Archiv tiskových zpráv 3. LF UK

6. dubna 2016

Újma na zdraví a její odčinění


Kulatý stůl 3. lékařské fakulty a Právnické fakulty UK


První ze série kulatých diskusních stolů zaměřených na dopady nového Občanského zákoníku na české zdravotnictví se uskutečnil v úterý 5. dubna 2016 na Právnické fakultě UK za účasti téměř dvou desítek odborníků, ale i specializovaných médií a studentů. Tématem úvodní debaty byla problematika Újmy na zdraví a jejího odčinění a zkušenosti z prvních dvou let fungování nového Občanského zákoníku, který vstoupil v platnost 1. ledna 2014. Kulatý stůl připravilo Centrum zdravotnického práva, společné pracoviště 3. lékařské fakulty a Právnické fakulty UK a diskutovali v něm akademici, soudci a soudní znalci, advokáti a zástupci státní správy; zazněl i hlas zástupce pacientů.


Kulatý stůl uvedli děkani obou fakult. Prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., děkan 3. lékařské fakulty UK ve svém úvodním slově nejen poděkoval organizátorům, ale upozornil na dva aspekty, v nichž se kromě jiného právní problematika stýká s medicínskou: vedle znaleckých posudků je to zejména rozhodování klinického lékaře v situacích pod emočním i časovým tlakem s vědomím odpovědnosti, kterou zdravotnické zařízení nese za jím zvolenou strategii. Ocenil také příležitost k debatám, která ze zahájením série kulatých stolů otevírá.


Děkan Právnické fakulty UK prof. JUDr. Jan Kuklík, DrSc., připomněl výraznou změnu soukromého práva, k níž přijetím nového Občanské zákoníku došlo a nutnost přenášení debaty o jejích důsledcích z neformální půdy na půdu akademickou. Zdůraznil rovněž ambici zahajované série kulatých stolů představit diskutovaná témata širší veřejnosti a zejména studentům.


Úvodními příspěvky pak zahájili diskusi moderovanou JUDr. Petrem Šustkem, Ph.D. z katedry občanského práva PF UK její vedoucí prof. JUDr. Jan Dvořák, CSc. a přednosta Ústavu etiky 3. LF UK Mgr. Et Mgr. Marek Vácha, Ph.D.


Další z kulatých stolů na téma dopadů Občanského zákoníku na české zdravotnictví bude uspořádán na půdě 3. lékařské fakulty UK



O události píše ve svém článku Zdravotnický deník:

http://www.zdravotnickydenik.cz/2016/04/dvacet-milionu-za-zmareny-zivot-odskodneni-visi-v-soudnim-vakuu/.




6. 4. 2016

Sdílet na:  


Poslední změna: 21. únor 2018 15:37 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor