• Významné události fakulty

Významné události fakulty

19. září 2024

MUDr. Vasil Kostin převzal Cenu vlády nadanému studentovi


Ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek předal v pondělí 16. září v prostorách Strakovy akademie Cenu vlády nadanému studentovi za rok 2023. Cena vlády byla v tomto ročníku nově rozšířena do třech kategorií: ocenění je udělováno studentům střední školy, bakalářského nebo magisterského a doktorského studia, kteří projevili mimořádný talent a zájem o výzkumnou či vědeckou práci.



Ocenění za rok 2023 Tereza Šustrová z Gymnázia Brno (kategorie student střední a vyšší odborné školy), MUDr. Vasil Kostin (kategorie student v bakalářském nebo magisterském studiu) a Mgr. Tereza Kocmanová, Ph.D. (kategorie student v doktorském studijním programu), oba z Univerzity Karlovy.


MUDr. Vasil Kostin vystudoval Všeobecné lékařství na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Během studia vyjel na 11 zahraničních stáží do 8 různých zemí, včetně humanitární mise v Itibu v Keni. Aktuálně Vasil zahájil doktorské studium na University of Oxford a ukončuje svoji pozici postdoka na Harvard Medical School a vyučování na MIT – Massachusetts Institute of Technology.



Od roku 2019 se aktivně věnuje práci v oblasti MedTech / HealthTech a vytváří inovativní zařízení v různých lékařských oborech, za něž získal národní i mezinárodní ocenění. Během pandemie COVID-19 v rámci týmu Okoronaviru pomáhal poskytovat vědecky ověřené informace společně s experty z Akademie věd ČR, byl dobrovolníkem ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kde také přišel s týmem na aplikaci, která pomáhala s triážováním pacientů. Vyvíjel inzulinová pera s inovačním centrem Lékařů bez Hranic v Ženevě. Během studia byl Vasil hlavním řešitelem GAMA2-TA ČR a díky svému výzkumu byl zařazen do prestižního žebříčku Forbes 30 pod 30. V rámci projektu GAMA2 se zaměřoval na prevenci syndromu karpálního tunelu pomocí chytré podložky pod myš. Ve výzkumu na University of Oxford se Vasil se spolužákem Martinem Horákem zaměřil na 12měsíční výsledky různých protokolů léčby makulárního edému při okluzi sítnicové žíly RVO s cílem zlepšit péči o pacienty a snížit četnost injekcí anti-VEGF. Kromě toho spolupracuje na průřezové studii zkoumající pacienty s Usherovým syndromem s mutací MYO7A s cílem zlepšit naše chápání degenerace sítnice a vyvinout end-points pro nové genetické terapie v klinických studiích.





Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor