Archiv tiskových zpráv 3. LF UK

23. března 2016

Současný vývoj a aplikace umělé kůže

PD Dr.med. Clemens Schiestl
PD Dr.med. Clemens Schiestl
Přibližně 11 milionů lidí ročně, z toho polovina dětí, utrpí celosvětově závažné popálení, které si vyžádá kožní transplantaci. Tento výkon zanechává jizevnatou změnu na kůži, vyžaduje následnou dlouhodoubou rehabilitaci a po letech často i rekonstrukční operace.


Pod záštitou Universität Zürich proto vznikl projekt EuroSkinGraft, jehož cílem je zabezpečit novou generaci kožní náhrady, doslova vypěstované v laboratoři, k léčbě širokého spektra kožních defektů, způsobených nejen popálením, ale i jinými nemocemi, jako jsou například chronické vředy nebo vitiligo (kožní porucha, kdy dochází ke ztrátě buněk tvořících kožní pigment).


„Zatímco vývoj vnější vrstvy kůže není žádnou novinkou, opravdovou výzvou je vytvořit vnitřní vrstvu kůže, jelikož obsahuje pojivovou tkáň a kožní cévy. Běžnými metodami, jako je transplantace kůže, nejsou dosaženy optimální výsledky, co se týče elasticity a barvy”, vysvětluje MUDr. Robert Zajíček Ph.D., přednosta Kliniky popáleninové medicíny 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.


V současné fázi výzkumu EuroSkinGraft jsou vědci schopni z malého vzorku kůže pacienta pacienta vykultivovat nepoměrně větší “vzorek” kůže v celé tloušťce za dva až čtyři týdny. Tato technologie umožnila vznik dvou produktů - denovoSkin, která bude obsahovat vnější i vnitřní vrstvu kůže, a denovoDerm, která bude tvořena jenom vnitřní vrstvou.


“Výsledná kůže by pak měla být hladká, elastická a odpovídat přirozené barvě kůže pacienta,“ potvrzuje Robert Zajíček.


První verze nové kůže byla testována na dvaceti pacientech s excelentními výsledky.


Koordinátorem EuroSkinGraft je profesor Ernst Reichmann z Universität Zürich a projekt zatím sdružuje sedm Evropských popáleninových center z Anglie, Něměcka, Holandska a Švýcarska.


„Jsem potěšen, že počátkem dubna navštíví naši nemocnici přední evropský odborník na dětské popáleniny Dr. Clemens Schiestl a přiblíží novinky v oblasti vývoje umělé kůže i studentům 3.lékařské fakulty,” dodává Robert Zajíček.


Dr. Clemens Schiestl je předním evropským odborníkem v léčbě dětských popálenin. Po studiu medicíny v rodném Freiburgu pracoval v místní nemocnici. Od roku 2003 je vedoucím lékařem Kliniky plastické a rekonstrukční chirurgie kliniky Universität Zürich.


Dr. Schiestl klade důraz na spolupráci jednotlivých popáleninových klinik v rámci Evropy, projevil zájem o kooperaci s Pražským centrem popálenin a případně i jeho zařazení do tohoto prestižního projektu.


Dítě po závažném popáleninovém úrazu s jizevnatou deformitou ručičky

Pacient po odstranění jizev a aplikaci umělé kůže Integra

Dítě po závažném popáleninovém úrazu s jizevnatou deformitou ručičky

 

Pacient po odstranění jizev a aplikaci umělé kůže Integra

 

Druhá fáze léčby - vytvoření pokožky transplantací kožního štěpu

2 roky po aplikaci umělé kůže – dítě je bez omezení pohybu ruky jizvou s velmi dobrým kosmetickým efektem

Druhá fáze léčby - vytvoření pokožky transplantací kožního štěpu

2 roky po aplikaci umělé kůže – dítě je bez omezení pohybu ruky jizvou s velmi dobrým kosmetickým efektem


Foto a zpracování:

MUDr.Eva Sticová Phd., Klinika patologie FNKV a 3.LF UK



Kontakt:

MUDr. Robert Zajíček Ph.D., mobil +420 603 343 494, email:

prof. MUDr. Lucie Bankovská Motlová, Ph.D., email:


Informace o setkání s Dr. Clemensem Schiestlem 7. - 8. 4. 2016 k dispozici na http://www.lf3.cuni.cz/3LF-104.html?event=12962&lang=cz



Tisková zpráva publikována dne 23. 3. 2016


Ohlédnutí za návštěvou Clemense Schiestla

Sdílet na:  


Poslední změna: 21. únor 2018 15:37 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor