Archiv tiskových zpráv 3. LF UK

14. května 2015

Studentská vědecká konference 2015

Každoročně se na půdě 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy koná Studentská vědecká konference (SVK). „Tato konference je veřejnou prezentací studentských prací vzniklých v rámci jejich studentské vědecké aktivity (v případě pregraduálních studentů) a prezentací dílčích výsledků doktorandů v průběhu jejich postgraduálního studia,” říká koordinátorka akce prof. MUDr. Romana Šlamberová, Ph.D.


Konference se uskuteční 19. května v prostorách 3. LF a zahajujeme ji tradičně v Syllabově posluchárně hlavní budovy děkanátu.


Letos nás opět čeká mnoho poutavých přednášek, včetně vystoupení zahraničních hostů. V hlavní budově 3. LF uvidíte zajímavé postery a uslyšíte práce nových vědeckých nadějí. „Od roku 2008, kdy jsem převzala koordinování SVK, počet studentských prezentací vzrostl z původních 16 na loňských 78. Nárůst prezentací svědčí o stoupajícím zájmu studentů naší fakulty o vědu a výzkum, který je již v současné době nedílnou součástí všech lékařských oborů. Většina lékařů, především pak ve fakultních nemocnicích, se ve své praxi s nějakou formou vědy a výzkumu bude zabývat,” uvádí prof. Šlamberová.


Součástí konference jsou i hodnotné ceny, které získají studenti za nejlepší vědecké práce. Letošní novinkou je cena diváka, v jejímž rámci mohou návštěvníci konference hlasovat o nejlepší práci a následně budou jejich lístky slosovány.


Nebudou chybět ani poutavé přednášky v podání významných světových osobností z oblasti vědecké medicíny. „V rámci organizace se snažíme studentům představit naše přední vědce, kteří na úvod SVK pohovoří o své životní vědecké kariéře a peripetiích, které s sebou vědecké bádání přináší. Domnívám se, že je to pro studenty dobrou inspirací. Letošní přednáška prof. Julia Lukeše bude již čtvrtou v pořadí,“ dodává prof. Šlamberová a zároveň zve na prezentaci s názvem MODERNÍ MOLEKULÁRNÍ METODY A SOUPUTNÍCI NAŠICH TĚL, kterou si připravil světově uznávaný český parazitolog a vedoucí špičkového vědeckého pracoviště Biologického centra Akademie Věd ČR, prof. RNDr. Julius Lukeš, CSc. Osobně si vyzkoušel dobrovolné soužití s tasemnicemi ve svém trávicím systému, infikování Giardiemi či bodnutí mouchou tse-tse.


Další přednáška s názvem VEDE SPÁNKOVÉ APNOE K DIABETU? ve Vás vyvolá zvědavost, jakou souvislost může mít diabetes s poruchami spánku. Téma vysvětlí doc. MUDr. Jan Polák, Ph.D., který se zabývá endokrinní funkcí tukové tkáně a vztahem mezi tukovou tkání a vznikem metabolických chorob, zejména nemocí Diabetes mellitus II. typu.


O psychologii pohovoří zahraniční host Dr. Sonny Dhanani z University of Ottawa v tématu MY WAY TOWARDS THE RESEARCH OF PHYSIOLOGY OF DYING .


Konference je rozdělena do několika sekcí. V klinické sekci se dozvíte, k jakým závěrům došli studenti například v tématech, jako jsou TRAKTOGRAFIE CORPUS CALLOSUM A GYRUS CINGULI U PACIENTŮ S ALZHEIMEROVOU CHOROBOU, STUDIUM BIOMARKERŮ HORMONÁLNÍ TERAPIE U KARCINOMU PRSU anebo ZMĚNA ASTIGMATISMU ZADNÍ PLOCHY ROHOVKY VLIVEM ROHOVKOVÉHO ŘEZU U OPERACE KATARAKTY, v teoretické sekci se dozvíme víc o tématu EPIGENETICKÉ MODIFIKACE HLA GENŮ II. TŘÍDY U DIABETU 1. TYPU a v postgraduální sekci si poslechneme práci na téma PROKALCITONIN U PACIENTŮ S MECHANICKOU SRDEČNÍ PODPOROU nebo AGRESE NA ODDĚLENÍ ZVÝŠENÉ PSYCHIATRICKÉ PÉČE: DOPORUČENÉ POSTUPY LÉČBY NA ZÁKLADĚ ANALÝZY VÝSKYTU A TYPU INCIDENTŮ.


„Ráda bych pozvala naše studenty, ale i pedagogy na naši letošní konferenci. Budeme se na Vás těšit 19. května u nás na fakultě“, doplňuje na závěr prof. Šlamberová.



Podrobné informace naleznete na http://www.lf3.cuni.cz/3LF-209.html



Kontakt

prof. MUDr. Lucie Bankovská Motlová, PhD., email: lucie.bankovska@lf3.cuni.cz

Mgr. Simona Skořepová: mobil 777 077 881, email: simona.skorepova@lf3.cuni.cz



Tisková zpráva zveřejněna dne 14. 5. 2015

Sdílet na:  


Poslední změna: 21. únor 2018 15:37 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor