Archiv tiskových zpráv 3. LF UK

21. září 2015

Mezinárodní den Alzheimerovy nemoci - čeští vědci přicházejí s testy paměti pro časnou a přesnější diagnostiku

Alzheimerova nemoc. V době svého objevení na počátku 20. století byla považována za nemoc velmi vzácnou, nyní jí jen v Evropě trpí více než 7 milionů lidí. V Česku s touto nevyléčitelnou nemocí bojuje na 130 tisíc pacientů. Včasná diagnóza je přitom klíčová pro to, aby bylo možné postup nemoci co nejvíce zpomalit. Téměř symbolicky, v období Mezinárodního dne Alzheimerovy nemoci, vychází pro odbornou veřejnost v Česku unikátní nová publikace obsahující vybrané testy a dotazníky pro vyšetřování paměti a dalších poznávacích funkcí, nálady a soběstačnosti. Cílem knihy je významně vylepšit diagnostiku Alzheimerovy nemoci v časných stádiích. Publikace se opírá o výzkumy realizované přímo v ČR a podobný počin zde dosud chyběl.

Včasná diagnóza – lepší prognóza

Alzheimerova nemoc (AN) je považována za tichou epidemii 21. století.  Začíná pozvolna a postupně progreduje. Nejdříve se u nemocného zhoršuje krátkodobá paměť. Později má nemocný problémy s časovou a prostorovou orientací, řečí, rozhodováním. Připojují se poruchy chování a někdy deprese. Postupně se ztrácí soběstačnost. Alzheimerovu nemoc přitom nelze vyléčit, ale účinnými léky je možné ovlivňovat průběh tak, že se zpomalí a déle je zachována soběstačnost. Vědci po celém světě však intenzivně hledají klíč k tomu, jak nemoc funguje a jak její progresi zastavit. Z tohoto důvodu v roce 2015 v moderním výzkumném Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech severně od Prahy vzniklo nové Oddělení kognitivních poruch – AD Centrum (www.nudz.cz/adcentrum), které se právě na tuto tematiku specializuje (Vědci z tohoto oddělení například jako první na světě zjistili u pacientů s AN vyšší hladinu určitých protilátek (tzv. intratekálních anti-tau a anti-NFH), o čemž referovala zdejší celostátní média. Tento nález by mohl být základem k budoucí lepší diagnostice AN a případně přispět k novým směrům při hledání účinné léčby).


Právě vědci z tohoto oddělení ve spolupráci s FN Královské Vinohrady (FNKV) a Univerzitou Karlovou 3. lékařské fakulty (UK 3. LF) v Praze nyní přicházejí s výjimečnou publikací (Testy a dotazníky pro vyšetřování kognitivních funkcí, nálady a soběstačnosti, doc. MUDr. Aleš Bartoš, Ph.D., PhDr. Miloslava Raisová, Ph.D., Edice Aeskulap) určenou pro odbornou veřejnost. V ní jsou vybrány celosvětově používané testy a dotazníky s údaji umožňující optimalizovanou diagnostiku Alzheimerovy nemoci těmito metodami.


Autoři byli při přípravě publikace opravdu důslední: „Výjimečnost souboru vybraných metod spočívá v tom, že od těchto testů a dotazníků uvádíme konkrétní výsledky, které jsme zjistili nejen od stovek českých zdravých dobrovolníků – seniorů (u některých testů až přes 1 tis. vyšetřených), ale hlavně od námi pečlivě diagnostikovaných pacientů s AN. A u nich jsme se zaměřili speciálně na ČASNÁ stadia, kdy je rozpoznání nemoci nejobtížnější,  “ vysvětluje doc. Aleš Bartoš z Národního ústavu duševního zdraví, FNKV a UK 3. LF, jeden z autorů nové publikace.  Největším přínosem nové publikace, která je výstupem mnohaletého výzkumu, je, že jasně stanoví hraniční hodnoty jednotlivých testů u zdravých jedinců a pacientů s AN. Díky tomu mohou lékaři či další odborná veřejnost zachytit Alzheimerovu nemoc u seniorů prakticky v zárodku.“

Prevence a aktivizace

V rámci Mezinárodního dne Alzheimerovy nemoci 21. 9. se po celém Česku probíhá celá řada akcí. Například Oddělení kognitivních poruch – AD centrum v  Národním ústavu duševního zdraví pořádá 21. 9. od 9:00 do 15:00 Den otevřených dveří, kdy si odborná i laická veřejnost může prohlédnout celé oddělení a získat informace o poskytovaných službách přímo od zaměstnanců. Můžete si zde také telefonicky domluvit testy paměti (kontakt: 283 088 161), které jsou velmi důležitou součástí prevence. Na podporu boje s Alzheimerovou nemocí se také koná benefiční koncert kapely Mrakoplaš, a to 7. 10. od 20:00 v pražském hudebním klubu Mlejn, kde se mezi hosty objeví například Roman Dragoun nebo Luboš Pospíšil.


Alzheimerova nemoc zasahuje prakticky do všech oblastí života klientů. Proto byl v oddělení otevřen zcela nový denní stacionář. Jedná se o denní péči pro seniory ohrožené demencí, nebo pro takové, které již demencí trpí. U příležitosti Mezinárodního dne Alzheimerovy nemoci připravil tento denní stacionář na celou středu 7. 10. možnost zažít program tamních odborníků. Pro zájemce je volně přístupný zdarma po registraci předem na internetových stránkách. V týmu stacionáře najdete sociální pracovníky, psychology, zdravotní sestru. Klientům nabízí každodenní aktivizační program, sociální i psychologické poradenství. Aktivizační program je veden odborně přímo psychology a sociálními pracovníky. Probíhá zde trénink paměti, techniky založené na vzpomínkách z vlastní minulosti, relaxační metody (např. autogenní trénink). Ergoterapeuti NUDZ pravidelně docházejí a vedou pracovní terapii s klienty, důležité je též zapojení sociálních pracovníků a dalších odborníků.


Další informace o Oddělení kognitivních poruch AD Centra a jeho výzkumu, činnosti, výsledcích a produktech) pro laiky i odbornou veřejnost najdete na internetových stránkách www.nudz.cz/adcentrum.




Tisková zpráva ze dne 21. 9. 2015

Sdílet na:  


Poslední změna: 21. únor 2018 15:37 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor