• Významné události fakulty

Významné události fakulty

Šumavský doktor

Devět studentů 5. ročníku se zúčastnilo výběrové dvoutýdenní stáže Šumavský doktor pořádanou MUDr. Rudolfem Balounem pod záštitou KPL. Cílem tohoto jedinečného projektu je seznámit studenty s prací praktického lékaře v oblasti šumavského česko-německého pohraničí, naučit je praktickým dovednostem a navázat bližší vztahy k regionu.

19. února 2024


Absolventka 3.LF UK Barbora Měchurová ve 30 pod 30 časopisu Forbes

V minulém roce byl ve Forbesu Vasil Kostin, letos další absolventka 3. LF MUDr. Barbora Mechúrová. Umístila se v prestižním žebříčku časopisu Forbes 30 pod 30. Kromě toho, že na Klinice psychiatrie a lékařské psychologie 3. LF UK a NÚDZ vyučuje budoucí lékaře, založila neziskovku MedicRise. jejímž prostřednictvím se zasazuje o nejlepší možný přístup k pacientům, který je významnou součástí lékařské profese.

15. února 2024


Mezinárodní konference „Vzdělávání v medicíně“

Mezinárodní konference „Vzdělávání v medicíně“, která se uskutečnila 23.1.2024 v Syllabově posluchárně 3. LF UK, si vzala za cíl vytvořit platformu pro setkávání a vzájemnou výměnu zkušeností v oblasti zdravotnického vzdělávání. Konferenci svým vystoupením o reformě curricula zahájil prof. Harm Peters z berlínské Charité, člen Německé asociace pro lékařské vzdělávání, prezident Asociace evropských lékařských fakult a ředitel Centra Dietera Scheffnera pro lékařské vzdělávání.

7. února 2024


Pochlubili jsme se špičkovou fakultou

V pátek 5.1. odpoledne se na fakultě otevřely dveře všem zájemcům o bakalářské a magisterské studium v českém i anglickém jazyce. A opět přišly stovky uchazečů, které zajímalo, jak vypadá studium na Trojce, co udělat pro úspěšné přijetí a co všechno najdou v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

8. ledna 2024


Snídaně s děkanem 3. LF UK

V pátek 15.12. měli studenti možnost posnídat s děkanem 3LF prof. P. Widimským. Ptali se ho na otázky týkající se vědy, skloubení práce s rodinným životem, nahlédli do plánování přestavby budovy B a také se dozvěděli, jakým zaujatým kardiologem pan profesor je.

22. prosince 2023


Pamětní medaile pro MUDr. K. Bernáškovou a představení knihy Hledání a nalézání: Rozhovor s Michalem Andělem

Zasedání Vědecké rady 3. LF 7.12. mělo slavnostní start. Nejprve si MUDr. K. Bernášková z Ústavu fyziologie převzala pamětní medaili za zásluhy při pedagogické a vědecké činnosti pro 3. LF UK v oblasti patofyziologie. Poté proběhlo představení knihy „Hledání a nalézání: Rozhovor s Michalem Andělem“.

22. prosince 2023


Čtyři nové profesorské tituly pro osobnosti 3. lékařské fakulty

Prezident republiky Petr Pavel na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol podepsal dne 27. listopadu 2023 jmenovací dekrety nových profesorek a profesorů vysokých škol. A o patnáct dnů později, 12. prosince 2023 jim je spolu s ministrem Mikulášem Bekem ve Velké aule Karolina osobně předal. Ze 72 jmenovaných profesorek a profesorů si profesorský dekret převzaly 4 osobnosti z 3. lékařské fakulty UK

15. prosince 2023


Vědecká rada UK udělila stříbrnou medaili prof. Janu Bultasovi

Medaili obdržel za významné celoživotní dílo v oborech vnitřní nemoci a klinická farmakologie, dlouholetou vědeckou a pedagogickou činnost. Profesor Bultas se zabývá především kardiovaskulární farmakoterapií, řeší experimentální výzkum endoteliální dysfunkce a mechanismu vzniku hypertrofie levé komory u metabolických onemocnění. Velkou část svého vědeckého bádání rovněž zasvětil možnostem léčby nemocných s Fabryho chorobou (porucha štěpení složitých tuků hluboko v buněčných strukturách).

8. prosince 2023


Významné ocenění kardiologického základního výzkumu

Čerstvá absolventka doktorského studia Mgr. Ivana Fišerová, Ph.D. z Ústavu biochemie, buněčné a molekulární biologie 3. LF získala 1. místo v soutěži Young Investigator Award, která se konala v rámci vědecké konference Czech Cardiovascular Research and Innovation days v Praze (20.-21.11.2023).

5. prosince 2023


MUDr. P. Tichá získává Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro vynikající absolventku doktorského studijního programu

V pondělí 20.11. byla v budově Lichtenštejnského paláce MUDr. MgA. Pavle Tiché, Ph.D. udělena Cena ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro vynikající absolventku doktorského studijního programu. Cenu převzala z rukou pana ministra Mikuláše Beka.

1. prosince 2023




Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor