Rádi bychom vás pozvali na vzdělávací přednášky, které budou probíhat v rámci akce Jarmark chutí v pátek 22. 9. 2023
Každá přednáška trvá 30 minut, následně bude 10 minutová přestávka. Přednášky jsou zaměřené nejen na širokou veřejnost, ale také pro střední a vysoké školy.
POZOR! Přednášky se konají v OC Galerii v multikině PREMIERE CINEMAS.
Vstup na všechny přednášky je zdarma.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. |3. LF UK Praha
Jak se projevuje potravinová alergie a jak nesnášenlivost některých potravin? Co dělat? Jak upravit výživu, aby nic nechybělo? Bude to napořád nebo alergie časem zmizí? Přednáška bude reagovat na aktuální téma potravinových alergenů a zodpovězeny budou také vaše dotazy.
Doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. | 3. LF UK Praha
Tuky patří mezi základní živiny a jsou významným zdrojem energie, jeden gram rovná se cca 9 kcal. Při zvýšeném příjmu představují riziko nadváhy a obezity a v jejich důsledku i různých civilizačních onemocnění (diabetu 2. typu, kardiovaskulárních nemocí, některých nádorů). Kromě množství přijímaných tuků však velmi záleží na jejich druhu, resp. zastoupení mastných kyselin v nich. Některé tuky, resp. mastné kyseliny jsou nevýhodné a nepříznivě ovliňují zdraví i jinými mechanismy (nasycené mastné kyseliny, trans izomery mastných kyselin). Jiné jsou naopak v určitém množství nepostradatelné a pro zdraví prospěšně (nenasycené mastné kyseliny). V přednášce se dozvíte, jak se tuky rozdělují, jak se jednotlivé skupiny liší svými účinky v organismu, které tuky jsou nevýhodné, ale zejména které jsou pro zdraví prospěšné včetně jejich zdrojů ve výživě.
Začátek akce | 22. září 2023 v 10:00 |
Konec akce | 23. září 2023 v 18:00 |
Druh akce | Konference |
Webové stránky | https://www.jarmarkchuti.cz |
Program | https://www.jarmarkchuti.cz/program/ |
Místo konání akce | Kolonáda Domu kultury Teplice |
Vstupné | Zdarma |
3. lékařská fakulta
Univerzita Karlova
Ruská 87, 100 00 Praha 10
tel.: +420 267 102 111
IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208
Další kontakty a bankovní spojení