděkana 3. lékařské fakulty Davida Marxe jich stabilně skutečně odchází kolem 13 procent. Zhruba po šesti letech se obvykle z ciziny vracejí. Podle Marxe je zahraniční zkušenost cenná, není ale dobře, že studenti často odcházejí, protože předatestační příprava nutná k získání specializace je v Česku neúměrně dlouhá a navíc studenti nemají jasné informace o svém budoucím platu. Mzdy lékařů jsou v Česku uváděné s příplatky a odměnami za přesčas.

 

Zdroj: Respekt, strana 9


26. února 2017

V Česku roste počet lékařů ze zahraničí, tvoří pět procent komory

Lékaři ze zemí bývalého Sovětského svazu do Česka přicházejí podle proděkana 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Davida Marxe nejen kvůli jazykové příbuznosti, ale i kvůli historické podobnosti struktury studia. „Je to normální, svět je otevřený, hranice jsou volné a každý má právo cestovat. To, že někdo je z Ukrajiny, neznamená, že je lepší, horší, hloupější nebo chytřejší než ten z Česka. Je-li lékař dobrý, ochotný pracovat a hezky se chová k pacientům, je úplně jedno odkud je,“ řekl.

 

Zdroj: http://www.lidovky.cz


23. února 2017

Bolesti českého zdravotnictví: platy a útěky do zahraničí

Podle Davida Marxe, proděkana 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, není na odlivu mladých lékařů ale nic špatného. „Zahraniční zkušenost je cenná a navíc dvě třetiny z těch, kteří odešli, se zhruba po pěti letech vrací. A to například proto, že chtějí, aby jejich děti chodily do českých škol,“ uvedl Marx, který zároveň připomněl, že sice mladí čeští lékaři odcházejí na západ, ale zároveň do Česka přicházejí doktoři z východu. „Hlavně Rusové a Ukrajinci, pro které není čeština tak velký problém,“ myslí si proděkan.

 

Zdroj: Metro, rubrika: Domov, strana: 4, autor: Marek Hýř


22. února 2017

Nejlepší vysoké školy

http://www.lf3.cuni.cz/3LF-108.html?news=3730&locale=cz

 

Zdroj: časopis Týden, speciální příloha


22. února 2017

Více než čtvrtina českých studentů lékařských fakult chce po škole odejít do zahraničí. Láká je plat i zkušenosti.

Více než čtvrtina studentů medicíny chce po dostudování pracovat v zahraničí. Důvodem pro odchod do ciziny nejčastěji bývá lepší platové ohodnocení, získání zkušeností a zlepšení jazykové vybavenosti. Podle proděkana 3. lékařské fakulty Davida Marxe se část odchozích studentů vrací zpět, když mají jejich děti nastoupit do školy.

 

Zdroj: iHNed.cz , autor: ČTK, ia


22. února 2017

27 procent studentů medicíny chce pracovat v zahraničí, láká je vyšší plat

Zdroj: lidovky.cz, rubrika: Zprávy / Domov, autor: ČTK


22. února 2017

Tři čtvrtiny českých studentů medicíny chtějí zůstat v ČR

Zdroj: novinky.cz, rubrika: Kariéra, autor: fš


22. února 2017

Čtvrtina mediků chce po škole pracovat v cizině. Láká je Německo a Rakousko

Zdroj: zpravy.iDNES.cz , rubrika: Zprávy / Domácí, autor: iDNES.cz, Zdeňka Trachtová


20. února 2017

Predikce odpovědi na léčbu u pacientů s depresivní poruchou

Depresivní porucha je onemocnění s významnými zdravotními i ekonomickými důsledky pro jedince i společnost. Jedním ze způsobu zlepšení výsledků léčby je identifikace subpopulací pacientů, které mohou mít nejvýraznější prospěch z určitého způsobu léčby, jinými slovy najít faktory biologické, klinické, psychologické aj., které predikují efekt léčby. Článek poskytuje orientační přehled v oblasti prediktorů výsledku léčby u pacientů trpících depresivní poruchou.

 

Doc. MUDr. Martin Bareš, Ph. D., Národní ústav duševního zdraví Klinika psychiatrie a lékařské psychologie, 3. LF UK

 

Zdroj: Zdravotnické noviny. rubrika: Příloha - ZN PLUS, strana: 11


14. února 2017

Hrozba jménem diabetes

Jan Gojda

Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy, 3. LF UK

 

Zdroj: ČT Studio 6, 1:38:00, redaktorka: Petra Krmelová


13. února 2017

Atopickým ekzémem trpí už dva miliony Čechů

…atopického ekzému je to, že se lidé dnes mnohem víc myjí než před sto lety,“ poznamenává Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Přílišným mytím se totiž člověk zbavuje kůži prospěšných bakterií, které tělo…

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika Titulní strana, strana 1, autor: Iva Bezděková


3. února 2017

Šediny vpřed

Zatímco muž je „interesantně prošedivělý“, žena je „šedivá myš“. proč měříme ženám a mužům dvojím metrem? A proč v českých ulicích chybí šedé krásky? „Je to proces, kdy se snižuje tvorba pigmentu melaninu. Do vlasových stvolů se také dostává víc vzduchu, jsou poréznější – a právě to dělá tu šedou barvu,“ vysvětluje přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV Petr Arenberger, jehož specializací je trichologie, tedy nauka o vlasech.

 

Zdroj: Pátek Lidových novin, rubrika Téma, strana 12, autor: Lucie Zídková


2. února 2017

Váhání nad krémem

„Krém volíme podle typu pleti,“ radí dermatoložka MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV. „Přes den je lepší používat hydratační krémy nebo emulze, na noc sáhneme raději po mastnějších, takzvaných výživných krémech.

 

Zdroj: Moje zdraví, rubrika Zdraví & krása - Péče na míru, strana 68, autor: Jana Nová


1. února 2017

Umřít, ale důstojně

O důstojném umírání se v česku dosud mluvilo hlavně v souvislosti s hospici. Mnohem více lidí však poslední chvíle života stráví na nemocniční posteli. Samy špitály už proto začaly v péči o umírající školit personál a zřizovat speciální lůžka.

Dnes už to není tak úplně pravda, i když je paliativní péče na lékařských fakultách stále spíše okrajovou záležitostí. Martin Loučka vyučuje paliativní péči na 3. LF UK v Praze.

 

Zdroj: Hospodářské noviny, rubrika Panorama, strana 12, autor: Markéta Šrajbrová


31. ledna 2017

Laboratoř mysli - co zkoumá současná psychologie a psychiatrie?

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) pořádá mnoho akcí týkajících se nejen psychických onemocnění, ale i psychologického bádání obecně. Cyklus odstartoval 10. ledna přednáškou ředitele NUDZ, profesora Cyrila Höschla, o vztahu psychopatologie a umění a 19. ledna mluvil profesor Jiří Horáček, výzkumný pracovník v NUDZ a pedagog na 3. LF, o struktuře mozku a architektonice mysli.

 

Zdroj: Psychologie dnes, rubrika 3x tip, strana 50


30. ledna 2017

Současný pohled na léčbu roztroušené sklerózy

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému s autoimunitními rysy. Je nečastější neurologickou příčinou invalidity v mladém věku. Prof. MUDr. Ivana Štětkářová, CSc., přednostka Neurologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady

 

Zdroj: Zdravotnické noviny. rubrika Příloha - ZN plus – téma, strana 6, autor: prof. MUDr. Ivana Štětkářová, CSc.


28. ledna 2017

Už vím, jak buší srdíčko, říká osmiletá "lékařka“

Vysoké školy si vychovávají na dětských univerzitách adepty už od základní školy. Johanka se sklání nad zkumavkou s papírkem v ruce. Za chvíli díky němu zjistí, jestli moč ve zkumavce obsahuje cukr. To by znamenalo, že pacient trpí cukrovkou. Na tom, co se v časném odpoledni odehrává v laboratoři Biochemického ústavu 3. LF UK, která sídlí hned vedle Vinohradské nemocnice, není nic neobvyklého. Tedy až na jednu věc. Johance je osm a na experimentu pracuje s dalšími dvěma dívkami, které také chodí teprve na první stupeň základní školy.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika Z domova, strana 5, autor: Radka Hrdinová


26. ledna 2017

Mladé rodiny přitahuje Hvězda

Kolej na Břevnově pomáhá zajistit bydlení studujícím párům s dětmi. Zn. Levně a důstojně. Na rozdíl od zastaralého vybavení pokojů a společných koupelen pro ostatní studenty už totiž zrekonstruovaná manželská kolej nepřipomíná doby dávno minulé. „V novém bytě bydlíme rok a půl a naštěstí se někdo prudce zamyslel a máme tady vše, co potřebujeme,“ popisuje Adéla Říhová, studentka imunologie na 3. LF UK.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika Praha, strana 19, autor: Kateřina Havlická


25. ledna 2017

Emergentní ošetřovatelství

Cílem článku je přiblížit čtenáři problematiku ošetřování pacientů s akutním postižením zdraví na úseku nemocniční neodkladné péče. V první části článku autoři popisují vznik a vývoj emergentního ošetřovatelství ve Spojených státech amerických (USA) a srovnávají současnou situaci v České republice. Ve druhé části článku autoři sdělují své zkušenosti s výukou emergentního ošetřovatelství a reflexi studentů oboru ošetřovatelství s tímto novým aplikovaným oborem ošetřovatelství. V současné době neexistuje v ČR vzdělávací program orientující se na emergentní ošetřovatelství. To byl také jeden z důvodů zahájení spolupráce mezi ÚVN v Praze a Ústavem ošetřovatelství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy na výuce povinně volitelného předmětu Emergentní ošetřovatelství.

 

Zdroj: Florence, rubrika Pro školy, strana 42, autor: Petr Karmazín, B. Sc., MBA, Mgr. Renata Vytejčková


20. ledna 2017

Smrt není lék

Žijeme ve světě plném věčně mladých, krásných, výkonných a cílevědomých lidských bytostí. Bolest na facebookovou zeď nepatří. Kazí image. Jenže ať se jí vyhýbáme sebevíc, jednou si nás stejně najde, a my jsme pak bezradní. Nedokážeme se s ní vypořádat, pochopit ji. Natož přijmout. V Nizozemsku a Belgii vám v takovou chvíli můžou pomoct zemřít. Stačí podepsat papíry, lehnout si a bolest je vyřešena jednou provždy. Marek Orko Vácha si naopak myslí, že legalizace eutanazie, o které se vloni znovu diskutovalo i u nás, neřeší vůbec nic. „Pokud sám sebe respektuji, jsem schopný přijmout, že i utrpení může mít pro člověka význam,“ říká katolický kněz, přírodovědec, pedagog a spisovatel.

 

Zdroj: FINMAG, rubrika Rozhovor, strana 42, autor: Martin Vlnas


19. ledna 2017

Práce ve zdravotnictví nabízí sestrám jistotu

Dbáme na to, abychom u nás měli hodně kvalitních mentorek a abychom dosáhli toho, že studenti, kteří jsou tady na praxi, budou chtít v naší nemocnici pracovat. Jednou z mých současných priorit je soustředit se na to, aby u nás byli studenti spokojeni. Dohodli jsme se s 3. lékařskou fakultou UK, že jedna skupina studentů bude přímo v naší nemocnici, že se tak zapojíme i do teoretické výuky ošetřovatelských postupů a že se jim budeme individuálně věnovat na všech našich pracovištích. Uvádí Mgr. Lenka Gutová.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, rubrika Sestra, strana 24, autor: Markéta Mikšová


14. ledna 2017

Smrt může být důstojná, v nemocnicích to často nejde, nemusíme umírat v bolestech, říká psycholog

Umírajícím umí pomáhat hospice, v nemocnicích péče pokulhává, o smrti se tam mluví s pacientem na chodbě nebo před ostatními lidmi, říká vedoucí Centra paliativní péče Martin Loučka. Komplikovaný je podle něj už jenom fakt, vysvětlit lékařům v nemocnici, k čemu může být paliativní tým prospěšný. Zdůrazňuje, že umírajícímu je důležité dát najevo, že ho neházíme přes palubu, ale že jsme tady pro něj a budeme s ním až do konce.

 

Zdroj: Aktuálně.TV


30. prosince 2016

Nejlepší nemocnice 2016

Stále je co zdokonalovat. Chceme jít zase o kus dál - znamená to investovat do přístrojového vybavení, rozšiřovat portfolio péče, podporovat vzdělávání našich zdravotníků. To, co připravujeme, nepovažuji za trumfy, ale za přirozený rozvoj služeb a péče. Na rok 2017 například plánujeme zahájit projekt společný s 3. LF UK zaměřený na etické poradenství, dalším projektem se zaměříme na otestování kvality komunikace našich zdravotníků v ambulantní péči, významnou pozornost budeme věnovat rozvoji v poskytování paliativní péče.

 

Zdroj: Hospital in, rubrika In Hospital, strana 24


30. prosince 2016

Úskalí diagnostiky svalových chorob

30. český a slovenský neurologický sjezd.

Nepřetržitý rozvoj a zpřesňování diagnostických metod v oblasti svalových onemocnění mohou vyvolávat dojem, že doba klinické medicíny pomalu končí a diagnostiku pacientů za lékaře vyřeší všemocné a neomylné přístroje.

 

Diagnostika některých chorob, třeba vakuolárních myopatií, je naopak obtížná a lékaři mohou narazit na četná úskalí. A to nejen při výskytu komorbidit, jež klasifikaci významně komplikují. Prof. MUDr. Josef Zámečník, Ph. D., z Ústavu patologie a molekulární medicíny 3. LF UK a FN Motol v Praze upozornil, že například u adultní formy Pompeho nemoci ani negativní biopsie nedokáže vyloučit, že pacient touto chorobou netrpí.

 

Zdroj: AM Review, rubrika Kongresová review, strana 10, autor: kab


28. prosince 2016

Chřipka za železnou oponou

Ve vyspělých zemích mírného podnebného pásu je chřipka jediná virová infekce způsobující každoroční epidemie. Onemocnění je provázeno komplikacemi, především u starších pacientů a malých dětí, včetně řady úmrtí. Očkování proti chřipce snižuje potřebu hospitalizace pro pneumonii a chřipku a též snižuje riziko úmrtí.

 

Zdroj: Practicus, rubrika Odborný článek, strana 12, Autor: MUDr. Jan Kynčl, Ph. D. Oddělení epidemiologie infekčních nemocí, SZÚ, Praha, Ústav epidemiologie 3. LF UK, Praha, MUDr. Martina Havlíčková, CSc. Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění, Státní zdravotní ústav, Praha


22. prosince 2016

JULIE ŠVECOVÁ neslyší, přesto je několikanásobnou mistryní ve vzpírání

Julie Švecová (32) začala v devíti letech ztrácet sluch. Dnes má sice naslouchátko, ale i tak jí to moc platné není. Jenže odezírat ze rtů stále ještě úplně nezvládá. Nikdo jí nedokázal nikdy odpovědět na otázku, proč má poškozený sluch. Julie se ale svému osudu vzepřela, i když si nemohla splnit mnoho snů; třeba pracovat ve výzkumu a najít lék na rakovinu. Nový smysl života našla i ve vzpírání, dokonce se v tomto sportu může pyšnit tituly mistryně republiky.

Z gymnázia zamířila Julie na 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Na ní srdnatě bojovala se svým handicapem dva roky.

 

Zdroj: NEW express, rubrika Sport, strana 30, autor: Petr Podroužek


21. prosince 2016

Vánoce a dětské úrazy

Rozhovor - prof. MUDr. Petr HAVRÁNEK, přednosta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice

 

Zdroj: ČRo Dvojka, 21. 12. 2016 v 10:04, pořad: Poradna


20. prosince 2016

Tradiční lednové kolokvium PragueONCO 2017 s českou, evropskou i zámořskou účastí

Stále košatější program multidisciplinárního setkání s onkologickou tematikou bude možné absolvovat v rámci 8. ročníku mezioborového onkologického kolokvia PragueONCO, které se uskuteční ve dnech 25. – 27. ledna 2017 v hotelu Clarion v Praze 9. Konferenci pořádá Onkologická klinika 1. LF UK a VFN ve spolupráci s 2. a 3. LF UK.

 

Zdroj: Medical Tribune, strana 1, autor: doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc.


19. prosince 2016

Co můžeme udělat pro pacienty s celiakií?

V poslední době se značná pozornost věnuje rovněž neceliakální glutenové senzitivitě (NCGS). O problému informovala MUDr. Iva Hoffmanová, Ph. D., jejímž působištěm je 2. interní klinika 3. LF UK a FNKV. Zmiňovaný jev je syndromem s gastrointestinální a mimostřední symptomatologií a vyskytuje se především u dospělých pacientů.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, rubrika: Medicína, strana 42, autor: MUDr. Andrea Skálová


14. prosince 2016

Péče o dutinu ústní dětí do jednoho roku

Předcházení vzniku zubního kazu je důležité nejen u těhotné ženy, ale také u jejího dítěte. Významná je primární prevence zubního kazu, s kterou je nutné začít již v těhotenství, tedy v době, kdy vznik zubního kazu u dítěte ještě nehrozí.

 

Zdroj: Florence, rubrika: Pediatrie, strana 15, autor: Mgr. Petra Křížová, DiS. Stomatologická klinika 3. LF UK a FNKV


9. prosince 2016

Nová kůže pro popálené

23. března. Tým vědců ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a jejich kolegů z Curyšské univerzity informoval, že na dvaceti pacientech úspěšně vyzkoušel v laboratoři vytvořenou kůži, na jejímž vývoji se podílí. Z malého vzorku pokožky pacienta ji vědci kultivovali dva až čtyři týdny. Výsledná podoba na popáleném místě téměř není rozpoznat.

 

Zdroj: Pátek Lidových novin, rubrika: Věda, strana 42, autor: Josef Tuček


6. prosince 2016

Warfarin jako pilíř antikoagulační léčby

…jde stále o velmi dobrý lék, bez něhož se v praxi neobejdeme,“ uvedl své sdělení profesor MUDr. Jan Bultas, CSc., přednosta Ústavu farmakologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, a pokračoval: „Když se podíváme, jaká je frekvence jeho preskripce, ...

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Sešit B, strana 11, autor: haš


5. prosince 2016

Ukrajinci, vítejte

Mělo by jít o desítky sester ročně. Sedmnáct už jich má na Ukrajině připravených Česká asociace sester spolu se 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy. Aktuálně probíhá nostrifikace a ministerstvo zahraničí je nachystáno sestrám udělit.

 

Zdroj: Euro, rubrika: Report - Trh práce, strana 32, autor: Petr Weikert


4. prosince 2016

Český medik založil kliniku pro umírající v Ugandě. Bolest a smrt tam vnímají jako výzvu

Malý studoval molekulární a experimentální biologii na Ostravské univerzitě v Ostravě, nyní bude končit studia na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. "Na ARU už pracovat nechci, potřebuji změnu. Uvažuji o praktickém lékařství či o interně.“

 

Zdroj: aktualne.cz, rubrika: Domácí, autor: Markéta Hronová


2. prosince 2016

Lupénka může zkrátit život až o pět let

…odpuzují okolí a mnohdy vyřazují postiženého pacienta z kolektivu,“ řekl Právu profesor Petr Arenberger, přednosta dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Pouze pětina nemocných s vážnou formou nemoci je však léčena...

 

Zdroj: novinky.cz, rubrika: Žena – Zdraví, autor: Václav Pergl


28. listopadu 2016

Trendy v léčbě mužských sexuálních dysfunkcí

…dosažení maximální koncentrace po perorálním podání avanafilu stačí půl až tři čtvrtě hodiny,“ upřesnil MUDr. Lukáš Bittner z Urologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady, Praha. Další zásadní výhodou tohoto léčivého přípravku je minimum komplikací a nižší výskyt nežádoucích.

 

Zdroj: AM Review, rubrika: Kongresová review, strana 27, autor: red


28. listopadu 2016

Lékař a publicista František Koukolík oslavil 75. narozeniny

MUDr. Koukolík je členem České lékařské akademie, přednáší na 3. lékařské fakultě UK v Praze, kde je zároveň členem vědecké rady. Za svou činnost získal četná ocenění, jeho jméno nese i planetka, objevená v září 1997 na Kleti.

 

Zdroj: Zdravotnické noviny, rubrika: Servis, strana 8


28. listopadu 2016

Nejde jen o poctu významné osobnosti

„Úkolem lékařovým je život ne pouze obnovovati a na krátkou dobu udržeti, ale od porušení chrániti a k vrchu obdivuhodné dokonalosti a krásy přiváděti,“ napsal v roce 1823 Jan evangelista Purkyně odkaz jedinečné osobnosti české a světové biomedicíny připomínají i každoroční setkání na zámku v jihočeské Blatné. Odborným garantem těchto „purkyňovských“ setkání je od samého jejich počátku prof. MUDr. Václav Mandys, Csc., z Ústavu patologie 3. LF UK a FNKV v Praze. Přiblížil nám, kdo je inicioval, s jakým záměrem vznikla a jak se ideu daří naplňovat.

 

Zdroj: Zdravotnické noviny, rubrika: Příloha - ZN Plus – Téma, strana 12


26. listopadu 2016

Účinnější léčba lidí po mrtvici

Výhodou tohoto zařízení je, že ho pacient může ovládat svou zdravou končetinou a rukavice na druhé ruce pohyb opakuje. Pavel KALVACH, neurolog, 3. LF UK v Praze.

 

Zdroj: ČT 1, 19:00, pořad Události


25. listopadu 2016

Zdravotníci slavili výročí konferencí

Dvacáté výročí svého vzniku oslavila včera v prostorách vsetínského kina Vatra Vyšší odborná škola zdravotnická Vsetín. Oslavou byla odborná konference, na jejímž programu se podílelo i několik významných osobností. Účastníkům se představil například ředitel Národního ústavu duševního zdraví profesor Cyril Höschl, pozvání přijala také Jana Heřmánková z ústavu ošetřovatelství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

 

Zdroj: Valašský deník, rubrika: Valašsko, strana 2, autor: (ela)


18. listopadu 2016

Lékařka: Na sdělení nepříznivé diagnózy rodičům dítěte asi nikdy připravená nebudu

Na pediatrii mě zaujalo především spektrum péče od nedonošených přes fyziologické novorozence až po nemocné děti do devatenácti let. Součástí lékařského týmu dětského oddělení vedeného primářem Karlem Chytrým je od roku 2014 i mladá lékařka Tereza Farová. Píseckou nemocnici si vybrala už při praxi v době studií na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

 

Zdroj: Českobudějovický deník, rubrika: Nemocniční noviny, strana 52


15. listopadu 2016

Tvrdohlavá česká lékařka vzpomíná na zlom v boji s Hodgkinovým lymfomem

Když mne v nedávném rozhovoru pro MT profesor Volker Diehl označil za tvrdohlavou a neodbytnou českou lékařku, měl pravdu. Tehdy, před více než dvaceti lety, jsem opravdu byla tvrdohlavá a neodbytná, a až se divím, že jsem to tehdy dokázala. Takže dodávám, nejen Němci a Japonci, ale zřejmě i my jsme schopni vyvinout nadstandardní úsilí a prosadit se. MUDr. Jana Marková, Interní hematologická klinika, FNKV, Praha

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: sešit C, strana 23


15. listopadu 2016

Funkční elektrická stimulace – naděje pro řešení foot drop u nemocných s RS

Častým a výrazně omezujícím problémem při roztroušené mozkomíšní skleróze (RS) je porucha chůze, projevující se obvykle syndromem padající špičky (foot drop). Alternativou k fyzioterapeutickým nebo ortotickým technikám řešení této obtíže by mohla být funkční elektrická stimulace.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, rubrika: Medicína, strana 42, autor: doc. PhDr. Kamila Řasová, Ph. D., Mgr. Terezie Prokopiusová


12. listopadu 2016

Novinky v rehabilitaci po mrtvici

Pavel KALVACH, neurolog, 3. LF UK. S tou pasivní končetinou provádí analogické pohyby a ještě to umožňuje, aby na obrazovce pacient vnímal, jak ten pohyb vypadá. Čímž se osvěžuje vnímání polohocitu. Rozhodující pro rehabilitaci je, abychom vnímali, kde končetinu máme, kde jsou prsty v jakém postavení.

 

Zdroj: ČT 24, 12:13:23, pořad: Polední události


11. listopadu 2016

Moje čtení: Michal Anděl, děkan 3. lékařské fakulty UK

Michal Anděl, děkan 3. lékařské fakulty UK , by na sklenku červeného rád pozval tři dámy – Lagerlöfovou, Lingrenovou a Rowlingovou.

 

Zdroj: HN, ego!, rubrika: knihy, strana 25, autor: Irena Jirků



2. listopadu 2016

Interaktivní výstava lékařské fakulty v Praze: Staňte se lékařem na vlastní kůži! Studenti vám ukáží, jak na to

Milovníci medicíny, ale i děti si na interaktivní výstavě „Medicína teorie a praxe“ najdou své. Tajemství pěti lékařských oborů vám v budově Akademie věd odhalí studenti 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

 

Zdroj: Blesk.cz, autor: Jan Klepárník



1. listopadu 2016

Zvítězil nad Hodgkinovým lymfomem

Rozhovor s prof. Volkerem Diehlem, který je mimořádnou osobností světové medicíny a předním světovým onkologem, jehož lékařská a vědecká dráha začala již v 60. letech 20. století. U příležitosti udělení titulu dr. h. c. Univerzity Karlovy, který 19. října převzal z rukou rektora UK prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., vystoupil prof. Dr. med. Volker Diehl s přednáškou „Hodgkin Lymphoma: a never ending exciting story of translational medicine“ na 3. LF UK. Jak v jejím úvodu připomněl prof. MUDr. Tomáš Kozák, Ph.D., právě díky profesoru Diehlovi je dnes Hodgkinův lymfom léčitelný a většinou i vyléčitelný.

 

Zdroj: Medical Tribune 22/2016, 1.11.2016, autor: Zdenka Kolářová


1. listopadu 2016

Glaukom se nedá vyléčit, je ale možné jej udržet pod kontrolou

Glaukom patří mezi nejčastější oftalmologická onemocnění Jeho patofyziologie má přesah do celé řady dalších oborů. Často se tak může stát předmětem komunikace mezi pacientem a lékařem bez ohledu na specializaci. Jak v této souvislosti odpovídat na nejčastější dotazy nemocných, radí MUDr. Jára Hornová, CSc., z Oftalmologické kliniky 3. LF UK a FNKV Praha.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Poraďte pacientovi, strana 8, autor: red


1. listopadu 2016

Nasazují lékaři v Česku na léčbu psoriázy biologickou léčbu málo?

Psoriázou trpí v Česku zhruba čtvrt milionu lidí, z nich 85 procent má lehkou či středně těžkou formu, kterou lze zvládnout zevní léčbou nebo kombinací zevní léčby a fototerapie, v některých případech celkovou perorální léčbou. „Biologickou léčbu má nasazenu 1 500 pacientů, podle odborných odhadů je teoretických kandidátů na ni v extrémním případě až 30 000,“ říká v rozhovoru pro MT prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Informace, excerpta, zajímavosti, strana 7, autor: nam


1. listopadu 2016

Týden vědy a techniky 2016

Studio ČT24, téma: Týden vědy

Host: Tereza Michaličová, studentka medicíny, 3. LF UK

 

Zdroj: Studio ČT 24, 16:50


31. října 2016

Vybízím své studenty k svobodnému myšlení, to je v medicíně zásadní

MUDr. David Marx, Ph. D., je předním českým odborníkem na kvalitu ve zdravotnictví. Je spoluzakladatelem a ředitelem Spojené akreditační komise (SAK) a zároveň působí jako proděkan 3. LF Univerzity Karlovy

 

Zdroj: Zdravotnické noviny, rubrika: Rozhovor, strana 5, autor: Jakub Hlaváč


31. října 2016

3. lékařská fakulta UK a festival Týden vědy a techniky

Interaktivní festival Týden vědy a techniky Akademie věd ČR je největším vědeckým festivalem v České republice, který zahrnuje přednášky, výstavy, dny otevřených dveří, dokumentární filmy, workshopy, vědecké kavárny a mnohé další aktivity napříč celou republikou i všemi vědeckými obory. Šestnáctý ročník bude zahájen v úterý 1. listopadu a skončí v neděli 13. listopadu 2016. Ponese se v duchu motta „Za hranice známého“. Univerzita Karlova je hlavním partnerem festivalu. Pro letošní ročník si 3. LF UK vybrala prezentaci pěti oborů: dentální hygieny, popáleninové medicíny, rehabilitace, otorinolaryngologie a anesteziologie a resuscitace.

 

Zdroj: Medicína.cz., rubrika Aktuality, Autor: MUDr. Olga Wildová



16. října 2016

Ministerstvo zdravotnictví připravuje pilotní projekt

Zuzana KOZÁKOVÁ, moderátorka. Ministerstvo zdravotnictví připravuje pilotní projekt, který by měl do Česka přilákat zdravotní sestry z Ukrajiny. Návrh chce v listopadu předložit na jednání vlády. Projekt, který má pomoci vyřešit nedostatek sester v nemocnicích, má i 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. V jeho rámci by mohlo během října dorazit do Česka 17 sester.

 

Zdroj: Frekvence 1, 07:00, pořad: Zprávy


10. října 2016

Prasknou lékařské fakulty?

„Potřebovali bychom, aby nastoupilo až 500 nových mediků. Tento stav by ovšem znamenal nejen nutnost finanční podpory na studium každého jednoho posluchače, ale i vyšší prostředky na posluchárny či laboratoře,“ řekl proděkan pro studium a výuku 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy David Marx.

 

Zdroj: Týden, rubrika Aktuálně, strana 40, autor: Vladimír Barák


6. října 2016

Dětských úrazů s příchodem podzimu stále přibývá

Milan MACHART, primář Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3.LF UK a TN. U těch mladších školních dětí i těch starších jsou to pády z těch nářadí, čili jsou to zlomeniny dlouhých kostí, čili předloktí, bérce a ta předloktí jsou to nejčastěji, tupá poranění břicha při pádu z kola.

 

Zdroj: Prima, 17:30, pořad: Odpolední zprávy


6. října 2016

Celiakie

Každopádně bezlepková dieta není jen náhradou obilovin rýží, ale i jinými dobře dostupnými cereáliemi, a pacienti s celiakií  informace o nutnosti tohoto pestrého výběru dostávají. Iva Hoffmanová, 3. lékařská fakulta UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

 

Zdroj: Vesmír, rubrika Fórum čtenářů, strana 5, autor: jmč


26. září 2016

Přímá katerizační trombektomie může nahradit bridging trombolýzu

Přímá katerizační trombektomie je stejně účinnou metodou léčby akutního iktu ischemické etiologie jako bridging trombolýza. Výsledky observační studie PRAGUE-16 byly prezentovány na kongresu ESC 2016.

 

Pokud se akutní ischemický iktus způsobený okluzí velké arterie neléčí, vede až u poloviny pacientů ke smrti a u dalších 40 až 50 procent pacientů má za následek trvalou disabilitu,“ řekl hlavní investigátor profesor Petr Widimský, vedoucí Kardiocentra 3. LF UK.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika Sešit C, strana 19, autor: cin


12. září 2016

Nic zde není tak trvalé jako pomíjivost

Z opačné strany se pak dozvědí, jak se u nás žije a pracuje cizinkám, které našly práci v českém zdravotnictví. Konkrétně o tom pohovoří Bc. Yuliya Sedeshova, která přišla do ČR před devíti lety z Ukrajiny a poté, co vystudovala na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, našla místo na jednotce intenzivní péče ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze.

 

Zdroj:Florence, strana 1, autor: Magda Hettnerová


12. září 2016

Přinese systém vzdělávání 4 + 1 více sester do zdravotnictví?

PhDr. Hana Svobodová, Ph. D., přednostka Ústavu ošetřovatelství 3. LF UK v Praze. Myslím, že problém s nedostatkem sester není v jejich vzdělávání. Jedním z důvodů „úniku“ sester z nemocniční sféry je, že od 90. let vznikaly díky restrukturalizaci zdravotní a sociální péče agentury domácí péče, soukromé ordinace lékařů, sociální zařízení poskytující i zdravotní péči, zařízení se specifickým zaměřením (hospice, zařízení pro péči o nemocné s demencí apod.), kde právě počet sester narostl o desítky tisíc.

 

Zdroj: Florence, rubrika: O čem se mluví, strana 4, autor: mhe


3. září 2016

Cyril Höschl: Vidím víc moudrosti než hlouposti

Může si člověk sám naordinovat dobrou náladu? Řada lidí má tendenci ordinovat si dobrou náladu panákem nebo marihuanou, ale takhle jste to jistě nemyslela. Ale vážně, určitě ano. Je to otázka životního stylu. Základní návod zní: snažit se vidět na lidech ve svém okolí to lepší. Ve chvíli, kdy vidíte to lepší, dočkáte se úplně jiné reakce, než když na nich a priori vidíte negativa. To je první předpoklad k tomu nemít blbou náladu. Když se ze začarovaného kruhu vymaníte, začnete se sama cítit líp. Musí se to trénovat. Nejde to tak, že bychom si řekli: pojďme mít dobrou náladu a našili si hubu doširoka.

 

Zdroj: Magazín Práva, rubrika: Osobnost, strana 4, autor: Vendula Presserová


30. srpna 2016

Sundejte občas pracky z klávesnic

Rozhovor o slabinách moderního člověka. Psychiatr profesor Cyril Höschl je člověkem, který dokáže o odborných a závažných společenských problémech mluvit naprosto srozumitelně a nebojí se říkat věci, které se kvůli politické či jiné „korektnosti“ zrovna nenosí. Neustále se hovoří o tom, že v současnosti je více stresu, než bývalo dříve. Vidíte to také tak? Tato doba je dobou pohodářů, kteří si sice stěžují, kolik toho mají a co je stresu, ale ve skutečnosti máme stresu mnohem méně, než bylo dřív. Představte si například, že by v každé rodině zemřela nejméně polovina dětí dřív, než by se dostala do první třídy. Dnes je to naprosto nemyslitelné.

 

Zdroj: Psychologie dnes, rubrika: Rozhovor, strana 8, autor: Daniela Kramulová


28. srpna 2016

Vesmírné léky proti rakovině

Vakcíny proti zákeřným chorobám nebo nové metody léčby rakoviny. Kosmický výzkum přináší léky, které zachraňují lidi na Zemi. Vědci nyní pracují na několika novinkách. „Další objevy nepochybně přinese cesta na Mars,“ říká odborník na kosmickou medicínu Pavel Boháček. Pracuje v Ústřední vojenské nemocnici v Praze a vedle dalšího studia ošetřovatelství na 3. LF UK se zabývá využitím kosmických poznatků v pozemské medicíně a dlouhodobého upoutání na lůžko na zdravotní stav člověka.

 

Zdroj: Týden, rubrika: Moderní život, strana 78, autor: Lukáš Seidl


23. srpna 2016

Vážná zranění dětí

… ten nekritičtější okamžik je, když se oteplí venku. Začne takové to opravdové léto. Pavel Tomek, lékař, Klinika dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK a TN - Děti mají volno, a věnujou se sportovním aktivitám. Mají spoustu času na to způsobit si nějakej úraz.

 

Zdroj: ČT 1 19:00, pořad: Události, moderátorka Jitka Szászová


17. srpna 2016

Praxe soukromých lékařů i v nemocnicích?

Zatím ale z avizovaných změn radost nemá. On sám by ocenil hlavně větší finanční motivace pro lékaře školitele. Ota Bacík Šťastný, student 3. LF UK. Aby ti zkušenější lékaři, kteří nás vedou, měli motivaci s námi trávit maximum času.

  

Zdroj: ČT 1 19:00, pořad: Události, moderátorka Jitka Szászová


16. srpna 2016

K čemu by vedla připravovaná změna vzdělávání sester?

„Je to jednoznačně krok zpátky, pravděpodobně dojde k chaosu ve vzdělávání sester, ke snížení kvality péče, k degradaci sesterské profese (stačí jeden rok?), k odklonu od evropského trendu, od účasti na mezinárodních projektech a přístupu k zahraničním poznatkům, ke zvýšení tlaku na studenty atd.,“ myslí si PhDr. Hana Svobodová, Ph.D., přednostka Ústavu ošetřovatelství 3. LF UK.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: Sešit A, strana 1


11. srpna 2016

Pozor na melanom

... bychom měli chodit stejně často jako k zubaři, tedy se znaménky jednou za rok. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a  FNKV - Počet nových případů maligního melanomu v České republice stále stoupá. Dneska jsme asi na 2,5 tisících nových pacientů...

 

Zdroj: Prima 18:55, pořad: Zprávy FTV Prima


9. srpna 2016

Změna vzdělávání sester: Zbude z ní další nekoncepční prvek, nebo zvýší počty zdravotníků?

„Péče o pacienty je příliš rizikový prostor na to, abychom na aktivní personalistiku rezignovali. Krok říct, že zdravotnický asistent má ty a ty kompetence, je krokem prvním. Tím druhým je ověřit, zda je opravdu má a jestli o ně nepřišel,“ zdůrazňuje proděkan pro výuku a studium 3. LF a ředitel Spojené akreditační komise David Marx.

  

Zdroj: Zdravotnický deník, autor: Michaela Koubová


7. srpna 2016

Česko nemá lidi na práci

...v českých nemocnicích minimálně tisícovka sester. Situace je teď natolik vážná, že už některé nemocnice musely zavřít i celá oddělení, a tak se třeba 3. LF UK snaží pomocí speciálního projektu nabrat posily, například z Ukrajiny.

 

Zdroj: TV Prima 18:55, pořad: Zprávy FTV Prima


7. srpna 2016

Pro snadný život

O kyselině hyaluronové jste asi už slyšely. Možná vás ale překvapí, že se používá nejen do krémů. „Stále častěji se s ní lze setkat i v oblasti gynekologie při léčbě či prevenci vaginálních potíží, jako jsou suchá sliznice, její podráždění, svědění, bolestivé pocity při souloži a další,“ uvádí MUDr. Jiří Slíva z Ústavu farmakologie 3. LF UK Praha.

 

Zdroj: Tina, rubrika: Rady pro snadný život, strana 27, autor: Kateřina Endrlová, Eva Danielová, Andrea Votrubová


5. srpna 2016

Školní jídelny vaří podle starých norem, čeká je změna

„Určitě ho musíme aktualizovat a vzít v úvahu nové poznatky o výživě,“ myslí si Pavel Dlouhý z Ústavu výživy na 3. LF UK. Dovede si představit, že by ho nahradil úplně nový systém, zaměřený zejména na pestrost stravy.

 

Zdroj: Hospodářské noviny, rubrika: události, strana 4, autor: Markéta Hronová


5. srpna 2016

Jak vyzrát na bolest

V klimakteriu, kdy už cyklus nemá, se tyto rozdíly smazávají, protože se snižuje ochranný vliv estrogenů,“ popisuje profesor Rokyta, který působí na 3. LF UK.

 

Zdroj: Rodina DNES, rubrika Zdraví, strana 14, autor: Ivana Karásková


22. července 2016

Podniky musejí stále častěji hledat zaměstnance v zahraničí

„V ČR chybí necelá tisícovka všeobecných sester. Tento nedostatek se již delší dobu projevuje redukcí lůžek v některých nemocnicích a v několika případech došlo dokonce i k uzavření celých oddělení. 3. LF UK nyní pracuje na projektu, který by měl zajistit pracovní posily z Ukrajiny. V září by mělo přijít 25 sester,” sdělila prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.

 

Zdroj: novinky.cz, rubrika: Kariéra


19. července 2016

Podniky hledají zaměstnance v cizině

Rekordně nízká nezaměstnanost a nedostatek vhodných pracovníků nutí podniky stále čas -těji hledat nové zaměstnance v zahraničí či mezi ženami. Shodli se na tom zástupci podniků i personálních agentur. Například klenotnictví ALO diamonds nalákalo zaměstnance z Belgie, 3. LF UK chce doplnit chybějící všeobecné sestry posilami z Ukrajiny. V září by odtud mělo přijít 25 sester.

 

Zdroj: Právo, rubrika: Trhy & ekonomika, strana: 19, autor: (zr)


16. července 2016

Medici a mladí lékaři pomáhají léčbě i hudbou

Každoročně se z celé Evropy sjíždí přibližně osmdesát studentů a mladých lékařů s láskou k hudbě do jednoho vybraného města. Zde se pod vedením zkušeného dirigenta vytvoří symfonický orchestr a sbor a připraví k vystoupení. Organizace letošního “českého ročníku” v Praze a Brně se ujali absolventi 3. LF UK.

 

Zdroj: novinky.cz, rubrika: Vaše zprávy, autor: Jaroslav Štěpaník


12. července 2016

Lékař: Odstranění všech znamének už v dětství by před melanomem ochránilo

Jeden z nejagresivnějších typů nádorů, zhoubný melanom, se začíná stále častěji objevovat i u dětí. „Může za to hlavně nadměrné slunění. Největší nárůst jsme zaznamenali mezi dospívajícími dívkami, které se rády opalují,“ odpověděl v on-line rozhovoru profesor Petr Arenberger.

 

Zdroj: OnaDnes, autor: pet


9. července 2016

Konec sester vysokoškolaček. Je to špatně?

Co říkáte na návrh o změně vzdělávání zdravotních sester? Primárním stimulem k novele tohoto zákona bylo odhodlání změnit systém vzdělávání všeobecných sester v ČR, přičemž udávanými důvody jsou jejich nedostatek a nejasné kompetence zdravotních asistentů. Současný systém vzdělávání zdravotních sester pokládám za odpovídající situaci ve většině rozvinutých států a hlavně odpovídající potřebám profese. Novela je dle mého názoru cestou zpět a domnívám se, že časem se budeme vracet k současnému systému“, říká David Marx lékař, přední český odborník na kvalitu ve zdravotnictví, proděkan pro studium a výuku na 3. LF UK, vedoucí Kabinetu veřejného zdravotnictví.

 

Zdroj: Krkonošský deník, rubrika: Krkonoše a Český Ráj, strana 2, autor: Zdena Kolářová


9. července 2016

Nejohroženější skupinou jsou pánové mezi 50 a 60

Jaká opatření jsou nejúčinnější? „Jde o fotoprotekci (používání krémů s ochrannými filtry) a používání plážového oblečení. Důležité je využívat režimová opatření, tedy nechodit na slunce před polednem, kdy nejen svítí nejvíce, ale zároveň je tam nejintenzivnější část UVB záření, která nás snadno spálí a ani tolik neopálí“, říká profesor Petr Arenberger.

 

Zdroj: Pražský deník, rubrika rozhovor názory, strana 12, autor: Zdena Kolářová


7. července 2016

Zlepšuje slunce akné?

„Pupínky se mohou objevit už za pár dnů, ale klidně až po měsících, je to různé. Proces zesilování rohové vrstvy je postupný. Může vzniknout po týdnu až měsíci působení záření. Může se ještě násobit používáním méně kvalitních opalovacích krémů, které také mohou mít komedogenní účinky, což znamená, že napomáhají ucpávání pórů,“ vysvětluje doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV

 

Zdroj: Moje zdraví, rubrika zdraví a krása, strana 59, autor: Marie Hejlová


4. července 2016

II. jarní konference Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. LF UK

Dne 12. května 2016 se u příležitostí Mezinárodního dne sester konala na půdě 3. LF UK již II. jarní konference FNKV, určená pro nelékařské zdravotnické profese.

 

Zdroj: Florence, rubrika Zprávy našich partnerů z konferencí, strana 36


4. července 2016

Peritoneální dialýzu u nás využíváme málo. Proč?

„Peritoneální dialýza je velmi vhodnou metodou náhrady funkce ledvin k překlenutí období před transplantací. V ČR se bohužel využívá stále výrazně méně než třeba v Nizozemsku, kde je touto metodou léčeno zhruba 20 procent pacientů, ve Velké Británii téměř 40 procent či ve Skandinávii, kde se čísla v jednotlivých zemích pohybují mezi 22 a 38 procenty,“ řekl předseda České nefrologické společnosti prof. MUDr. Ivan Rychlík, CSc., přednosta II. interní kliniky 3. LF UK a FNKV.

 

Zdroj: Florence, rubrika Zprávy našich partnerů z konferencí, strana 37, autor: ŠAL


4. července 2016

O pediatrickém ošetřovatelství v praxi se diskutovalo na půdě 3.LF UK

Ve čtvrtek 9. června 2016 proběhla na půdě 3. LF UK konference s názvem „Moderní trendy v pediatrickém ošetřovatelství“, kterou organizovala Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV.

 

Zdroj: Florence, rubrika Zprávy našich partnerů z konferencí, strana 41, autor: Mgr. Michaela Chmelařová


27. června 2016

Odborná společnost navrhuje úhradu torické čočky při kataraktě a významném astigmatismu

Odstranění katarakty společně s astigmatismem totiž vyžaduje použití čočky torické, na niž se nevztahuje úhrada z veřejného zdravotního pojištění. A za druhé současná legislativa neumožňuje doplatek na torickou čočku, proto si pacient musí hradit nejen ji, ale i celý zákrok. „Podle legislativy nelze platbu za zákrok dělit na hrazenou část, tedy odstranění šedého zákalu a odstranění krátkoči dalekozrakosti, a nehrazenou část, tedy odstranění astigmatismu,“ vysvětlil MUDr. Pavel Studený, Ph. D., primář Oční kliniky 3. lékařské fakulty UK a FN Královské Vinohrady, Praha.

 

Zdroj: AM Review, rubrika: Téma, strana 2, autor: esr, red


22. června 2016

Přijímačky na 3. LF? Nestačí jen našprtat biologii, potřeba je i přehled o aktuálním dění a sporných otázkách

Co bývá důvodem, proč si studenti volí právě 3. LF? „Jedna motivace u našich uchazečů je, že je škola menší. Vedení fakulty se také snaží o to, aby se posilovaly činnosti, které bezprostředně nesouvisí s výukou, ale prohlubují sociální roli lékaře a vědomí toho, že je součástí komunity. Bují tu tedy spolkový život, a to jak v rámci jednotlivých oborů, tak jimi napříč – dochází k integraci včetně té mezi jazykovými skupinami. Co se týče odlišnosti ve studiu, učí fakulta všeobecné lékařství podle vzoru Maastrichtu, Mnichova či Cambridge,“ shrnuje argumenty uchazečů a studentů David Marx.

 

Zdroj: Zdravotnický deník, autor: Michaela Koubová


21. června 2016

Léčení bolesti je stále výzvou

„Akutní bolest je velice užitečný signál. Ta chronická nás naopak velice obtěžuje - je to strašná nemoc, se kterou bojuje v průměru 30 procent populace vyspělých zemí. Nejčastější je bolest zad, jež je zároveň také nejdražší bolestí na světě; kvůli ní mají pacienti nejvíce prostonaných dnů a stojí pojišťovny nejvíce peněz," říká fyziolog a patofyziolog prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc., FCMA, člen Akademického senátu UK a 3. LF UK

 

Zdroj: Moje zdraví, 3.6.2016, rubrika Kdo nás zajímá, strana 7, autorka Markéta Ostřížková


21. června 2016

Rehabilitace pacientů s roztroušenou sklerózou

"Chybí systematičnost a lepší organizace rehabilitační péče – v multidisciplinární péči spolu odborníci týmu nekomunikují. Navíc je specializovaných terapeutů málo a pojišťovny hradí pouze omezené množství terapií, což jsou překážky, které v Norsku ani v dalších zemích západní Evropy nemusejí překonávat,“ říká PhDr. Kamila Řasová, Ph.D., z Kliniky rehabilitačního lékařství 3. LF UK v Praze.

 

Zdroj: Medical Tribune, rubrika: sešit B, strana 12, autor: len


20. června 2016

Padesát odstínů bronzu

„UV záření z podstaty věci kůži poškozuje,“ objasňuje na samý začátek přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV Petr Arenberger. „Dlouhovlnná složka, která nás tak hezky opaluje, totiž narušuje vazivová vlákna ve střední vrstvě kůže, která tím ztrácí pružnost, a začnou se tvořit vrásky.“

 

Zdroj: Ona DNES, rubrika Krása, strana 26, autorka Karolína Demelová


16. června 2016

Štěrbová venku kraluje a vyhlíží Evropu

Dvaadvacetiletá plavkyně přitom nemá na tréninkovou přípravu tolik času, kolik by si sama představovala. Redukuje ho náročné studium na 3. LF UK v Praze. „Zkouškové je drsné,“ přiznává. „Samozřejmě by to chtělo v tréninku trochu přidat, ale škola to nedovolí. Velká výhoda ovšem je, že mám bazén jen pět minut od koleje,“ pokračuje přemožitelka kanálu La Manche z roku 2010.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika Kraj Pardubický, strana 14, autor Luděk Votava


15. června 2016

Paliativní péče

Aktuální Zátiší bude o smrti. O utrpení. O jeho zmírňování. O takzvané paliativní péči, která pomáhá nevyléčitelně nemocným pacientům trávit poslední část života důstojně a co nejkvalitněji. Bavit se budeme i o připravovaném zákonu o eutanázii, o rizicích, které může přinést. Host: Martin Loučka, Centrum paliativní péče

 

Zdroj: Radio1, moderátor: Aleš Vojíř


7. června 2016

Za prevencí IM na křídlech Pegasových

Současné guidelines v léčbě AKS se zaměřením na ticagrelor.

V úvodní přednášce se prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc., z III. interní-kardiologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze soustředil na používání inhibitorů P2Y12 v antiagregační léčbě, jak je shrnuje Doporučení ESC 2015 pro léčbu pacientů s akutním koronárním syndromem (AKS) bez elevací úseku ST, připravené Českou kardiologickou společností.

 

Zdroj: Medical Tribune, 7.6.2016, rubrika sešit D, strana 28, autorka Hana Šindelářová


6. června 2016

Nová doporučení ESC pro intervenční kardiologii

Z bohatého programu největšího tuzemského odborného setkání kardiologů pro vás vybíráme některá ze sdělení, která mají bezprostřední dopad do klinické praxe.

 

Doc. MUDr. Pavel Osmančík, Ph. D., z III. Interní kardiologické kliniky 3. LF UK a FNKV Praha, například hájil užitečnost CHA2DS2-VASc skóre, které se používá k odhadu rizika vzniku trombembolických komplikací, a to u pacientů s fibrilací síní (FS).

 

Zdroj: AM Review, 6.6.2016, rubrika Kongresová review, strana 8


6. června 2016

Peritoneální dialýzu u nás využíváme málo. Proč tomu tak je?

V České republice podstupuje dialyzační léčbu jako náhradu funkce ledvin více než šest tisíc lidí. Třikrát týdně musejí dojíždět na pravidelné terapie do jednoho z více než stovky dialyzačních středisek. Každá návštěva přitom trvá v průměru čtyři až pět hodin. Velmi vhodnou variantou je domácí dialýza – hemodialýza, na kterou v těchto týdnech přecházejí první pacienti, a peritoneální dialýza, kterou u nás zatím využívá necelých osm procent nemocných.

 

prof. MUDr. Ivan Rychlík, CSc., přednosta II. interní kliniky 3. LF UK a FNKV: „Peritoneální dialýza je velmi vhodnou metodou náhrady funkce ledvin k překlenutí období před transplantací. V ČR se bohužel využívá stále výrazně méně než třeba v Nizozemsku, kde je touto metodou léčeno zhruba 20 % pacientů, ve Velké Británii s téměř 40 % či ve Skandinávii, kde se čísla v jednotlivých zemích pohybují mezi 22 a 38 %. Přitom podle různých zdrojů až 75 % všech nemocných si může zvolit mezi hemodialýzou a dialýzou peritoneální.“

 

Zdroj: AM Review, 6.6.2016, rubrika Kongresová review, strana 12


3. června 2016

Intimní nepřítel. Proč máme mykózy?

Po pravdě řečeno, jedná se o jeden z nejčastějších problémů přivádějících ženu ke gynekologovi. Původcem onemocnění je ve většině případů kvasinka Candida albicans. Projevy bývají typické - zmiňované svědění, pálení, někdy i otok vnějšího genitálu a pochvy, bílý hrudkovitý výtok připomínající svou konzistencí tvaroh, nepříjemné pocity až bolest při močení a během pohlavního styku," popisuje na úvod MUDr. Irena Baťková z Gynekologické kliniky 3. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice Praha.

 

Zdroj: Moje zdraví, 3.6.2016, rubrika Klinika/Zdraví ženy, strana 24, autorka Helena Míková


1. června 2016

Ředitelé nemocnic se obávají zhoršení kvality a dostupnosti zdravotní péče

Hostem je David Marx, proděkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a také předseda České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví.

 

Zdroj: ČRO Radiožurnál, 1.6.2016, 18:10, 5:53, pořad Ozvěny dne - publicistika


1. června 2016

Konec uznávané lékařky

„V žádném případě ti lidé nesmějí dávat peníze spojené s výzkumem kmenových buněk. Ti lidé jsou v situaci vydíraných, ti lidé umírají a každý udělá cokoli,“ řekl Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky 3. LF UK.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, 1.6.2016, rubrika Z domova, strana 4, autor: Iva Bezděková, Vojtěch Srnka


31. května 2016

Senátorka nezákonně vydělává na pacientech, ti platí za falešnou naději

„Kdybychom byli ve slušné, civilizované, demokratické zemi, tak především vědci sami by z toho vyvodili důsledky a výrazně by zvážili pokračování své vědecké kariéry,“ dodal přednosta Ústavu etiky 3. LF UK Marek Vácha.

 

Zdroj: echo24.cz, 31.5.2016, rubrika Domov, Krátké zprávy, Homepage, autor: Echo24, čtk



31. května 2016

Tým senátorky Sykové si nechal platit za léčbu, akademie ji chce odvolat

Zdroj: zpravy.iDNES.cz, 31.5.2016, rubrika Zprávy / Domácí, strana 0, autorka: iDNES.cz, Zdeňka Trachtová, ČTK


30. května 2016

Obchod s nadějí II

Marek VÁCHA, přednosta Ústavu etiky 3. LF UK 

V žádném případě ti lidé nesmí dávat jakékoliv peníze, které jsou jakýmkoliv způsobem spojeny s výzkumem kmenových, kmenových buněk, protože ti lidé jsou v situaci vydíraných, ti lidé umírají a samozřejmě každý udělá cokoliv a žádá třeba i o nevyzkoušenou terapii. To v některých limitních případech je možné v civilizovaných zemí, i třeba v USA, ale nikdy, nikdy ti lidé za to nesmí dávat peníze, byť je dávali bokem nebo podobně.

 

Zdroj: ČT 1, 30.5.2016, 21:25, pořad Reportéři ČT, 0:53


28. května 2016

Kde vědci v ČR píší nejlepší články

Hodnocení vědy je věda sama o sobě. Jedním ze způsobů, jak zjistit, kdo činí světově převratné objevy a kdo spíše bádá na domácím kolbišti, je sledovat četnost studií v různě vlivných časopisech daných oborů. A ve špičkové kvalitě článků excelují vědci z řady ústavů Akademie věd ČR, dále z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy i mnozí další, ukazuje studie centra IDEA.

 

Kardiovaskulární nemoci (45)

1. IKEM

2. 3. lékařská fakulta UK

3. Nemocnice Na Homolce

4. Fakultní nemocnice v Motole

5. Fyziologický ústav AV

6. 1. lékařská fakulta UK

 

Zdroj: Lidové noviny, 28.5.2016, rubrika Česká pozice, strana 13, autor: Martin Rychlík


26. května 2016

Názory na eutanazii

Marek VÁCHA, přednosta Ústavu etiky, 3. LF UK v Praze

Zdroj: ČT 24, 26.5.2016, 20:00, pořad 90' ČT24, 46:21 minuta


25. května 2016

Léčba ischemických CMP v České republice – pohled neurologa

Ischemické cévní mozkové příhody představují velmi závažná onemocnění, s vysokou mortalitou a trvalými následky působícími invaliditu. V současnosti je dostupná léčba s vědeckou evidencí o účinnosti, která může významně zlepšit prognózu pacientů, avšak její efekt závisí na včasné aplikaci (princip terapeutického okna). Všichni pacienti zároveň profitují z intenzívní péče na specializované iktové jednotce. Proto je diagnostika a léčba mozkových příhod u nás soustředěna do sítě vysoce specializovaných center, probíhá podle legislativních předpisů a odborného standardu.

 

Zdroj: Postgraduální medicína, 25.5.2016, rubrika Focus, strana 50, autor: MUDr. Ondřej Škoda, Ph.D. 3. LF UK


24. května 2016

Onkologie se po spirále vrací k imunoterapii – a na vyšší léčebné kvalitě

U melanomu je imunoterapie nejdál. Asi nejdále moderní imunologické metody postoupily v léčbě melanomu. První sdělení tedy bylo věnováno tomuto tématu. Ujala se jej přední specialistka na léčbu tohoto nádoru doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV.

 

Zdroj: Medical Tribune, 24.5.2016, rubrika Sešit C, strana 22


23. května 2016

Šach mat pro pokročilý melanom, karcinom plic i ledvin

V 1. linii je nivolumab indikován jako monoterapie pokročilého –neresekovatelného nebo metastatického – melanomu u dospělých bez mutace BRAF. Tím, kam kráčí léčba tohoto onemocnění, se zabývala doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV.

 

Zdroj: AM Review, 23.5.2016, rubrika XL. brněnské onkologické dny, strana 18


23. května 2016

Podpůrná a paliativní péče – zacíleno na zvládání nežádoucích účinků léčby i na důstojné odcházení

V „paliativní části“ sympozia se PhDr. Martin Loučka, PhD., ředitel Centra paliativní péče 3. LF UK v Praze, věnoval problematice pacientů a jejich blízkých v situaci, kdy už nádor nereaguje na kurativní terapii a je třeba převést pozornost ke zmírnění symptomů a kvalitě života.

 

Zdroj: AM Review, 23.5.2016, rubrika XL. brněnské onkologické dny, strana 30


23. května 2016

Včasná léčba je podmínkou úspěchu

Přednosta ORL kliniky FNKV MUDr. Martin Chovanec, Ph. D., se zabýval historií neurootochirurgie na ORL klinice 3. LF UK a FVKV. Jak řekl, v současnosti klinika nabízí komplexní diagnostickou a terapeutickou péči pacientům s onemocněním vnitřního ucha, n. VIII a spánkové kosti.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, 23.5.2016, rubrika Odborné akce, strana 45



16. května 2016

Kmenové buňky se slevou

„Podmiňovat aplikaci této metody nějakou částkou předem považuji za zcela nepřípustné,“ říká známý onkolog Pavel Klener. „Je to naprosto zavrženíhodné a nemám pro to slov,“ doplňuje Marek Vácha z Ústavu etiky na 3. LF UK. Organizátoři léčby podle Váchy zneužili toho, že „ti lidé mají smrt na jazyku, jsou ochotni prodávat domy, dají vám všechno, oč je požádáte“.

 

Zdroj: Respekt, 16.5.2016, rubrika Civilizace, strana 59, autor Martin Uhlíř


9. května 2016

Mnoho tváří diabetu

52. diabetologické dny

Péče o pacienta s diabetem musí být komplexní. Diabetes mellitus 2. typu je složité a progresivní onemocnění, a proto se všichni diabetologové již dávno nedívají pouze na kompenzaci glykémie, ale pohlížejí na své pacienty také očima psychologa, kardiologa, nefrologa aj., aby se snažili co nejlépe zabránit všem negativním následkům a komplikacím tohoto onemocnění.

 

Diabetes a ledviny

Prof. MUDr. Ivan Rychlík, CSc., předseda České nefrologické společnosti a přednosta I. interní kliniky 3. LF UK a FNKV, připomněl, že postižení ledvin u pacientů s diabetem globálně přibývá, potvrzují to i epidemiologická data z ČR. Kromě diabetické glomerulosklerózy narůstají i jiná primární renální onemocnění.

 

Zdroj: AM Review, 9.5.2016, rubrika Kongresocá review, strana 15, autor kip


5. května 2016

Proč si s sebou nosíme až dvě kila bakterií?

Lidské tělo bylo tradičně chápáno jako soubor buněk, které všechny pocházejí z oplozeného vajíčka a přes rozdílnou morfologii obsahují stejnou genetickou výbavu. Ve světle přibývajících poznatků však bylo nutné nahradit toto paradigma novou koncepcí organismu jako holobiontního systému, jehož je mikrobiota nedílnou a plnohodnotnou součástí. Dnes víme, že vliv mikrobů je mnohostranný – ovlivňují nejen trávení potravy, ale i četné metabolické pochody v našich tělech, chrání nás před některými infekcemi, mají vliv i na naši psychiku a chování.

 

Doc. MUDr. Ladislav Machala, Ph. D., (*1954) vystudoval medicínu na Univerzitě Karlově. Pracuje v AIDS centru Nemocnice Na Bulovce, na 3. lékařské fakultě UK přednáší obor infekčních nemocí.

 

Zdroj: Vesmír, 5.5.2016, rubrika Mikrobiologie, strana 16, autor Jiří Beneš, Ladislav Machala


5. května 2016

První ukrajinské zdravotní sestry míří do Česka. Učí se jazyk, ministerstvo jedná o urychlení víz

Skupinu Ukrajinek do Česka přiveze 3. LF UK, která navázala spolupráci s univerzitou v Užhorodu. Ta pomohla vytipovat sestry pracující po celé Ukrajině.

 

"Protože Ukrajina není členem Evropské unie, tak se musíme hodně věnovat srovnávání vzdělávání. Některé z uchazeček vypadly z projektu, protože nesplňovaly kritéria všeobecné sestry," vysvětluje přednostka fakultního Ústavu ošetřovatelství Hana Svobodová, která sestry pomáhala vybírat.

 

Zdroj: aktualne.cz, 5.5.2016, rubrika Domácí, autorka Markéta Šrajbrová


2. května 2016

Boj proti rakovině kůže

Nádory kůže jsou v Česku stále častější. Už teď jich přitom Češi mají nejvíc ve střední a východní Evropě. Dnes začala další řada preventivních akcí ve speciálních stanech přímo v ulicích tuzemských měst. Jak se melanomu vyvarovat? A jak poznat nebezpečné pigmentové znaménko? I na to se zeptáme přednosty Dermatovenerologické kliniky FNKV a 3. LF UK Petra Arenbergera.

 

Zdroj: ČT 24, 2.5.2016, 22:00, pořad Události, komentáře


2. května 2016

Zázračný aspirin likviduje celulitidu

Za odstranění celulitidy nemusíte utrácet horentní částky. Leckdy stačí upravit životní styl, radí Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV.

 

Zdroj: Týden, 2.5.2016, rubrika Moderní život, strana 88, autor Ondřej Fér


21. dubna 2016

Zdravotnická poradna ČRO Dvojka - kožní onemocnění

Lupénka není vyléčitelná. Léčit ji ale umíme, říká dermatolog Psoriáza je systémové onemocnění. Přitom nejde jen o nemoc kůže, ale zánět může postihnout další orgány. Navíc je dědičná, její rozvoj tak ovlivníte minimálně. Hovoří přednosta Dermatovenerologické kliniky III. LF UK a FNKV Petr Arenberger.

 

Zdroj: ČRo Dvojka, 21.4.2016, 10:04, pořad Poradna, moderátorka Martina Kociánová


20. dubna 2016

Uděleny ceny Univerzity Karlovy

Za významný tvůrčí počin uděluje Univerzita Karlova v Praze Ceny Bedřicha Hrozného. Rektor univerzity Tomáš Zima je letos předal třem badatelským týmům.

 

Tým z 1. a 3. lékařské fakulty pak získal stejnou cenu za porovnání různých postupů při léčení vysokého krevního tlaku. Působili v něm Jiří Widimský, Jano Rosa, Ondřej Petrák, Branislav Štrauch, Tomáš Zelinka, Robert Holaj, Petr Widimský, Petr Toušek a Karol Čurila.

 

Zdroj: Lidové noviny, 20.4.2016, rubrika: medicína a věda, strana 16


19. dubna 2016

Kolik absolventů medicíny mizí v zahraničí?

Na 3. LF UK v Praze mají studenti mimořádnou příležitost absolvovat část svého kurikula na zahraničních univerzitách, což je ta nejlepší příprava pro začátek profesionální kariéry v zahraničí. V rámci programu Erasmus+ má 3. LF UK 32 uzavřených dohod s univerzitami ve třinácti státech EU.

Doc. MUDr. Alexander M. Čelko, CSc., proděkan 3. LF UK v Praze.

 

Zdroj: Medical Tribune, 19.4.2016, rubrika: sešit A, strana 2


16. dubna 2016

Čeští lékaři budou testovat nový typ umělé kůže

Popáleniny patří k nejhorším úrazům, jejich léčení je zdlouhavé a bolestivé. Na konci pacientům zůstávají jizvy na celý život. U dětí je to ještě horší. Právě pro ně vyvinuli vědci ve Švýcarsku nový typ umělé kůže, který budou testovat i nemocnice v Česku. Hovoří přednosta Robert Zajíček z Kliniky popáleninové medicíny 3. LF UK.

 

Zdroj: ČRO Radiožurnál, 16.4.2016, 18:00, pořad: Zprávy, redaktorka Iveta Vávrová


11. dubna 2016

Bezpečná medikace I – Rizikové léky (5. díl seriálu)

V dalším díle seriálu o bezpečí pacientů MUDr. David Marx představuje jednoduchá, ale účinná opatření na straně nemocnice, která chrání zdraví a životy pacientů i zdravotníky před jejich vlastními chybami.

 

Zdroj: Zdravotnický deník, 11. 4. 2016


9. dubna 2016

Dětské popáleniny

Rozhovor s přednostou Kliniky popáleninové medicíny FNKV a 3. LF Robertem Zajíčkem.

 

Zdroj: ČT - Studio 6 víkend, 9. 4. 2016, moderuje Barbora Brunclíková


8. dubna 2016

Univerzita Karlova oslavila 668. výročí od svého založení

Cenu Bedřicha Hrozného za nejlepší tvůrčí počin za rok 2015, obdržely hned tři vědecké týmy. Cena společně s finanční odměnou putovala k badatelům z Filosofické fakulty za vydání knihy Barokní architektura v Čechách. Ocenění si převzali také vědci z Přírodovědecké fakulty. Jejich práce vedla k vytvoření nové metody přípravy zeolitů. Jedná se o mikroporézní materiály. Představitelé univerzity ocenili také přínos vědeckého týmu na poli teorie. Posledním z oceněných se stal tým vědců z 1. a  3. lékařské fakulty UK. Univerzita ocenila rozvoj spolupráce mezi jednotlivými lékařskými obory při výzkumu nových léčebných postupů. Z jejich práce mohou do budoucna těžit pacienti, kteří trpí problémy s kardiovaskulárním systém. Tým vědců se zaměřuje na výzkum nových léčebných postupů u závažných forem vysokého krevního tlaku. Jejich studie získala ohlas i v zahraničí. „Tato spolupráce vedla k vynikajícím, mezinárodně uznávaným výsledkům,“ doplnil mluvčí Hájek.

 

Zdroj: Pražský deník, 8. 4. 2016, rubrika: Z metropole, strana 2, autorka Václava Burdová


8. dubna 2016

Personální krizi zažehnají zdravotní sestry z Ukrajiny

S touto variantou nesouhlasí někteří lékaři. Tvrdí, že tyto sestry nemají dostatečnou kvalifikaci, a navíc se prý s pacienty nedomluví. Jak se na to díváte vy? Samozřejmě to nejde udělat tak, že bychom přijeli na Ukrajinu, tam nabrali sestry a přivezli je do České republiky. Je to dlouhodobý program, na kterém už spolupracujeme se 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy. A je velmi dobře rozpracovaný.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, 8. 4. 2016, rubrika: Praha, strana 15, autorka Tereza Blažková


6. dubna 2016

Újma na zdraví a její odčinění / Kulatý stůl 3. lékařské fakulty a Právnické fakulty UK

Právě o problému odškodňování újmy na zdraví diskutovali akademičtí právníci v čele s děkanem Právnické fakulty UK Janem Kuklíkem se zástupci lékařů vedených děkanem 3. lékařské fakulty UK Michalem Andělem, soudci, zástupci pojišťoven a dalšími odborníky v úterý 5. dubna na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Hostitel, děkan právnické fakulty Jan Kuklík, řekl, že nápad na první kulatý stůl o konkrétních dopadech nového občanského zákoníku do konkrétní oblasti vznikl na dlouhých poradách a kongresech, kdy s kolegou Andělem debatovali o právu a lékařství.

 

Zdroj: Zdravotnický deník, 6. 4. 2016, autor Jiří Reichl


4. dubna 2016

Tinnitus nikdy nespí

Jde o zvukový fenomén, který nemá zdroj v okolním prostředí a pacient jej přesto vnímá svým sluchem (jedním uchem či oběma) jako hučení, syčení, pískání a podobně. V zásadě se dá tento jev rozlišit jako náhle vzniklá záležitost nebo pak chronická obtíž, tedy trvající víc než šest měsíců,“ říká úvodem MUDr. Ivan Šejna, CSc., z Otorinolaryngologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

 

Zdroj: Moje zdraví, 4. 4. 2016, rubrika: Klinika – ORL, strana 36, autorka Helena Míková


4. dubna 2016

Práce ošetřovatelek je velice náročná a zodpovědná

Rozhovor s Šárkou Kajumovou (absolventkou bakalářského studia na 3. LF) o práci ošetřovatelek. Šárka Kajumová dnes pracuje jako vedoucí ošetřovatelského úseku domova pro seniory v Neratovicích na Mělnicku. Hovoří o povinnostech sester, o náročnosti a zodpovědnosti jejich práce. V domovech pro seniory se o klienty starají zdravotní sestry v předdůchodovém věku, které už jinde nechtějí nebo je to v jejich původních zaměstnáních přestalo bavit.

 

Zdroj: Deník.cz, 4. 4. 2016, autorka Barbora Tesnerová


4. dubna 2016

Léčba mužů s pohlavní chorobou

Mezi nejčastější pohlavní onemocnění v Česku se řadí kapavka. „Kapavka je bakteriální onemocnění způsobené gramnegativním diplokokem Neisseria gonorrhoeae a přenáší se pohlavním stykem. Může postihnout muže i ženy, a pokud je včas diagnostikováno, je obvykle dobře léčitelné antibiotiky. U mužů je výskyt kapavky dlouhodobě vyšší než u žen a obecně platí, že k lékaři přicházejí nemocní, u nichž je onemocnění v akutní fázi, tedy několik dní až týdnů po nakažení. Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) je celosvětově zaznamenáno kolem 106 milionů případů tohoto onemocnění ročně,“ říká na úvod doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

 

Zdroj: Moje zdraví, 4. 4. 2016, rubrika: Klinika - Zdraví muže, strana 30, autorka Barbora Neubergerová


3. dubna 2016

Babička matkou

Ve světě stoupají počty porodů po šedesátce díky oplodněnému vajíčku od dárkyně. Matka tak dítě de facto jen přivede na svět.

 

Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty UK: Ta matka skutečně jako je schopna odnosit a porodit to dítě. To, že ta matka potom za rok umře, to je druhá věc samozřejmě, jo. Ale fyziologicky tohle, tohle možné, možné je.

 

Zdroj: ČT 1, 3.4.2016, 21:45, pořad 168 hodin, redaktorka Barbora Sedláčková


1. dubna 2016

Zaznamenali jsme za vás

Chcete darovat krevní plazmu a podílet se tak na záchraně lidského života či zdraví? Navštivte odběrné centrum na Praze 1 v ulici Perlová. Dárcovství krevní plazmy probíhá ve zdravotnickém zařízení a za darování krevní plazmy jsou zde pro vás připraveny odměny. Více na www.caraplasma.cz.

 

Zdroj: Zdraví, 1.4.2016, rubrika: Co je nového, strana 17


31. března 2016

S Alzheimerovou nemocí bojují v Klecanech už rok, první vědecké úspěchy.

Co se týče hmatatelných vědeckých výstupů, připomíná ředitel například úspěch týmu zabývajícího se právě Alzheimerovou chorobou. „Vytvořili jsme nové způsoby rozpoznávání této choroby a stali se součástí preventivních programů, jako je očkování proti této nemoci. Dost významný je také tým zabývající se sociální psychiatrií. Prokázal, že po propuštění pacienta z psychiatrické péče existuje kritické období, kdy dramaticky roste riziko sebevraždy. Zajímavého zjištění jsme dosáhli i ve zkoumání souvislostí mezi toxoplazmózou a rozvojem schizofrenie a působí u nás také jediná skupina v České republice, která má povolení vlastnit a zkoumat psychedelické drogy, jako je psilocybin nebo konopí. I tam jsme přišli na nějaké zajímavé věci, nejprve s tím ale musíme seznámit, zadavatele, v případě marihuany ministerstvo vnitra,“ uvádí Höschl.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES, 31. 3. 2016, rubrika: Střední Čechy, strana: 14, autor Viktor Votruba


30. března 2016

Události týdne ve vědě a zdravotnictví - Nová kůže pro popálené

Na dvaceti pacientech byla úspěšně testována kůže, na jejímž vývoji se podílejí vědci z Curyšské univerzity a ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Z malého vzorku kůže pacienta ji kultivovali dva až čtyři týdny. Výsledná podoba na popáleném místě téměř splyne s kůží pacienta.

 

Zdroj: Lidové noviny, 30. 3. 2016, rubrika: medicína, strana 14


27. března 2016

Dát si jointa, protože nás něco bolí? Nesmysl. Marihuana není zázračný lék, varuje lékař

Prof. Richard Rokyta (3. LF) se v obsáhlém rozhovoru vyjadřuje k legalizaci marihuany pro léčebné účely. Podle něj je vstřícný přístup široké veřejnosti k lehkým drogám nebezpečný. Pozitivní účinky zastiňují nebezpečné dopady na lidský organismus a berou se na lehkou váhu. Marihuana rozhodně není všelék, jak se donedávna soudilo.

 

Zdroj: Aktuálně.cz, 27. 3. 2016, autor: Zuzana Mocková


23. března 2016

Pracovní místa českých mediků

Teď sedí všichni v jedné posluchárně. I tito studenti třetí lékařské fakulty se ale jednou budou rozhodovat, kdo chce zůstat v českých nemocnicích a ambulancích a kdo vyrazit za hranice.

 

Daniel Kaliba, student 3. LF Univerzity Karlovy v Praze: Už mám rozjednaný Erasmus, abych mohl odjet do Itálie.

 

Zdroj: ČT 1, 23. 3. 2016, 19:00, pořad: Události, redaktorka Jitka Szászová


18. března 2016

Překonejte svůj strach ze zubaře

„Privátní zubní péče je dnes postavená na týmové spolupráci – zubní lékař, dentální hygienistka a zubní asistentka. Každý člen týmu má své kompetence zajišťující špičkovou zubní péči, a to především z pohledu prevence,“ vysvětluje docentka Eva Gojišová, přednostka Stomatologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

 

Zdroj: ego!, 18. 3. 2016, rubrika: Zuby, strana: 42, autor Marie Stránská


13. března 2016

Křivé nařčení

Falešná obvinění otce matkou dítěte. Nejvíc celým kolotočem okolo falešného nařčení trpí dítě. Stává se rukojmím vlastního rodiče.

 

Eva Vaníčková, Poradna pro dětské oběti násilí 3. LF UK: Pro to dítě je to neskutečně traumatizující. Ona je potom příčinou toho, proč to dítě je opakovaně vyšetřováno, opakovaně vyslýcháno a ta vyšetření, ani ty výslechy nejsou pro dítě žádnou příjemnou zkušeností.

 

Zdroj: ČT 1, 13.3.2016, 21:45, pořad: 168 hodin, redaktorka Tereza Strnadová


11. března 2016

Jste spokojeni s tím, jakým způsobem komunikují vaši lékaři?

Hostem Českého rozhlasu Plus byl proděkan 3. LF MUDr. David Marx. Hovořil o spokojenosti pacientů s komunikací s lékaři v souvislosti s tím, že z průzkumu HealthCare Institutu téměř 2/3 zástupců pacientských organizací považují informovanost mezi nemocnicemi či ambulancemi a svými organizacemi za nedostatečnou. Naopak většina kladně hodnotí přístup nemocnic a ambulancí k nastavení proklientského chování a dostupnosti péče. K dispozici je audionahrávka.

 

Zdroj: ČRo Radiofórum, 11.3.2016, 12:36, moderuje Helena Šulcová


10. března 2016

Nová šance v boji proti diabetické slepotě pomocí oční masky

Oční maska společnosti ELON MEDICAL s.r.o. je neinvazivní zdravotnický prostředek pro domácí léčbu diabetického makulárního edému. Na Oftalmologické klinice FNKV byla pod garancí prof. Pavla Kuchynky a MUDr. Miroslava Veitha (oba 3. LF) realizována klinická studie na 35 pacientech, kteří měli onemocnění diabetem 1. a 2. stupně a u nichž se již projevoval makulární edém. Po 6 měsících používání masky došlo u 50 % z nich k redukci edému.

 

Zdroj: http://sestricka.com, 10. 3. 2016


7. března 2016

Brněnské, a přitom mezinárodní aneb FNUSA-ICRC bilancuje svou první pětiletku

Z domácích partnerů bych na prvním místě jmenoval brněnskou Masarykovu univerzitu a její lékařskou a přírodovědeckou fakultu – spousta našich výzkumníků pracuje jak na univerzitě, tak u nás. Dále je to Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Vysoké učení technické Brno, Univerzita Karlova v Praze a její 2. a 3. lékařská fakulta, FN Brno, brněnská dětská nemocnice, FN Motol, Thomayerova nemocnice, FN Hradec Králové, Ústav přístrojové techniky a Biofyzikální ústav Akademie věd ČR a další.

 

Zdroj: AM Review, 7. 3. 2016, rubrika: Téma - Klinický výzkum, strana: 4, autor: ŠAL


26. února 2016

ÚVN má dvě nová pracoviště a další novinky pro pacienty

Gynekologická klinika ÚVN a 3. lékařské fakulty UK naváže na činnosti gynekologického oddělení a nově se bude věnovat také vzdělávání a výzkumu. Ústav klinických neurooborů nastaví podmínky pro zajištění komplexní péče o pacienty s onemocněními centrální nervové soustavy včetně organizovaného sledování nemocných.

 

Zdroj: parlamentnilisty.cz, 26.2.2016, rubrika: Tiskové zprávy


24. února 2016

Bolzanovu cenu udělila Univerzita Karlova za tři doktorské práce

Přímo na oblast medicíny se zaměřila Balušíková, která zkoumala mechanismus transportu železa v savčích buňkách. Mimořádnou cenu rektora za mimořádné mimostudijní činy získali její kolegové ze 3. lékařské fakulty UK Denisa Dybowiczová a Julius Lukeš, kteří prokázali rozvahu v kritické situaci. Dybowiczová cestovala pendolinem, které se v červenci srazilo s kamionem na přejezdu ve Studénce. Ještě před příjezdem záchranářů poskytla první pomoc zraněným cestujícím. Lukeš zase pomohl na výzvu posádky zachránit cestujícího při své letecké cestě z Kuby.

 

Zdroj: ceskenoviny.cz, 24.2.2016, rubrika: Z domova , autor: ČTK


23. února 2016

Poslední okamžiky kněze Toufara

To nejsou úplně přirozené pohyby. Když se mu podíváme do obličeje, na oči, vypadají vyděšené. Taky se chová jako automat. Připomíná mi loutku.

Lucie Bankovská Motlová, Oddělení lékařské psychologie 3. LF UK

 

Zdroj: ČT 1, 23.2.2016, 19:00 | Pořad: Události


22. února 2016

Nejlepší vysoké školy

Na řadě velkých univerzit už odpočítávají poslední dny do uzavření přihlášek. Vybrat správnou vysokou školu není jednoduché. Je jich spousta, každá se prezentuje jako ta nejlepší. Nechte se inspirovat naším žebříčkem. Největší školy, jako je Univerzita Karlova v Praze či Masarykova univerzita v Brně, přijímají přihlášky do bakalářského studia pouze do konce tohoto týdne. Pokud to zájemce nestihne, nezbývá mu než doufat, že se některé obory nenaplní a fakulty v následujících měsících vyhlásí druhá kola. 3. lékařská fakulta se umístila na druhém místě.

 

Zdroj: Týden, 22.2.2016, rubrika: Aktuálně, strana: 26, autor: Vladimír Barák


22. února 2016

Nutriční intervence u kriticky nemocných

V rámci 18. ročníku kongresu Colours of Sepsis, který proběhl ve dnech 26.–29. ledna v Ostravě, měli účastníci možnost zhlédnout sympozium společnosti Baxter s názvem „Nutriční intervence u kriticky nemocných“. Sympoziu předsedal doc. MUDr. Pavel Těšínský z II. interní kliniky 3.LF UK a FNKV v Praze.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, 22.2.2016, rubrika: Sestra, strana: 34 autor: MUDr. Andrea Skálová


22. února 2016

Co nám říkají registry o biologické léčbě psoriázy

V rámci Dermatologického updatu, který proběhl 11. února v Praze, zazněla přednáška „Co jsme se dozvěděli za 10 let o psoriáze“ věnovaná dosavadním výsledkům biologické léčby tohoto onemocnění. Data získaná z českých i zahraničních registrů biologické léčby prezentoval předseda České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP a přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA.

 

Zdroj: Zdravotnictví medicína, 22.2.2016, rubrika: Sestra, strana: 38, autor: MUDr. Andrea Skálová


22. února 2016

Češi pěstují z nanovláken lidskou tkáň. V budoucnu chtějí i celé kusy lidí

Česká firma bude pěstovat lidské tkáně pomocí nanovláken. Je to výsledek šestileté spolupráce materiálových inženýrů s vědeckými týmy napříč Evropou a USA. Budoucnost v nanotechnologiích vidí i přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

 

Zdroj: http://www.blesk.cz


14. února 2016

Jak fungují hlasivky a jak je chránit?

Mluvíme, zpíváme, šeptáme. Bereme svůj hlas jako přirozenou součást sebe sama. O hlasivkách, kde hlas vzniká, příliš nepřemýšlíme. Co vše je ovlivňuje, čím jim škodíme nebo naopak prospíváme? Lidé, které jejich hlas „živí“, o tom vědí své. Mnohým z nás možná vrtá hlavou, proč má někdo hlas uchu lahodící a jiný nikoli. Podle slov doktora Šejny je zabarvení hlasu víceméně záležitostí anatomických struktur, jde tedy o jakousi vrozenou dispozici pro ten který hlas: někdo má hlasivky hrubější, někdo naopak jemné.

 

Zdroj: http://www.dama.cz


11. února 2016

Ekonomie vymknutá z kloubů

Ty tam jsou doby, kdy byly rostlinné tuky představovány jako výhodné proto, že neobsahují cholesterol. Dnes víme, že za naprostou většinou plasmatického cholesterolu, který představuje základní riziko infarktu myokardu či mozkové cévní příhody, stojí především jeho endogenní syntéza, tedy laicky řečeno cholesterol, který si z přijímané potravy vytváří naše tělo samo. Ta nemá s cholesterolem v potravě mnoho společného. Stoupá především s přísunem nasycených mastných kyselin a také s celkovým energetickým příjmem. Obsah nasycených mastných kyselin je v zásadě srovnatelný v palmovém či kokosovém oleji a v hovězím či vepřovém tuku. Máslo a sádlo tedy nepředstavují základní zdravotní nevýhodu proti tuku palmovému či kokosovému.

 

Zdroj: Lidové noviny, 11.2.2016, rubrika: Názory, strana: 11, autor: MICHAL ANDĚL


28. ledna 2016

Studentky přednáší dětem na trojce

Studentky druhého ročníku oboru dentální hygienistka třetí lékařské fakulty UK v lednu zahájily sérii preventivních přednášek pro děti mateřských a základních škol v Praze 3. Kromě teoretických informací si děti v praxi nacvičí správnou techniku čištění zubů s pomocí zviditelnění plaku obarvovacími tablety. Po aplikaci tablety se zuby s plakem obarví na fialovo, a děti tak vidí, kde si zuby vyčistily špatně.

 

Zdroj: Pražský deník, 28.1.2016, rubrika: Z metropole, strana: 2


26. ledna 2016

Zájem o medicínu roste. Většina uchazečů má smůlu

Probojovat se ke studiu na některé z českých lékařských fakult je čím dál těžší. Vyplývá to z údajů zveřejněných ministerstvem školství. Nejvíce si loni mohla vybírat Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, která přijala pouze 16,2%uchazečů. Nával měli také na 2.a 3.lékařské fakultě Univerzity Karlovy, kde jich uspělo 18 %.

 

Zdroj: Lidové noviny, 26.1.2016, rubrika: Titulní strana, strana: 1, autor: BARBORA CIHELKOVÁ


26. ledna 2016

Na zubaře je „nával“, o strojaře nouze

Převis přihlášených a přijatých uchazečů je jedním z ukazatelů kvality vysoké školy. Prestižní fakulty si mohou budoucí studenty vybírat a přijmout jen ty nejlepší. Zájem v posledních pěti letech stoupá zejména o studium lékařství a dalších medicínských oborů. Nejvíce si loni mohla vybírat Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, která přijala pouze 16,2 % uchazečů. Nával měli také na 2. a na 3. LF UK, kde u přijímaček uspělo zhruba 18%studentů. Relativně největší šanci měli zájemci o studium medicíny na LF UK v Plzni. Sítem přijímacích zkoušek jich prošlo více než třetina.

 

Zdroj: Lidové noviny, 26.1.2016, rubrika: Akademie - Žebříčky VŠ, strana: 15, autor: BARBORA CIHELKOVÁ


10. ledna 2016

Konec levných rostlinných tuků. Evropská komise je chce omezit, podle lékařů jsou to zabijáci

Omezíme margaríny, rozhodla se Evropská komise. Minulý měsíc vydala doporučení, podle kterého by se měl podíl průmyslově vyrobených rostlinných tuků v potravinách výrazně snížit. Doporučení se ovšem týká jen těch margarínů, které se vyrábějí zastaralou metodou ztužování.

“Stačí pouhých pět gramů tohoto tuku denně a riziko ischemické choroby srdeční vzroste o třiadvacet procent,“ varoval například vedoucí Katedry preventivního lékařství 3.lékařské fakulty UK Pavel Dlouhý.

 

Zdroj: aktualne.cz, 10.1.2016, rubrika: Domácí


7. ledna 2016

Ztučnělá játra a přemíra bílé drogy. Cukru nám stačí o hodně míň

Když naše tělo přemění energii ze všech přijatých sacharidů na glukózu a tu přímo nespálí, ukládá si ji do zásoby. Jakmile ale horní hranici kapacity pro toto ukládání překročíme, začne se glukóza přestavovat na mastné kyseliny a z nadbytečných sacharidů vznikne nasycený tuk. Většinu sladkostí konzumujeme dohromady s nějakým tukem. „Problematické jsou z tohoto pohledu především cukrovinky a cukrárenské výrobky, které často obsahují velké množství něčeho ještě horšího, než je cukr – transmastné kyseliny,“ konstatuje profesor Anděl.

 

Zdroj: lidovky.cz, 7.1.2016, rubrika: Lidovky / Zdraví, autor: Renáta Gebauerová


5. ledna 2016

Hlasivky někdy musejí odpočívat

„Hlasivky jsou hodně zjednodušeně řečeno dva vazivově svalové pruhy délky asi 2,5(9]cm, které se rozkmitávají jako struny vydechovaným vzduchem a právě tímto pohybem k sobě a od sebe se tvoří hlas. Čím jsou hlasivky kratší, tím rychleji kmitají a hlas je vyšší. Samozřejmě o kvalitě hlasu nevypovídají jenom hlasivky jako takové, vliv mají dutina ústní, hltan, oblouky patrové, mandle patrové, nosohltan, dýchací cesty, hlas dále ovlivňují také nedostatečný dech nebo celkově snížená kapacita plic. Kvalitu hlasu dále mění probíhající zánět hlasivek či nádorové bujení - ať již benigní (nezhoubné), či maligní (kdy může dojít až k ohrožení života),“ říká MUDr. Ivan Šejna, CSc., z Otorinolaryngologické kliniky3.lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

 

Zdroj: Moje zdraví, 5.1.2016, rubrika: Klinika - ORL, strana: 32, autor: Helena Míková


5. ledna 2016

Suchá, nebo dehydratovaná?

„Přirozenou kožní bariéru pak narušují četné vnější i vnitřní faktory, které nepříznivě ovlivňují rovnováhu v procesu hydratace a způsobují nadměrné ztráty vody,“ vysvětluje MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3.lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

 

Zdroj: Moje zdraví, 5.1.2016, rubrika: Zdraví a krása, strana: 52, autor: Jana Nová


30. prosince 2015

Úrazy při oslavách příchodu nového roku

Před silvestrovskou zábavou v podobě pyrotechniky varují lékaři. Právě na přelomu roku se v ambulancích nejčastěji objevují úrazy způsobené rachejtlemi. Robert ZAJÍČEK, přednosta, Klinika popáleninové medicíny, FNKV a 3. LF UK. ...pacient utrpěl těžký úraz, a to jsou četné zásahy v oblasti obličeje střelným prachem, který zde zasáhl obličej a došlo k poškození očí a i poranění nosu...

 

Zdroj: ČT 1, 30.12.2015 | 19:00 | Pořad: Události


23. prosince 2015

Cukru nám stačí o hodně míň

Záměrné vystavování drůbeže nadlimitní spotřebě sacharidů je dnes ve většině zemí EU zakázáno. Zatímco však ztučněná husí a kachní játra začínají patřit minulosti, ke ztučňování jater spěje člověk. Úplně stejně, ale dobrovolně. „Sladká chuť signalizuje obsah energie,“ říká profesor Michal Anděl, děkan 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Touhu po sladké chuti si s sebou zřejmě geneticky neseme, dokážeme na ni dobře reagovat už od útlého věku a dál si to návykově podmiňovat. Kdo si zvykne na sladkou chuť, vyhledává další sladké.

 

Zdroj: Lidové noviny, 23.12.2015, rubrika: Medicína, strana: 14, autor: RENÁTA GEBAUEROVÁ


21. prosince 2015

Pokřtěna první tuzemská učebnice fyziologie a patologické fyziologie

Ve foyer děkanátu 3. LF UK v Praze proběhl 25. listopadu pod záštitou děkana fakulty prof. MUDr. Michala Anděla, CSc., křest knihy Fyziologie a patologická fyziologie pro klinickou praxi vydané nakladatelstvím Grada Publishing. Jedná se o první domácí učebnici a monografii, která propojuje tyto základní předměty studia medicíny. Publikace představuje kolektivní dílo šestnáctičlenného autorského týmu. Hlavní editor učebnice prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc., vyzdvihl cíl, s nímž kniha vznikala – snahou bylo především upozornit na praktickou důležitost znalostí obou disciplín, propojujících kliniku zdravého a nemocného organismu člověka.

 

Zdroj: AM Review, 21.12.2015, rubrika: Medicínská Review, strana: 50


18. prosince 2015

Mentor ocenil Prostor klidu v Orlickoústecké nemocnici

Mentor projektového týmu Přátelské nemocnice Marek Vácha, který je přednostou Ústavu etiky 3.lékařské fakulty Univarzity Karlovy, postupně navštěvuje všechny akutní nemocnice Pardubického kraje.

 

Zdroj: Orlický deník, 21.12.2015, rubrika: Orlicko, strana: 3


18. prosince 2015

Přátelská nemocnice

... a komunikaci s veřejností. Spolupracovat budou i s vedením jednotlivých nemocnic kraje. Mentorem týmu je doktor Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Nyní se chystá časový harmonogram tohoto dvouletého programu. Tým si dává za cíl zapracovat na mnoha...

 

Zdroj: MOJE NEMOCNICE, příloha regionálního Deníku, Vydavatel: Nemocnice Pardubického kraje, a. s, strana 3


17. prosince 2015

S pumpou na ztuhlé svaly. Usnadní život lidem s dětskou obrnou

Uvolňovat ztuhlé dětské svaly napomáhají také léky. „Při dlouhodobém užívání si na ně však pacient může vypěstovat návyk,“ upozorňuje docentka Ivana Štětkářová, přednostka Neurologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. „Zároveň se mohou objevit i nežádoucí účinky jako je ospalost či únava.“

 

Zdroj: http://relax.lidovky.cz


16. prosince 2015

Testy včas vidí chyby v mozku

V úterý uplynulo sto let od smrti Aloise Alzheimera, vědce, který první popsal změny v mozkové kůře pacientů s onemocněním, jež nese jeho jméno. Nyní vědci z Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech u Prahy připravili ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady v Praze a 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy pro odborníky shrnutí celosvětově používaných testů a dotazníků s údaji umožňujícími vylepšit diagnostiku Alzheimerovy nemoci.

 

Zdroj: http://relax.lidovky.cz


15. prosince 2015

Současné přístupy k terapii plicních embolií

Riziková stratifikace by měla být obecně nedílnou součástí moderních léčebných algoritmů a v případě plicní embolie (PE) platí, že rizikovost terapie musí být úměrná riziku úmrtí nemocného. Doc. MUDr. Zuzana Moťovská, Ph.D., FESC, vedoucí lékařka Divize akutní kardiologie Kardiocentra III. interní‑kardiologické kliniky 3. LF UK a FNKV v Praze, zde ve své přednášce shrnula současné přístupy k terapii plicních embolií.

 

Zdroj: Medical Tribune, 15.12.2015, rubrika: Sešit C, strana: 23


11. prosince 2015

30. Mikroby se mění a vracejí

Nové nemoci jako SARS nebo MERS se budou objevovat vždycky. Stejně tak se budou vracet infekce, o kterých nebylo desítky let slyšet. Mikroby mají obrovský evoluční potenciál, říká lékař Ladislav Machala. doc. MUDr. Ladislav Machala, Ph. D. od roku 1983 působí na infekční klinice Nemocnice Na Bulovce v Praze, kde je vedoucím lékařem AIDS centra. Současně je zástupcem vedoucí Národního centra pro izolaci vysoce nebezpečných infekcí. Učí na 3. LF UK.

 

Zdroj: Lidové noviny, 11.12.2015, rubrika: Seriál LN, strana: 16, autor: ANNA PŘÍHODOVÁ


10. prosince 2015

Využití medu v léčbě chronických ran

Léčba chronických ran je vždy velice složitou a většinou také zdlouhavou záležitostí. Je náročná na čas, úměrně s časem stoupá i spotřeba léčiv a zdravotnického materiálu. Dlouhodobé hojení ovlivňuje psychiku nemocného a může být důvodem sociální izolace.

 

Bc. Leona Dragounová, soukromá interní ambulance Slaný

Mgr. Renata Vytejčková, Ústav ošetřovatelství, 3. LF UK

 

Zdroj: Florence, 10.12.2015, rubrika: Hojení ran, strana: 36


8. prosince 2015

Neuroendokrinní nádory jsou zásadně maligní

O nejnovějších přístupech k diagnostice NEN z pohledu patologa na sympoziu hovořil prof. MUDr. Václav Mandys, CSc., z Ústavu patologie 3. LF UK a FNKV v Praze. Tato diagnóza je založena na mikroskopickém obrazu tkáně doplněném imunohistochemickým průkazem diferenciačních znaků nádorových buněk.

 

Zdroj: http://www.tribune.cz


8. prosince 2015

Onkologové se sejdou v Praze – na lednovém kolokviu PragueONCO 2016

Co se skrývá pod názvem PragueONCO? Plný název zní Pražské mezioborové onkologické kolokvium, pořádané 1. LF UK a Onkologickou klinikou VFN ve spolupráci s 2. a 3. LF UK a organizované agenturou We Make Media, s. r. o. U příležitosti této akce se již posedmé sejdou odborníci v onkologii nejen se svými zahraničními kolegy, ale také se specialisty ostatních medicínských oborů, kteří musejí řešit problematiku zhoubných nádorů.

 

Zdroj: http://www.tribune.cz


3. prosince 2015

Místo pohádek čekání na pohotovosti

Každým rokem se o vánočních svátcích můžeme v televizních zprávách podívat na záběry z přeplněných čekáren na pohotovostech. Rodiče tam s dětmi mohou strávit až několik hodin a místo pohody u pohádek tak zažívají chvíle, které by určitě chtěli prožít jinak.

 

Zdroj: Moje zdraví 3.12.2015, rubrika: Klinika - zdraví dítěte, strana: 34, autor: Markéta Ostřížková


25. listopadu 2015

S pumpou na ztuhlé svaly

Počet pacientů s dětskou mozkovou obrnou se v posledních letech nijak dramaticky nemění. Přibývají však nové metody, které jim mohou usnadnit život. „Při dlouhodobém užívání si na ně však pacient může vypěstovat návyk,“ upozorňuje docentka Ivana Štětkářová, přednostka Neurologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. „Zároveň se mohou objevit i nežádoucí účinky jako je ospalost či únava.“

 

Zdroj: Lidové noviny 25. 11. 2015, Rubrika: Medicína, Strana: 14


24. listopadu 2015

Jak zdolat strach (nejen) z teroru? Radí prof. Höschl

"Důležité je nezaměňovat duševní poruchy s normální reakcí na okolnosti. Ta by se neměla psychiatrizovat ani "léčit", vysvětluje přední český psychiatr, profesor MUDr. Cyril Höschl, DrSc., přednosta Psychiatrické kliniky 3. LF UK v Praze a ředitel Národního ústav duševního zdraví.

 

Zdroj: http://zena.centrum.cz


23. listopadu 2015

Krajská nemocnice spolupracuje s lékařskou fakultou

Karlovy Vary – Smlouvu o vzájemné spolupráci uzavřela Karlovarská krajská nemocnice s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy. Jde o další krok nemocnice k posílení vazby s konkrétními školami. „Předmětem podepsané dohody je spolupráce v pregraduální výuce,” říká generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice MUDr. Josef März. Díky tomu mohou studenti 3.LF UK v nemocnicích v Karlových Varech a Chebu absolvovat stáže a praxe.

 

Zdroj: Chebský deník, 23. 11. 2015, Rubrika: Titulní strana, Strana: 1


23. listopadu 2015

Nežádoucí účinky analgetické terapie u seniorů

Bolest je subjektivně nepříjemný vjem, jehož prevalence pozvolna narůstá úměrně zvyšujícímu se věku. Příčin bolesti u seniorů je řada, ale velmi často je vyvolána degenerativními procesy. Neméně často má bolest neuropatický základ nebo jde o bolest nádorovou. V rámci našich snah o nastolení efektivní analgezie je klíčové rozpoznání jejího zdroje, od čehož se odvíjí i vlastní nemedikamentózní léčba a/nebo farmakoterapie.

 

Autor: MUDr. Jiří Slíva, Ph. D., Ústav farmakologie 3. LF UK, Praha

Zdroj: Zdravotnictví medicína 23.11.2015, Rubrika: sestra, Str. 22, http://zdravi.e15.cz


21. listopadu 2015

13. Když člověka klamou smysly

Schizofrenie, „rozštěpení mysli“, označuje duševní onemocnění spojené s významnými poruchami v oblasti myšlení, vnímání, emocí či projevů chování. Postihuje 0,8 až 1,5 procenta populace. Každý dvacátý pacient se schizofrenií se v průběhu života pokusí o sebevraždu, upozorňuje psychiatr Pavel Mohr, profesor na Psychiatrické klinice 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze

 

Zdroj: Lidové noviny, 21. 11. 2015, Rubrika: Seriál LN,Strana: 36


18. listopadu 2015

Léčit budou i studenti

Karlovarská krajská nemocnice našla způsob, jak vyřešit problém chybějících lékařů. Prázdná místa mají zaplnit studenti Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. V tom by měla nemocnici pomoci nová dohoda s třetí Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Praze. Studentům se díky tomu otevřely dveře k praxím v Karlovarské krajské nemocnici. Ta naopak zase získá lepší vazbu na akademickou půdu. I tento krok má do budoucna pomoci KKN, kde v současné době chybí přes tři desítky doktorů.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES 18. 11. 2015, Rubrika: Kraj Karlovarský, Strana: 15


17. listopadu 2015

Dvacet let kardiocentra, jehož lidé nelétají nízko

Kardiocentrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3.LF UK v těchto dnech slaví dvacet let. Během dvou dekád zde vzniklo pracoviště, které vývoj v léčbě kardiovaskulárních chorob dokáže nejen sledovat, ale v mnoha aspektech mu i udávat směr. Syndrom špatné zpáteční adresy vinohradské...

 

Zdroj: Medical Tribune 17. 11. 2015, Rubrika: Sešit B, Str. 9, http://www.tribune.cz


17. listopadu 2015

Nezlepší-li se platy, nebude komu kompetence rozdělovat

K postavení zdravotnických asistentů se poměrně jasně vyjádřila PhDr. Marie Zvoníčková, vyučující ošetřovatelství z 3. lékařské fakulty UK. „Byla jsem ve skupině, která připravovala návrh činností pro zdravotnické pracovníky v souvislosti s novým zákonem. Náš návrh nebyl o zvyšování kompetencí zdravotnického asistenta, ale o lepším definování jeho role.

 

Zdroj: Medical Tribune 17. 11. 2015, Rubrika: Sešit C, Str. 17, http://www.tribune.cz


12. listopadu 2015

Zdravotníci zapracují na péči o umírající a jejich rodiny

... a komunikaci s veřejností. Spolupracovat budou i s vedením jednotlivých nemocnic kraje. Mentorem týmu je doktor Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky 3.lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Nyní se chystá časový harmonogram tohoto dvouletého programu.

 

Zdroj: Pardubický deník | 12.11.2015 | Rubrika: Pardubicko | Strana: 2


10. listopadu 2015

Krajská zdravotní se představila na veletrhu Trimed

Na veletrhu práce Trimed, který 10. listopadu pořádala pražská 3. lékařské fakulta UK, se představila i Krajská zdravotní a. s. Cílem akce bylo přiblížit studentům a absolventům lékařské fakulty jejich možnosti po ukončení studia a pomoci jim při důležitých rozhodnutích týkajících se jejich následného pracovního uplatnění. 

Zdroj: 10. 11. 2015 17:42 http://www.parlamentnilisty.cz

 

Krajská zdravotní se představila na pražském veletrhu práce Trimed

Praha/Ústí n. Labem – Na včerejším veletrhu práce Trimed pořádaném pražskou 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, se představila i Krajská zdravotní.

Zdroj: Ústecký deník | 11.11.2015 | Rubrika: Ústecko | Strana: 3

 

Lákali nové mediky do Chomutova

Praha, Chomutov – Na veletrhu práce Trimed, který 10. listopadu pořádala pražská 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, se představila i Krajská zdravotní a. s.

Zdroj: Chomutovský deník | 11.11.2015 | Rubrika: Chomutovsko | Strana: 3

 

Krajská zdravotní se představila na pražském veletrhu práce Trimed

Teplicko – Na veletrhu práce Trimed pořádaném pražskou 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, se představila i Krajská zdravotní.

Zdroj: Teplický deník | 12.11.2015 | Rubrika: Teplicko | Strana: 2

 

Benešovská nemocnice se zúčastnila veletrhu práce

Zdroj: Benešovský deník | 27.11.2015 | Rubrika: Příloha - Benešovská nemocnice informuje | Strana: 52


6. listopadu 2015

Neurologie je krásný obor

... onemocnění mozku a míchy a také sem docházejí pacienti s roztroušenou sklerózou," vysvětluje lékařka MS Centra při Neurologické klinice 3.lékařské fakulty UK a FNKV v Praze MUDr. Eva Medová. Léčba postižení nervového systému není jen o lécích. Co dalšího lze u pacienta příznivě ovlivnit...

  

Zdroj: Moje zdraví, rubrika : Kdo nás zajímá, str.7


6. listopadu 2015

Diabetická retinopatie

... a jistě alternativa u počínajícího stavu nebo jako adjuvantní, zcela bezbolestná terapie," říká garant studie, přednosta Oftalmologické kliniky 3. Lékařské fakulty UK a FNKV v Praze prof. MUDr. Pavel Kuchynka, CSc.

 

Zdroj: Moje zdraví, rubrika: Klinika – diabetes, str. 36


4. listopadu 2015

Věřím, že dobré věci dokážou být nakažlivé

... jsem předal odbornému projektovému týmu pod vedením manažerky kvality Markéty Nemšovské, a jako mentora týmu jsme získali přednostu Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marka Váchu. Věřím, že dobré věci dokážou být nakažlivé a že potřebu vstřícnosti, důstojnosti a...

 

Zdroj: Nemocnice pardubického kraje


3. listopadu 2015

Výživa a jód

Jednou z významných součástí naší stravy je také jód. Jód patří mezi prvky nezbytné pro vývoj lidského organismu, tzv. biogenní prvky. Jód je v těle aktivně „vychytáván“ buňkami štítné žlázy, která se nachází před průdušnicí v dolní části krku. Zde se tento prvek stává součástí hormonů štítné žlázy. Nedostatek těchto hormonů (jódu) může negativně ovlivnit zdravotní stav a v dětství i vývoj mozku.

 

Autor článku: prof. MUDr. Jaromír Astl, CSc.

Zdroj: Řízení školy, rubrika: Okénko odborníka, str. 18


2. listopadu 2015

Zájemci si na výstavě vyzkoušejí chirurgické šití či ošetření pacienta

Zkusit si chirurgické šití na plyšovém medvídkovi, ošetřit pacienta Pepu a prohlédnout si na zubařském fantomu zuby až po kořeny mohou návštěvníci interaktivní a multimediální výstavy Medicína budoucnosti, která se v pátek a sobotu koná v prostorách Akademie věd na Národní třídě. Zájemci zjistí na speciální váze svoji hmotnost včetně množství tělesného tuku a mohou se vyfotit s kostrou, sdělila proděkanka 3. lékařské fakulty UK Lucie Bankovská Motlová.

 

Zdroje:

2. 11. 2015 13:40 http://www.tyden.cz

2. 11. 2015 13:35 http://life.ihned.cz

3. 11. 2015            http://prazsky.denik.cz

4. 11. 2015            http://medicina.cz, http://www.tydenvedy.cz, http://www.fnkv.cz

7. 11. 2015            Deník Aha!


24. září 2015

Jaké zdravotní obtíže vám hrozí při dlouhodobé práci s počítačem? Odpovídala MUDr. Eva Znojemská

Na chatu serveru www.tyden.cz odpovídala absolventka 3. LF MUDr. Eva Znojemská na otázky týkající se zdravotních obtíží spojených s prací s počítačem, která se stala běžnou součástí profesního i mimopracovního života. Lidský organismus však není k dlouhodobému sezení uzpůsoben.

 

Zdroj: http://www.tyden.cz


23. září 2015

Téma: Světový den familiární hypercholesterolémie

Host: Pavel Kraml, II. Interní klinika 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. U příležitosti Světového dne familiární hypercholesterolémie vystoupil v živém vysílání ve Studiu ČT 24 doc. Pavel Kraml (3. LF). Hovořil o podstatě onemocnění, o dědičných rizikách, léčbě, vlivu životního stylu i lécích budoucnosti. Nastavte si na videozáznamu čas 9:15 minut.

 

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz


23. září 2015

Prof. Petr Widimský je nejcitovanějším českým lékařem

Prof. Petr Widimský (3. LF), patří mezi čtyři Čechy, kteří jsou nejcitovanějšími vědci světa. Seznam, který vydává každoročně společnost ISI Thomson Reuters, zahrnuje 3125 vědeckých pracovníků. Pouze čtyři z nich jsou z České republiky - Pavel Hobza, Vojtěch Jarošík, Petr Pyšek a Petr Widimský.

 

Zdroj: http://www.fnkv.cz, Lidové noviny 23. 9. 2015, rubrika: Medicína & věda, str. 16


17. září 2015

Čeští lékaři mají nový nástroj na odhalení Alzheimerovy nemoci

Lékaři a odborníci dostávají nový nástroj na včasnou diagnostiku Alzheimerovy nemoci. Nová publikace obsahuje testy a dotazníky, které jim pomohou s vyšetřením paměti a dalších poznávacích funkcí, nálad a soběstačnosti pacienta. Podobný počin v Česku doposud chyběl. Národní ústavu duševního zdraví v Klecanech na vydání "příručky" spolupracoval s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady a 3. lékařskou fakultou na Univerzitě Karlově.

 

Zdroj: http://zpravy.aktualne.cz


7. září 2015

Supervize a mentoring v ošetřovatelství - Koncepty podporující profesionální rozvoj a identitu sester

Recenzovaný článek/Přehledová studie Mgr. Mileny Vaňkové a Doc. Sylvy Bártlové

 

Zdroj: http://www.florence.cz, číslo 9/2015, strana 23 - 26


7. září 2015

Jarní konference Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Na půdě 3. lékařské fakulty UK v Praze se 13. května 2015 konala Jarní konference, která se stala oslavou Mezinárodního dne sester. Záštitu nad konferencí převzali děkan 3. LF UK prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., a MUDr. Jan Šturma, CSc., pověřený řízením Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) v Praze.

 

Zdroj: http://www.florence.cz, číslo 9/2015, strana 37 - 38


2. září 2015

Zabijáci v jídle. EU chce zakázat škodlivé průmyslové tuky

"Stačí pouhých pět gramů tohoto tuku denně a riziko ischemické choroby srdeční vzroste o třiadvacet procent," varuje například vedoucí Katedry preventivního lékařství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavel Dlouhý. Způsobují také cukrovku.

 

Zdroj: http://zpravy.aktualne.cz


10. srpna 2015

Má naše medicína a pacient perspektivu?

O pacientech, studentech medicíny, úspěších a limitech medicíny založené na důkazech a trochu i o duši jsme si povídali s přednostou Ústavu lékařské etiky 3. LF UK Mgr. et Mgr. Markem Váchou, Ph.D.

 

Zdroj: http://skalova.bigbloger.lidovky.cz


10. srpna 2015

Čeští výzkumníci vyvinuli unikátní stravovací nápoj

Specialisté z Výzkumného ústavu mlékárenského vyvinuli NutriSen ve spolupráci s lékaři 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a s Bohušovickou mlékárnou. Výrobek se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, vyváženým poměrem minerálních látek, stopových prvků a vlákniny a minimálním obsahem laktózy. Je určen především pro seniory, a dále pro pacienty před a po operaci, pacienty s nádorovým onemocněním, disfunkcí dutiny ústní, chrupu a poruchami polykání. Je velmi vhodný především pro pacienty trpící podvýživou. Tou trpí v řadě případů senioři.

 

Zdroj: http://www.tacr.cz, tisková zpráva


6. srpna 2015

Rozhovor s Barborou Blahutovou: Amerika byla skvělá zkušenost

Pokud jste mladí, věnujete se atletice, a to ke všemu ještě s poměrně slušnými úspěchy, klidně se může stát, že si vás vyhlédne zahraniční trenér 
a najednou přijde nabídka přesunout se za oceán. Barbora Blahutová – studentka 2. ročníku 3. LF UK

 

Zdroj: Týdeník Opavský a Hlučínský Region


20. července 2015

Host Radiožurnálu: Monika Arenbergerová

Rozhovor s dermatoložkou Monikou Arenbergerovou o alergenech a alergických onemocnění kůže, estetické dermatologii a také o možnosti preventivního vyšetření ve Stanu proti melanomu. Moderuje Lucie Výborná.

 

Zdroj:

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3433512


26. června 2015

Těžké kovy a plast. Jak se chemikálie podílí na vzniku rakoviny?

Až jeden z pěti výskytů rakoviny mohou podle vědců způsobit chemikálie v okolním prostředí, aniž by se jim člověk mohl vyhnout. Jde o směsi chemikálií, které člověk běžně přijímá za svůj život z okolního prostředí.„Vyhodnotili jsme vliv 85 chemikálií, u nichž byly známy indicie o jejich možných mutagenních a karcinogenních účincích, ale které v nízkých dávkách nejsou dosud považovány za karcinogenní,“ uvedl Petr Heneberg ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, který se na studii podílel.

 

Zdroje:

http://relax.lidovky.cz, http://www.vitalia.cz, http://magazin.ceskenoviny.cz,

http://www.novinky.cz, http://zdraviamy.cz


23. června 2015

Jací budou příští lékaři? Idealisté s láskou k fyzice

Prestižní povolání? „Ne, chci pomáhat lidem,“ odpověděla většina z desítek zájemců o studium na lékařské fakultě, s nimiž MF DNES hovořila.Altruismus však nestačí. Bez šancí je ten, komu nejde matematika a fyzika, zjistili u přijímaček. MF DNES oslovila několik desítek zájemců o studium a 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy těsně před začátkem písemných testů. Škola si na ně musí pronajímat obří „Palác kultury“ v Praze, aby se sem všichni uchazeči vešli.

 

Zdroj: MF DNES 23.6.2015, Rubrika: Z domova, Strana: 4, Autor: Lenka Petrášová


23. června 2015

Muž přežil v opilosti pád ze sedmého patra. Už nejsem tak povrchní, říká

iDNES.cz se spolu s odborníky zamýšlí nad tím, zda intoxikace alkoholem pomáhá při nehodách nebo spíš naopak. Podle přednosty  Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze Petra Havránka je hlavní problém v tom, že alkohol vede k větší odvaze, k touze po odvážnějším a demonstrativnějším výkonu.

 

Zdroj: http://brno.idnes.cz


12. června 2015

Zpověď schizofreničky: Můj život i boj s andělem

Jak upozorňuje Lucie Bankovská Motlová, vedoucí oddělení lékařské psychologie 3.lékařské fakulty na pražské Univerzitě Karlově, takové halucinace mohou být velmi zrádné. „Člověk, který jimi trpí, jim naprosto věří a musí se jim podřídit,“ vysvětluje. „Nemocný ztrácí kontakt s realitou a nemá náhled na své onemocnění, cítí se zdráv. Pokud bychom se pokusili nemocnému jeho hlasy zpochybňovat a vymlouvat, neuvěří nám,“ dodává lékařka.

 

Zdroj: http://www.5plus2.cz

5plus2, 12. 6. 2015, rubrika: Česká republika, strana 10


11. června 2015

Jaroslav Veis: Registr

V poslední době se dá častěji než dříve zaslechnout slovo registr čili seznam. Mají na něm být jména duševně nemocných, kteří by mohli být nebezpeční.

 

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/plus/glosa/_zprava/jaroslav-veis-registr--1500255

Vysíláno: ČRo Plus, pořad Glosa, 11.6. 6:30 a 8:30


10. června 2015

Registr duševně chorých? Návrat do středověku

Dá se podobným neštěstím zabránit? Stačí na to jen dostatek financí, nebo se musí proměnit společnost a její vnímání duševně nemocných lidí? Odpovědi na tyto otázky hledají účastníci dvoudenního semináře Lidská práva, etika 
a duševní zdraví, který se právě koná v Praze.„Registry jsou nesmysl, ty by vrátily Českou republiku do temného středověku. Problém není v seznamech, ale v tom, že se nerozvíjí komplexní péče, dvacet let zanedbávání a neznalostí nelze vyřešit za jeden týden," míní Petr Winkler.

 

Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/...


9. června 2015

Host studia ČT24 - rozhovor s Petrem Winklerem, vedoucí oddělení speciální péče NUDZ

Jak se dodržují práva pacientů v psychiatrických léčebnách, jakou péči jim zařízení poskytují, jak se v Čechách žije lidem s duševním onemocněním a co by se v budoucnu mělo změnit – odpovídá Petr Winkler, vedoucí oddělení speciální péče NUDZ.

 

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/...

Vysíláno: 9.6.2015 14:35 ČT24


9. června 2015

Host dne Události, komentáře - rozhovor s Genevrou Richardsonovou, profesorkou King´s College London

Legislativa ve Velké Británii ohledně pacientů s duševní poruchou, psychiatrie a lidská práva, monitorování pacientů, registr pacientů.

 

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/...

Vysíláno: 9.6.2015 22:00 - 50.40 minuta pořadu ČT24 Události, komentáře


8. června 2015

Rozhovor Daniely Drtinové s Cyrilem Höschlem na téma Zákon o duševním zdraví

„Spíš než tolerance chybí informovanost o povaze duševních poruch a schopnost rozlišovat mezi nimi, co se týká závažnosti onemocnění“ říká Cyril Höschl v rozhovoru s Danielou Drtinovou pro televizi DV-TV

 

Zdroj: http://video.aktualne.cz


2. června 2015

Bez sluníčka žít nemůžeme, ale musíme se chránit

V pořadu TV Nova Vaše téma hovořil prof. Petr Arenberger (3. LF) o tom, jak se ochránit před prvními jarními paprsky, nebo před těmi, které nás čekají na letní dovolené.

  

Zdroj: http://tn.nova.cz/clanek/jak-predejit-rakovine-kuze...


1. června 2015

Plán za 4,5 miliardy má zabránit vraždám v nepříčetnosti

Psychiatr Filip Španiel (3. LF) ostře kritizuje současný systém psychiatrického vyšetření. Řešením jsou podle něj komunitní centra, na což má podobný názor i většina jeho českých kolegů. Poukazuje také na to, že pojišťovna nechce investovat na léčbu zhoršení stavu, která je prokázána.

 

Zdroj: http://zpravy.aktualne.cz/domaci/


25. května 2015

Reportáž s odbornicí na horskou medicínu

Kristina Höschlová, odbornice na horskou medicínu na Stream.cz Absolventka 3. LF, mladá lékařka Kristina Höschlová se věnuje vysokohorské turistice a horolezectví, ale také jako jediná Češka vysokohorské medicíně. Létala se záchrankou ve francouzských Alpách, doprovázela několik expedic do Himalájí a létá se záchrannou službou i u nás. Reportáž o této neobyčejné ženě natočil Pavel Zuna pro internetovou televizi Stream.cz

 

Zdroj: https://www.stream.cz/slavni-neznami/


22. května 2015

Udělení pamětní medaile prof. Andrew B. Peitzmanovi

Zdravotnický deník přináší obsáhlý rozhovor s prof. Andrew B. Peitzmanem z University of Pittsburgh, jenž je mezinárodně uznávaným expertem v léčbě poranění jater. Při návštěvě X. Traumatologického dne v Praze mu byla udělena pamětní medaile 3. LF UK, čestné členství České chirurgické společnosti a čestné členství České společnosti pro úrazovou chirurgii.

 

Zdroj: http://www.zdravotnickydenik.cz


20. května 2015

Host Studia Leonardo: Prof. Richard Rokyta

Prof. Richard Rokyta (3. LF) poskytl středečnímu Studiu Leonardo Českého rozhlasu rozhovor o chronické bolesti, jejích příčinách a léčbě. Zabývá se tím, jak cítíme bolest, kdy se bolest mění v chronickou a z jakých důvodů, jak se liší vnímání bolesti u mužů a žen.

 

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/leonardo/avizo/_zprava/1491160

Zdroj: vysílání 20.5.2015 v 16:10 hodin http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3389478


13. května 2015

Alergici na jablka mohou pít oxidovanou šťávu, zjistili vědci

Lidé, kteří trpí alergií na jablka, mohou pít čerstvou šťávu z jablek, která je dostatečně provzdušněná. Zjistili to čeští vědci z Výzkumného ústavu potravinářského průmyslu. Tato metoda pomůže většině alergiků, zhruba jeden člověk z dvaceti ale reaguje i na oxidovanou šťávu. Podle Petra Kučery (3. LF) je proto nutné upozornit pacienty na fakt, že oxidací jablka dochází k výraznému snížení alergenicity, ale nedochází k úplnému vymizení.

 

Více na http://www.ceskenoviny.cz


4. května 2015

Eugen Kvašňák k tématu využití vědeckých výsledků v praxi

Češi v uplynulém roce přihlásili 910 domácích patentových přihlášek. Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) nabízí řadu výukových materiálů jak pro učitele, tak studenty, od základních po vysoké školy. Na UK si studenti mohou zapsat předmět „Management vědy a inovací“, kde si osvojí znalost využití vědeckých výsledků v praxi. Podle Eugena Kvašňáka (3. LF), odborného garanta kurzu, je tento kurz určen všem, kteří chtějí uplatnit své znalosti jako vedoucí vědeckého či inovačního projektu. Informuje o tom server ÚPV.

 

Zdroj: http://www.upv.cz


27. dubna 2015

Kurz dříve vyslovených přání

Už od roku 2001 může každý občan ČR sepsat své dříve vyslovené přání, ve kterém může popsat, co si přeje, nebo co si do budoucna nepřeje, když se ocitne v nepříznivém zdravotním stavu, kdy už nebude schopen o sobě rozhodovat. Kurz, kde zájemcům poradí, o co se vlastně jedná, jak své dříve vyslovené přání sepsat a na co se při jeho psaní zaměřit, povede právnička Helena Krejčíková z Právnické fakulty UK a Jaromír Matějek z Ústavu lékařské etiky 3. LF UK. Projekt je spolufinancován ze státního rozpočtu ČR.

 

Zdroj: http://www.cestadomu.cz/cz/detail-novinky/kurz-drive-vyslovenych-prani.html


25. dubna 2015

Pokusných zvířat v Česku meziročně neubývá, loni jich bylo 230 tisíc

Marek Vácha se vyjádřil na téma o pokusných zvířatech pro Český rozhlas, který se tímto tématem zabýval. Ministerstvo zemědělství a Evropská unie totiž před několika dny zveřejnili statistiky popisující a hodnotící problematiku laboratorního testování na zvířatech, včetně údajů z minulých let.

 

Více na http://www.rozhlas.cz


23. dubna 2015

Rozhovor s Petrem Arenbergerem o nádorech a pobytu na slunci

V Týdeníku Květy vyšel rozhovor s Petrem Arenbergerem, přednostou Dermatovenerologické kliniky FNKV a 3. LF UK. Hovořil o projektu Stan proti melanomu, který stojí v průběhu dubna a května na mnoha místech po ČR, kožních nádorech a dalších kožních onemocněních a v neposlední řadě také o bezpečném pobytu na slunci.

 

Více v Týdeníku Květy, rubrika: Rozhovor, 23. dubna 2015


23. dubna 2015

Když to jde na králíkovi, netestujme léky na opicích

Testování na zvířatech je nenahraditelné Deník publikoval článek na téma testování na zvířatech. K problematice se vyjádřil také Marek Vácha z Ústav etiky 3. LF UK. Podle něj je testování na zvířatech pro medicínu prozatím nenahraditelnou metodou, avšak vědci se snaží využívat zvířata na co nejnižší evoluční úrovni.

 

Více na http://www.denik.cz


21. dubna 2015

Moudrost je třeba sbírat, ale i používat

Základní ošetřovatelská péče, ačkoli je vnímána jako méně odborná, patří k základní činnosti sestry, tedy i sestry bakalářky. Tak se vyjádřila na nedávné konferenci doktorka Marie Zvoníčková z Ústavu ošetřovatelství 3. LF v souvislosti se skutečností, že Sestrou roku 2014 v kategorii Sestra v managementu a vzdělávání se stala Mgr. Jindra Kracíková, která je profesně celoživotně spjatá s nefrologií a hemodialýzou.

 

Rozhovor s Jindrou Kracíkovou přináší server www.zdravi.e15.cz.


19. dubna 2015

MUDr. Jiří Knor dostal Zlatý záchranářský kříž

MUDr. Jiří Knor z kliniky anesteziologie a resuscitace 3. LF obdržel od prezidenta republiky ocenění Zlatý záchranářský kříž, který uděluje redakce záchranářského časopisu Rescue Report za výjimečné činy vedoucí k záchraně života, a to profesionálům i veřejnosti. Ocenění dostal za svou dlouholetou práci ve zdravotnické záchranné službě a pro její rozvoj.

 

Více na http://www.doktorvlach.cz


17. dubna 2015

Podle statistiky MZ ČR adresné zvaní na preventivní vyšetření nejčastějších typů nádorů pomohlo snížit počet úmrtí

V rámci OECD bylo Česko dokonce vyhlášeno skokanem desetiletí v poklesu počtu úmrtí na rakovinu prsu a tlustého střeva a konečníku. Hovořili o tom i jiném hosté Hyde Parku ČT24, prof. Petr Arenberger (3. LF) a prof. Luboš Petruželka (1. LF).

 

Více na http://www.ceskatelevize.cz


14. dubna 2015

Krátce se ke kontrole potravin vyjádřil i Pavel Dlouhý z Ústavu výživy

V reportáži České televize v pořadu Události, která se zabývala tím, že by potraviny, stejně jako léky nebo kosmetika, měly být pod zdravotnickým dohledem, krátce promluvil i Pavel Dlouhý z Ústavu výživy 3. LF UK a FNKV. Státní zdravotní ústav chce vytvořit databázi možných nežádoucích účinků, aby včas odhalil případná rizika nebo neznámé typy alergií. Data by po síti dodávali sami spotřebitelé.

 

Více v Událostech, ČT 1, 14. dubna


10. dubna 2015

Informace o studii hodnotící efekt neurostimulátoru

Informace o studii hodnotící efekt neurostimulátoru u nemocných s roztroušenou sklerózou mozkomíšní byla krátce zmíněna v osmé minutě zpráv na Barandově.

 

Více na http://www.barrandov.tv/video/30461-nase-zpravy-10-4-2015


9. dubna 2015

Přednosta neurochirurgické kliniky v pořadu Máte slovo

Michaela Jílková si do populárního pořadu Máte slovo tentokrát pozvala odborníky na zdravotnictví a lékařství, aby diskutovali o problému nedostatku kvalitních lékařů. Kromě ministra zdravotnictví, exministra a předsedy Lékařské komory vystoupil v pořadu také přednosta Neurochirurgické kliniky 3. LF UK a FNKV Pavel Haninec a připomněl, že podobný problém mají i fakultní nemocnice, kterých se to dřív netýkalo. Pořad můžete vidět v on-line archivu České televize.

 

Máte slovo, ČT 1, 9. dubna, http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/


4. dubna 2015

Marek Orko Vácha: Věda neodpovídá na to, jaký to má všechno smysl

Přicházejí Velikonoce, nejvýznamnější křesťanské svátky, které vrcholí zmrtvýchvstáním Ježíše Krista. Ale nejen to si lidé připomínají, neboť mezi zvoláním Ukřižuj! a Hosana! je jenom pět dní, jak říká místopředseda lidovců Jan Bartošek. Kdy jindy se zamýšlet nad údělem člověka, jeho posláním na světě a smyslem života než nyní? A s kým jiným, než 
s katolickým knězem, vědcem a učitelem, který vychovává mladé lidi, budoucí lékaře. 
K rozhovoru jsem proto přizvala přednostu Ústavu etiky 3. lékařské fakulty UK Marka Váchu.

 

Rozhovor, zdroj: http://www.denik.cz


3. dubna 2015

Marek Orko Vácha o Velikonocích v České televizi

Marek Orko Vácha zavítal také do studia České televize. V pořadu Interview ČT24 hovořil s moderátorkou Světlanou Witowskou jak jinak než k tématu Velikonoce. Kromě povídání o náboženském rozměru Velikonoc hovořili o náboženství obecně, o celibátu, církvi, ale také euthansii.

 

Více v on-line archivu ČT, pořad Interview ČT24, 3. dubna 2015


2. dubna 2015

Profesor Widimský oslavil devadesáté narozeniny

V deníku Právo vyšel krátký článek ku příležitosti 90. narozenin výrazné postavy naší i světové kardiologie, prof. Jiřího Widimského. Profesor má stále malý úvazek v IKEMu, dvě hodiny týdně ordinuje a připravuje knihu o farmakoterapii hypertenze. Oba jeho synové (Petr a Jiří) pokračují v jeho šlépějích, Petr Widimský je přednostou III. interní kardiologické kliniky 3.LF a FNKV.

 

Více v deníku Právo, rubrice Zdraví, 2. dubna 2015


1. dubna 2015

Marek Orko Vácha na Radiožurnálu

Ve středu před Velikonocemi byl Hostem Radiožurnálu Marek Orko Vácha, přednosta Ústavu etiky na 3. LF a římskokatolický kněz v jedné osobě. V rozsáhlém rozhovoru s moderátorem Markem Pokorným si povídá o tom, jak se stal knězem a přírodovědcem, o evoluci a směřování lidstva, eugenice, smrti, životě po smrti a mnoha dalších tématech.

 

Více v audioarchivu Českého rozhlasu, pořad Host radiožurnálu, 1. dubna 2015

 


27. března 2015

Cyril Höschl o ztrátě řádu ve společnosti a tělesných trestech

Musíme také upozornit na zajímavý rozhovor s psychiatrem Cyrilem Höschlem, ředitelem Národního ústavu duševního zdraví, který vyšel v Týdeníku Echo. Mluví v něm například o krizi autorit v současné společnosti, ztrátě společenského řád, tělesných trestech, konspiračních teoriích a vlivu informačních kampaní.

 

Více v Týdeníku Echo, 27. března 2015


26. března 2015

Český medik obsadil druhé místo na světové studentské vědecké konferenci

Matěj Patzelt, student šestého ročníku 3. LF UK uspěl se svou prací „Usefulness of Micro-CT in Morphology“ na mezinárodním studentském vědeckém kongresu v Leidenu v Nizozemí (LIMSC 2015). V konkurenci více než 220 přednesených prací byl jeho příspěvek druhý nejlepší. Studentská konference v Leidenu se koná jednou za dva roky a patří mezi největší svého druhu na světě. Letos se jí zúčastnili studenti z 38 zemí celého světa. Matěj Patzelt prezentoval výzkum, na kterém spolu s kolegy pracuje v nové specializované laboratoři s unikátním mikrotomografem zobrazujícím měkké tkáně. Zdravotnickému deníku svou vědeckou práci popsal.

  

Zdroj: http://www.zdravotnickydenik.cz


26. března 2015

NUDZu hrozí vrácení miliardové dotace

Za poslední týden se jméno fakulty objevilo v médiích především v souvislosti se slavnostním otevřením Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech. Novináře zaujaly především potíže s miliardovou dotací, jejíž vrácení hrozí, protože ústav doposud nemá nakoupené speciální přístroje, což bylo podmínkou přidělení dotace. Důvodem jsou podle Cyrila Höschla, ředitele NUDZ, byrokratické průtahy.

 

Více na http://echo24.cz, http://www.novinky.cz a http://www.lidovky.cz


26. března 2015

Otevření Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech u Prahy

O čtvrtečním otevření Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech u Prahy informuje celá řada webů. Vedle popisu zařízení věnují pozornost i tomu, že ústav zřejmě bude muset kvůli byrokracii vrátit miliardovou dotaci od EU kvůli byrokratickým průtahům s vybavením.

 

http://zpravy.idnes.cz/psychiatrie-ustav-klecany-hoschl-dlp...

http://zpravy.idnes.cz/hoschl-rozhovor-nudz-ustav-dusevniho...

http://www.tribune.cz/clanek/35617

http://www.novinky.cz


21. března 2015

Happy singles

V Cestopisu mysli s psychiatrem prof. Cyrilem Höschlem představíme tato témata: V České republice se lidé dívají na člověka s duševní nemocí skrz prsty, ve Velké Británii ne. Může určitý druh kultury stigmatizovat duševní nemoci? Ovlivňuje kultura dané země to, jak jsou tam vnímány duševní nemoci? Dřív se myslelo, že za vznik duševní nemoci odpovídá nějaká konkrétní, chybně fungující část mozku. Nové poznatky vědců ukázaly, že tomu tak není. Co bude dál?

 

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/leonardoplus/


18. března 2015

16 milionů odstínů šedi

Unikátní mikrotomograf získali odborníci do nové Specializované laboratoře 3. LF UK, Ústavu technické a experimentální fyziky a Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze. Přístroj využívající rentgenové radiografie vědcům umožní sledovat malé vzorky tkání v 16 777 216 odstínech šedi.

 

Lidové noviny, 18.3.2015, Rubrika: Medicína, Strana: 14

http://www.rozhlas.cz/leonardo/

ČRo Plus - Ranní Plus po osmé reportáž M. Kuchaříka o mikroCT


18. března 2015

O Alzheimerově chorobě a její léčbě

V Lidových novinách vyšel rozhovor s docentem Alešem Bartošem z Národního ústavu duševního zdraví o nových výzkumech v rámci léčby Alzheimerovy choroby. Nemocí trpí stále více lidí a doposud neexistuje dostatečně účinná léčba.

 

Více v Lidových novinách, v rubrice Medicína & věda, 18. března 2015


17. března 2015

Jaké sestry potřebuje české zdravotnictví?

O konferenci s panelovou diskusí na téma Jaké sestry potřebuje české zdravotnictví?, kterou pořádala 3. LF, referuje celá řada serverů. O konferenci byl velký zájem, sál byl zcela zaplněný sestrami z celé republiky. Z diskuse vyplynulo, že sestry netrápí tolik systém vzdělávání, jako spíše současné pracovní podmínky. Alespoň tak to vidí Lenka Šnajdrová, koordinátorka webu www.osetrovatelstvi.info

 

Více na http://www.tribune.cz/clanek/35516


17. března 2015

Nemocnicím chybí zdravotní sestry

Mladá fronta Dnes upozornila na nedostatek zdravotních sester v nemocnicích, o kterém se hovořilo v diskuzi svolané 3.LF. Sestry po absolvování střední zdravotní školy pokračují ve studiu na vyšších odborných nebo na vysokých školách a zdravotničtí asistenti, absolventi středních škol, v nemocnicích zoufale chybí. Diskuze se účastnila poslankyně Jan Pastuchová, která se angažuje v připravované změně zákona o vzdělávání sester.

 

Více v Mladé frontě Dnes, 17. března a na http://zpravy.idnes.cz


16. března 2015

AV ČR připravila v Praze sérii přednášek s názvem Týden mozku

Během pěti dnů (16. - 20. 3.) vystoupí 13 expertů. Přednášku na téma Moderní léčba chronické bolesti měl prof. Richard Rokyta, téma Neurobiologie schizofrenie přednesl prof. Cyril Höschl a o neurochirurgických operacích v oblasti mozkového kmene promluví prof. Pavel Haninec (všichni 3. LF).

 

Více na http://www.rozhlas.cz a na http://popularizace.avcr.cz


13. března 2015

Magnetoterapie a zázračné přístroje v rukách “šmejdů”

Minulý týden v Třebíčském a později i v Brněnském deníku vyšel rozhovor s Jaromírem Matějkem z Ústavu etiky 3. LF UK o roli magnetoterapie v rehabilitaci a v lékařství. V rozhovoru upozorňuje také na nekalé praktiky nepoctivých obchodníků, kteří prodávají přístroje fungující na principu magnetoterapie, a vydávají je za zázračný všelék. Rovněž zmiňuje roli psychiky v souvislosti s úspěšnou léčbou pomocí různých pochybných zařízení.

 

Více v Třebíčském deníku, 13. března, nebo v Brněnském deníku, 16. března


9. března 2015

Za celoživotní dílo v anketě Sestra roku je oceněna Dana Pilátová

V anketě Sestra roku 2014 bude za celoživotní dílo v ošetřovatelství oceněná Dana Pilátová. Jako sestra pracuje už padesát let, momentálně ve FNKV na příjmu interních ambulancí. Do důchodu mohla odejít už před deseti lety, ale dál 5 zůstává u pacientů, které oslovuje děvenky a sokolíci. Stresující situace zvládá s humorem a je známá pozitivním přístupem. Cenu převezme v úterý 17. března na galavečeru v Hudebním divadle Karlín.

 

Zdroj: http://zdravi.e15.cz


9. března 2015

Nová protilátka, která brání viru HIV vstupovat do buněk

Doc. Ladislav Machala z AIDS centra Nemocnice Na Bulovce a 3. LF se zabývá odolností viru HIV vůči antiretrovirotikům a toxoplazmózou u HIV pozitivních pacientů. Ve Studiu Leonardo Českého rozhlasu vysvětluje mimo jiné, jak funguje nově vyrobená protilátka, která brání viru HIV vstupovat do buněk.

 

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3333769


9. března 2015

Marek Vácha se vyjádřil k výroku Miloše Zemana

Na serveru ihned.cz se v anketě z 9. března objevila také odpověď Marka Váchy z Ústavu lékařské etiky na 3. LF. Na otázku, zda je Zemanův výrok, že ČT neplní svoji funkci a nezaslouží si koncesionářské poplatky, útokem na její nezávislost, odpověděl: Myslím, že nemá moc cenu komentovat výroky Miloše Zemana, jeho jakékoli výroky. Časem si zvykáme je nebrat vážně, ač je jejich autor shodou okolností prezident.

 

Více na http://nazory.ihned.cz


6. března 2015

Co dělat, když má dítě kýlu?

Co je kýla a jak se projevuje u dětí, vysvětluje dětský chirurg doc. Tomáš Pešl z Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF a Thomayerovy nemocnice v Praze Krči. Maminkám radí, jak postupovat, když u dítěte projevy kýly objeví.

 

Více na http://mojebetynka.maminka.cz


6. března 2015

Pražský dermatolog: Toto onemocnění ohrožuje stále více populace. Prevence není snadná

Dermatolog prof. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF se vyjadřuje k problematice kopřivky. Chronická kopřivka, která trvá déle než 6 týdnů, patří mezi 20 nejčastějších kožních onemocnění. Často může trvat i několik měsíců či let. Klasifikace chronických kopřivek je obtížná, protože nejde vždy jednoznačně prokázat jejich příčinu.

 

Více na http://www.prazskypatriot.cz/


27. února 2015

Fakulta přijme o deset procent víc uchazečů

V reportáži v Událostech na České televizi se objevilo téma odchod českých lékařů do zahraničí. Představitelé lékařských fakult mimo jiné navrhovali, jak situaci řešit, aby v Česku kvůli tomuto jevu lékaři nechyběli. Vyjádřil se i profesor Michal Anděl, děkan 3. LF, která v příštím akademickém roce přijme o deset procent víc uchazečů o studium.

 

Více Události, ČT, 27. února 2015


23. února 2015

Dítě, které bude mít geny třech rodičů?

Již příští rok se můžeme dočkat, že se narodí dítě, které bude mít geny třech rodičů. Nový zákon se nyní schvaluje ve Velké Británii a k tématu se vyjádřil i MUDr. Jaromír Matějek, Ph.D., Th.D. z Ústavu etiky 3. LF UK

 

Záznam rozhovoru v pořadu Studia 6 České televize je online k dispozici ve videoarchivu ČT.


17. února 2015

Jak se uplatní absolventi vysokých škol

V Lidových novinách vyšel žebříček mapující uplatnění absolventů vysokých škol na trhu práce. Podle něj je míra nezaměstnanosti absolventů 3. LF pouze 1,8 procenta. Pro srovnání, nejlépe dopadla Olomouc a Plzeň, kde najde práci každý absolvent, nejhůř Ostrava, kde nenajde uplatnění 4,5 procenta absolventů. Podle dalších údajů vydělá absolvent 3. LF v průměru 41 210 korun měsíčně, 99 procent absolventů pracuje v oboru a využijí 85 procent znalostí získaných studiem. 74 procent pracujících absolventů je se zaměstnáním spokojeno.

 

Více v Lidových novinách ze 17. února v rubrice Akademie. http://relax.lidovky.cz


12. února 2015

Spokojenost studentů s fakultami

V Hospodářských novinách a v týdeníku Ekonom zase vyšly srovnávací články mapující spokojenost studentů s jejich domovskými fakultami. V oboru lékařství a farmacie se 3. LF na základě průzkumu mezi studenty objevila na třetím místě, za plzeňskou a olomouckou lékařskou fakultou. 2. LF obsadila sedmé místo, 1. LF osmé. Hodnotila se kvalita výuky, příprava do praxe, studijní prostředí, atmosféra a celková spokojenost. Účastníci ankety odpovídali celkem na 13 otázek a za každou mohli udělit až pět hvězdiček.

 

Více v Hospodářských novinách v rubrice Extra nebo v týdeníku Ekonom v rubrice Téma – Hodnocení škol z 12. února. http://archiv.ihned.cz


21. ledna 2015

Nové zbraně proti nádorům

Biologická léčba se v poslední době prosazuje v mnoha medicínských oborech. Novinkou je například lék pro pacienty s rakovinou kůže. Občas ale pacienti očekávají téměř zázraky. Jaká je realita a v čem spočívají výhody a nevýhody cílené léčby? Zrovna nedávno mi jeden z mých pacientů řekl, ať mu místo kortikoidů předepíšu biologickou léčbu, o které slyšel samou chválu, říká profesor Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. LF UK v Praze. „Jenže ani biologické léky nejsou žádný odvar z heřmánku, i když mají oproti klasickým léčivům řadu výhod,“ pokračuje dermatolog.

 

Rozhovor pro Lidové noviny


21. ledna 2015

Bolzanovu cenu dostal MUDr. Viktor Kočka, Ph.D.

Je oceněním pro nejlepší studenty Univerzity Karlovy v doktorském studiu ukončeném získáním titulu Ph.D.Bolzanovu cenu získávají studenti Univerzity Karlovy za mimořádně objevné práce s vynikajícím tvůrčím obsahem a zpravidla s interdisciplinárním tematickým přesahem. Letos byla udělena třem studentům, mezi nimiž je i MUDr. Viktor Kočka, Ph.D., z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy za dizertační práci Ischemická choroba srdeční – od patofyziologie ischemické mitrální regurgitace k perkutánní koronární intervenci.

 

Zdroj: http://www.doktorvlach.cz


15. ledna 2015

Cukrovku má stále více dětí! Tohle jsou nejčastější PŘÍZNAKY

Živé vystoupení  děkana 3. LF prof. Michala Anděla – 1:45 minuta

 

Zdroj: Zpravodajství TV Nova http://tn.nova.cz


4. ledna 2015

Den otevřených dveří

Pro zájemce jsou připraveny dva souběžné programy věnované jednak magisterskému studiu všeobecného lékařství v českém jazyce, jednak bakalářskému studiu dalších oborů. Oba programy zahájí představením 3. lékařské fakulty její děkan prof. MUDr. Michal Anděl, CSc.

 

Zdroj: http://www.ceskaskola.cz


24. prosince 2014

Tuky a sacharidy. Jak přežít Vánoce s dietou?

Vhodnými tuky jsou myšleny ty obsahující mononenasycené mastné kyseliny. Vyskytují se především v olivovém nebo řepkovém oleji a ořeších. „Zatímco dříve jsme si mysleli, že horní limit tuku pro diabetiky je 30 procent, teď je to 35 procent, možná i trochu více,“ říká profesor Michal Anděl, přednosta Ústavu výživy 3. LF UK.

 

Zdroj: http://relax.lidovky.cz


27. listopadu 2014

Letošní cenu Česká hlava získal i jeden lékař

Je jím MUDr. Ondřej Gojiš, Ph.D., z pražské Vinohradské nemocnice. Ocenění Česká hlava pro vědeckou a technickou inteligenci jsou udělována ve spolupráci státu, akademické sféry a soukromých firem. Organizátoři usilují o to, aby se jejich projekt zapsal do povědomí veřejnosti jako „česká Nobelova cena“.

 

Zdroj: http://www.doktorvlach.cz


8. listopadu 2014

Akademie věd pořádá interaktivní výstavu nejzajímavějších témat současné medicíny

Stačí si obléknout těžkou radiologickou vestu a okamžitě se můžete vžít do role lékaře, který na sále operuje složitý případ. Stejně tak si vyzkoušíte i různé chirurgické nástroje. A to jsou jen některá z lákadel interaktivní výstavy "Dotkni se vědy", kterou připravila 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Celý víkend návštěvníci uvidí v sídle Akademie věd v Praze v rámci Týdne vědy a techniky zajímavé dokumenty, filmy, ale také hrané scénky z operačního sálu.

 

Zdroj: http://www.rozhlas.cz


16. října 2014

O český vynález na léčbu schizofrenie je zájem. V Česku ne.

V několika státech světa po vynálezu českých lékařů doslova skočili, v Česku ale zájem není. Projekt přitom šetří utrpení pacientů se schizofrenií a také miliony korun za léčbu.

 

Zdroj: http://zpravy.aktualne.cz


12. září 2014

O vědě a vědcích - Mozaika znalostí

Cyklus portrétů českých vědců, kteří představují nejzajímavější výsledky svého bádání.

- prof. MUDr. Tomáš Kozák, Ph.D. – obor hematologie a hematoonkologie.

- prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc.- obor kardiologie

- MUDr. Jiří Horáček, Ph.D. - obor psychiatrie

- MUDr. Vladimír Štich, Ph.D. – obor výzkum obezity

 

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz


11. září 2014

Český kardiolog má lékařského Oscara

Petr Widimský začínal kariéru ve zdravotnictví jako sanitář. Dnes má za sebou už tisíce operací srdce a za svou práci dostal koncem srpna zlatou medaili. "Je to nesmírná pocta. Jedná se o nejvyšší ocenění v mém oboru," říká šedesátiletý kardiolog.

 

Zdroj: http://archiv.ihned.cz


26. června 2014

Host Studia Leonardo: psychiatr Filip Španiel

Hostem čtvrtečního Studia Leonardo Českého rozhlasu je MUDr. Filip Španiel (3. LF). Mluví nejen o schizofrenii - o tom, jak jí přecházet a následně léčit, ale také o prožívání „jáství". Jedná se o výzkum toho, jak člověk prožívá sám sebe. Psychiatrické centrum Praha to zkoumá ve spolupráci s pražským IKEMem. Jedná se o výzkum mozku a jeho činnosti. 

 

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/leonardo/

Vysíláno na stanici ČRo Plus v pořadu Studio Leonardo dne 26.6.2014 od 16:10


13. června 2014

Melanomů stále přibývá. Jak se bránit rakovině kůže?

Každoročně přibývá diagnostikovaných melanomů, za posledních čtyřicet let u nás jejich výskyt stoupl sedmkrát. Podle MUDr. Moniky Arenbergerové (3. LF) je v ČR průměrně zachyceno 21 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Nejvíce jich přibývá ve skupině mužů nad 50 let, kteří podceňují riziko kožní rakoviny, a u žen ve věku 10 až 29 let, jež často podléhají trendu snědé kůže. Odhaduje se, že 45 až 50 procent lidí, kteří dovrší 65 let, bude mít alespoň jeden typ rakoviny kůže.

 

Zdroj: http://www.dama.cz/zdravi/...


30. května 2014

Duševní nemoc je stále tabu, každý osmý by kvůli ní ukončil přátelství

Češi se stále nezbavili strachu a pověr spojených s duševními chorobami. Ukazuje to průzkum, který u nás a v Anglii uskutečnili odborníci z Národního ústavu duševního zdraví. Každý osmý dotazovaný Čech v něm uvedl, že by zcela jistě ukončil přátelství s tím, u koho propukla duševní nemoc. V Anglii by to udělal každý 56. respondent. Autory studie jsou Petr Winkler, Ladislav Csémy a Miroslava Janoušková z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) a prof. MUDr. Lucie Bankovská Motlová z Kliniky psychiatrie a lékařské psychologie 3. LF UK.

 

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz

Zdroj: ČT iVysílání dne 30. 5. 2014 - 41 minuta


30. května 2014

Čeští kardiologové dostali za léčbu infarktu cenu WHO

Česká kardiologická společnost získala prestižní ocenění od Světové zdravotnické organizace. Hlavní cenu si čeští kardiologové odnesli za přínos ke zlepšení veřejného zdraví světové populace. Jsou úspěšní například v léčbě akutních infarktů, u kterých klesla úmrtnost na pouhých 5 procent.Předseda ČKS prof. Petr Widimský z III. interní-kardiologické kliniky 3. LF a FNKV (uprostřed), vědecký sekretář ČKS Jaromír Hradec (vlevo) a nastupující předseda ČKS Miloš Táborský představili prestižní ocenění.

 

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/zpravy/veda/


16. května 2014

Pandemický virus z garáže? Věda předbíhá sci-fi

Ve vědě, která se ještě před sto lety zabývala hlavně "škatulkováním" organismů, dochází k revolučním změnám. Biologie například nově přináší možnost vytvářet umělé organismy. Nad přísliby i riziky nových metod se zamýšlí biolog a kněz Marek Vácha z Ústavu etiky 3. LF.

 

Zdroj: http://technet.idnes.cz


6. května 2014

Probiotika pomáhají naší imunitě

Probiotika jsou zdraví prospěšné mikroorganismy, říká MUDr. Jiří Slíva z Ústavu farmakologie 3. LF. Užívání probiotik je vhodné zejména proto, že se podílí na obnově a harmonizaci střevní mikroflóry, která bývá narušena zejména při užívání širokospektrých antibiotik, ale i při různých dietách, v těhotenství nebo při stresu.

 

Zdroj: http://www.denik.cz/reklama/...


8. dubna 2014

Možnosti a příležitosti pro využití IT při měření kvality, výkonnosti a efektivity zdravotní péče

MUDr. Zdeněk Hřib z Kabinetu veřejného zdravotnictví 3. LF píše o možnostech a příležitostech pro využití informačních technologií při měření kvality, výkonnosti a efektivity zdravotní péče. Zejména ve zdravotnictví zastává výpočetní technika primárně roli elektronické kartotéky. Na každé jednání s pojišťovnou je vhodné přijít připraven s vlastními datovými analýzami, a ty bez proaktivní práce s vlastními daty získat nelze.

 

Zdroj: http://www.aquasoft.eu/blog/nazor_odbornika.php?nazor=583


8. dubna 2014

Profesionální bělení pro zářivý úsměv…

Doc. MUDr. Eva Gojišová ze Stomatologické kliniky 3. LF a FNKV poskytla interview na téma bělení zubů. Barvu zubu neudává zubní sklovina, jak by se na první pohled zdálo, ale dentin, který se nachází pod ní. Jak k proceduře bělení zubů přistupovat? Co by bělení mělo předcházet a na co si dát pozor?

 

Zdroj: http://zena-in.cz/clanek/...


2. dubna 2014

Kopřivka není banální nemoc, lékař radí důkladné vyšetření

Podle prof. MUDr. Petra Arenbergera z Dermatovenerologické kliniky 3. LF a FNKV kopřivka může být prvním projevem tak vážných onemocnění, jako je rakovina, žloutenka B, cukrovka nebo nemoci ledvin. Celoživotní obtíže s chronickou kopřivkou má 7,8 až 22,3 procenta lidí, v průběhu jednoho roku půl až jedno procento. V kožním lékařství je podle Arenbergera na místě využít také léčebného konopí.

 

Zdroj: http://magazin.ceskenoviny.cz/zdravi/zpravy/


29. března 2014

Není už na čase, aby doktoři sundali bílý plášť

Michal Vilímovský, student 3. LF, se zabývá otázkou bílého pláště. Psychologické výzkumy ukazují, že bílý plášť je symbolem určité nadřazenosti lékaře nad pacientem a jeho nošení může být dokonce i nebezpečné. Ve světě již dnes najdeme řadu klinik, kde lékaři bílý plášť museli navždy odložit - například slavná americká klinika Mayo, ale i řada soukromých klinik v Evropě i Asi - a namísto toho jsou oblečeni do formálního obleku.

 

Zdroj: http://cs.medlicker.com


20. března 2014

Přípravy na pražský půlmaraton s postiženými dětmi vrcholí

Studenti 3. LF Američan Scott Keel a Čech Petr Oliva před čtyřmi roky založili organizaci s názvem Running With Those That Can´t, která podporuje děti na vozíku a mimo jiné se s nimi účastní pražských půlmaratonů. Loni se běhu Prahou zúčastnilo rekordních 20 postižených dětí s téměř 130 běžci. Petr Oliva, laureát Ceny VIA BONA, poskytl rozhovor, v němž hovořil hlavně o přípravách na letošní pražský půlmaraton.

 

Zdroj: http://www.cenaviabona.cz/vitezove/18-novinky/...


19. března 2014

Jak se v průběhu let měnila léčba srdečního infarktu a následků kardiovaskulárních chorob?

Jak se v průběhu let měnila léčba srdečního infarktu? A jakým způsobem moderní technologie pomáhají lékařům ve výzkumu a léčbě následků kardiovaskulárních chorob? Kde se potkávají kardiologie a kardiochirurgie? Prof. MUDr. Petr Widimský z III. interní-kardiologické kliniky 3. LF a FNKV hovořil ve Studiu Leonardo Českého rozhlasu o své práci. O tom, jak se v průběhu let měnila léčba srdečního infarkt a jakým způsobem moderní technologie pomáhají lékařům ve výzkumu a léčbě následků kardiovaskulárních chorob. Uvádí Robert Tamchyna.

 

Zdroj: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3085112


18. března 2014

Ambulance pro poruchy paměti

V pořadu Hovory Českého rozhlasu MUDr. Tamara Tošnerová (Ústav ošetřovatelství 3. LF), psychiatrička, která založila a vede Ambulanci pro poruchy paměti ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady je přesvědčena, že začít si všímat stavu své paměti je nutné v kterémkoli věku. Uvádí Eva Hůlková.

 

Zdroj: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3084399


15. března 2014

Rozhovor s Mgr. Markem Váchou v pořadu Leonardo Plus na téma altruismus

Altruismus bývá charakterizován jako jednání, které sleduje prospěch druhého. Lidsky řečeno jde o dobrý skutek. Kdy o něm začínáme hovořit? Mgr. Marek Vácha z Ústavu etiky 3. LF hovořil v pořadu Leonardu Plus Českého rozhlasu na téma altruismus. Do jaké míry je důležitý pro přežití druhů? Existuje v přírodě také čistý altruismus? Pořad připravila A. Krobová.

 

Zdroj: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3082486


14. března 2014

Vývoj mozku souvisí podle Höschla s vývojem kultury

Prof. Cyril Höschl z Kliniky psychiatrie a lékařské psychologie 3. LF a PCP přednesl v rámci Týdne mozku přednášku na téma Umění a neurověda. Přednášky se zaměřují na objevy a trendy výzkumu, pokrok v neurovědách i v léčbě nemocí mozku. Höschl zdůraznil souvislost vývoje mozku s vývojem kultury. Umění a hra jsou pro přežití člověka naprosto zásadní a poskytly mu v průběhu vývoje důležitou evoluční výhodu.

 

Zdroj: http://www.lidovky.cz


10. března 2014

Začínající Týden mozku se zaměří i na bolest

Na bolest a její původ v evoluci se ptal český rozhlas prof. MUDr. Richarda Rokyty (Ústav normální, klinické a patologické fyziologie 3. LF), a sice u příležitosti probíhajícího Týdnu mozku, v jehož rámci neurovědci a další odborníci v Evropě i v USA seznamují širokou veřejnost s novými poznatky získanými při výzkumu fungování mozku, jeho poškození, chorob i možností léčby – ale také třeba při výzkumu a léčení bolesti. Poslechněte si audiozáznam:

 

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/mozaika/veda/...


1. března 2014

Margariny a levné rostlinné oleje jsou zdraví škodlivé

Chemická analýza dvaceti čtyř dTestem nakoupených jedlých tuků odhalila v každém třetím vysoké množství nezdravých transmastných kyselin - tyto výrobky by se v Dánsku, Rakousku a Švýcarsku vůbec nesměly prodávat. Jejich limitu by nevyhovělo osm z testovaných výrobků, z toho ve dvou případech bylo překročení více než desetinásobné. K problému se vyjadřuje i doc. MUDr. Pavel Dlouhý, proděkan 3. LF (Ústav výživy).

 

Zdroj: http://czmedicus.blogspot.cz


27. února 2014

Děti s atopickým ekzémem mají šanci získat zdarma pobyt u Mrtvého moře

Jedním z nejúčinnějších prostředků k léčbě atopického ekzému je pobyt u Mrtvého moře v Izraeli. Rotary International Distrikt 2240 nyní nabízí rodinám s nižším příjmem čtyřtýdenní pobyt pro jejich děti zdarma. Léčba dětí bude probíhat v Německém léčebném centru u Mrtvého moře. Projekt v ČR zastřešuje prof. MUDr. Petr Arenberger z Dermatovenerologické kliniky 3. LF a FNKV.

 

Zdroj: http://www.novinky.cz/zena/deti/


4. února 2014

Host Studia Leonardo: prof. Ilona Hromadníková

Ve Studiu Leonardo Českého rozhlasu prof. Ilona Hromadníková z Gynekologicko-porodnické kliniky-oddělení patologie buňky 3. LF hovořila o neinvazivní metodě RHD genotypizace plodu z periferní krve matky, kterou využívají pacientky, navzdory senzačnímu „objevení" některými médii, již více než deset let. Metodu lze aplikovat u žen, u kterých hrozí riziko, že plod bude postižen tzv. fetální erytroblastózou.

 

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/leonardo/dnes/...


3. února 2014

Nejčastější úrazy v zimním období

Hostem pořadu Je jaká je Českého rozhlasu Dvojka byl prof. MUDr. Petr Havránek, přednosta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice. Rozhovor se týkal úrazovosti v zimním období. Se kterými úrazy se lékaři v tomto období setkávají? Jak dochází nejčastěji k nehodám, jak poskytovat první pomoc například při úrazu dětí během lyžování na sjezdovce? ...

 

Zdroj: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3054359


22. ledna 2014

Tři králové ve FNKV

Server www.lekorice.com přináší krátkou fotoreportáž z návštěvy Tří králů v Léčebně dlouhodobě nemocných při FNKV. Mudrcové z Východu pocházejí z řad studentů 3. LF. Na každém pokoji zazpívali a tradičně vinšovali všem pacientům. Na dětská oddělení FNKV mezitím přišli Tři králové přímo z Arcibiskupského paláce z Tříkrálového průvodu.

 

Zdroj: http://www.lekorice.com/tri-kralove-ve-fnkv-786


15. ledna 2014

Ocenění Technologické agentury "za řešení pro kvalitu života" získal Výzkum a vývoj nových receptur a technologie potraviny pro zvláštní lékařské účely

V soutěži Technologické agentury České republiky v kategorii ocenění "za řešení pro kvalitu života" získal cenu projekt Výzkum a vývoj nových receptur a technologie potraviny pro zvláštní lékařské účely, na němž spolupracovali pracovníci Bohušovické mlékárny s odborníky z Univerzity Karlovy v Praze a Výzkumného ústavu mlékárenského. V půlhodinovém pořadu Studio Leonardo Českého rozhlasu hovořili prof. Michal Anděl (děkan 3. LF, přednosta Ústavu výživy) a ing. Jan Jarmar, manažer kvality mlékárny, o vzniku společného projektu a jeho přínosech pro lékařskou praxi.

  

Zdroj: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3041926


14. ledna 2014

Soutěž o nejlepší fakultu akademického roku 2013/2014

Česká studentská unie uveřejnila první výsledky ankety o nejlepší fakulty roku 2013/2014. V žebříčku podle hodnocení studentů se umístila 3. LF celkově na 6. místě v kategorii Lékařství a farmacie - veřejné a soukromé. Z lékařských fakult UK ji předčila jen Lékařská fakulta v Plzni.

 

Zdroj: http://fakultaroku.cz


10. ledna 2014

8 věcí, které je potřeba promyslet při výběru lékařské specializace

Student 3. ročníku 3. LF Michal Vilímovský sepsal svoje názory na výběr specializace po skončení studia. V článku nabízí osm tipů, které mají pomoci vybrat si tu správnou specializaci. Nabádá využít každé příležitosti k poznávání, za stěžejní považuje rozhodnutí mezi chirurgickými a diagnostickými obory.

 

Zdroj: http://cs.medlicker.com


Aktuální aktivity


Poslední změna: 21. únor 2018 15:37 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor